przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki(...)szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka
In my kitchenwypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą(...)oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli aluminiowej
Pyry na Gazskładniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Awokado myjemy, przepoławiamy, wyciągamy pestkę i z każdej połówki wydrążamy po 2 łyżki miąższu. Paprykę, cebulę, oliwki oraz natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z miąższem awokado, sokiem z cytryny oraz majonezem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 białych parzonych kiełbasek 1 puszka pomidorów (całe bez skóry) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz Wykonanie Kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami z puszki. Posypać majerankiem, papryką słodką i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż kiełbaski będą rumiane. W połowie pieczenia ponacinać kiełbaski nożem w poprzek
O kuchni z uczuciemkurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach lub w połówkach (w polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania(...)całkowitego "uduszenia" Ryż opłukać na sitku Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut , aż lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka(...)tajine Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte. Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrobno posiekane 2 średnie cebule drobno posiekane 1 bardzo mała cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka zmielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli morskiej szczypta szafranu 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego posiekana natka kolendry(...)dekoracji 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji oliwa do marynaty i do smażenia pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku lub pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki (lub mniej) pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku 14 - 18 patyczków(...)szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę. Z mięsa uformować 14-18 krótkich dość grubych "kiełbasek" i nadziać je na wyjęte z wody patyczki do szaszłyków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapatelni Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki kurkumy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1-3 papryczki chili drobno posiekane 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego(...)smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobą w proporcjach 1:1 zwykłą sól i sól selerową) 1,5 łyżeczki suszonej mielonej cebuli lub suszonego szczypiorku 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w płatkach 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym) 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyprawy mieszanki Peklosmaczek K 16 gramów mieszanki Szeherezada S 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka stołowa majeranku 2 łyżki stołowe żelatyny pieprz czarny i ewentualnie wędzona papryka do smaku Sprzęt szynkowar " Singiel " garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar termometr do mięsa woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa Przygotowanie Boczek umyć w zimnej wodzie, osuszyć, przekroić(...)lodóce powinna wahać się w przedziale 4 do 6 stopni. Następnego dnia każdy z zapeklowanych płatów boczku natrzeć dokładnie przyprawami i czosnkiem, posypać żelatyną, ewentualnie obsypać pieprzem i wędzoną papryką. Tak przygotowany boczek ułożyć ściśle warstwami w woreczku do szynkowaru lub w szynkowarze wyłożonym folią aluminiową, zwracając uwagę, aby nie było pozostawiać pustych miejsc. Płaty boczku powinny ściśle do siebie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji) 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kardamonu sól i mielony pieprz do smaku(...)dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki 1 duża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat (ok. 200 g) 4-5 łyżek curry opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja nie używam soli) opcjonalnie(...)Kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłotą barwę (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła) , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamyśl zasady że domowe najlepsze powstała kolejna domowa wędlinka. Pieczona karkówka. Aromatyczna, mięciutka...palce lizać! Składniki: 1 kg karkówki po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól,pieprz do natarcia Wykonanie: Karkówkę dobrze nacieramy sola i pieprzem, Odstawiamy na min dobę do lodówki. Czosnek mieszamy z paprykami, nacieramy mięso, znów odstawiamy na dobę
Z Majeczką w kuchni