składniki: 6 jajek 3 łyżki żurawiny ze słoika 100 g twarogu 3 łyżeczki chrzanu mielona słodka papryka sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Każde jajko rozcinamy na połowę, wyciągamy żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Ser, żurawinę i chrzan (opcjonalnie żółtka) razem miksujemy, doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem i faszerujemy połówki białek
Domowy Smak Jedzeniakomu w duszy gra. Myślę iż wszystkie wersje będą pyszne... Składniki: - 0,5kg jarmużu - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 kopiasta łyżeczka granulowanego czosnku - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (dałam 8 łyżek raz oliwy, drugi masła, następne będą z olejem kokosowym) Liście jarmużu dokładnie umyć, odsączyć na ręczniku papierowym(...)odciąć zgrubiałe łodygi, a delikatnie listki porozrywać na mniejsze kawałki. W misce przygotować sobie stopione (schłodzone) masło klarowane lub olej kokosowy, lub oliwę z oliwek. Dodać sól, ostrą paprykę i czosnek, całość wymieszać. Do miski wrzucać partiami liście i dokładnie mieszać. Ja zakładam jednorazowe rękawice i mieszam dłońmi, tak, by każdy listek był dobrze natłuszczony. Tak przygotowane liście wykładamy pojedynczo
Smaczne Zdroweziarna ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 20 g soli peklowej Oraz: około 1 kg szynki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu sok i skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 5 łyżek wody gałązka rozmarynu Wszystkie składniki na zalewę -oprócz soli peklowej- zagotować w rondelu. Przestudzić i dopiero(...)Codziennie można obracać szynkę, żeby równomiernie się zapeklowała. Szynkę wyjąć, osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do miseczki wcisnąć sok z wyszorowanej pomarańczy a skórki zostawić. Dodać do soku paprykę, pieprz, miód. Wymieszać. Na spód naczynia dodać skórki pomarańczy i wlać 5 łyżek wody. Połowę mieszanki pomarańczowo- miodowej rozsmarować na szynce. Dodać kawałek gałązki rozmarynu. Przykryć naczynie i wstawić
UgotujmyTo.plSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką ricotty, listkiem szałwii i szczyptą papryki groszku. Można podać z grzankami
Mango Papajakaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem(...)majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJaDobrze, że teraz powracają do łask i coraz częściej można je kupić w przyzwoitej cenie. Składniki: podwójna pierś z kaczki ze skórą 2 łyżki sosu sojowego ciemnego rozmaryn, tymianek, papryka ostra 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól morska, pieprz Przygotowanie Skórę na piersi kaczki nacinamy w paski. Nacieramy ją z obu stron czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, papryką, solą
e-PrzepisyKulinarnesurowego boczku ze skórą 600 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka / łopatka) 4 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka liści laurowych sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dobę przed: Boczek myjemy i osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem z obu stron(...)części, powinna znaleźć się w środku). Aby mięso lepiej się upiekło – związujemy je sznurkiem. Pomiędzy sznurek, a mięso wtykamy kilka liści laurowych. Posypujemy z wierzchu pieprzem oraz słodką papryką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg 180°C) przez 60 min., a następnie zdejmujemy folię
Poezja smakuczosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć
Kuchnia domowa Aniformie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko 3 łyżki bułki tartej Sos 1 brokuł (500g) 2 średnie czerwone cebule 100g serka topionego o smaku cebuli 100g żółtego sera 200ml(...)mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz. 2. Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. 3. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy, szklimy. Dodajemy pokrojony
Szefowa kuchnidwojga! Pyszne, miękkie i lekko chrupiące krewetki - perfekcyjna przekąska. Pomysł na poniższe danie z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam ze strony kuchnia Lidla . Składniki: 200 g tygrysich krewetek sól, pieprz papryka ostra sok z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mleka 1 całe jajko 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia sos słodkie chili 1. Krewetki umyć i osuszyć(...)miski dodać mąkę, mleko, jajko i wiórki kokosowe. Wszystko ze sobą połączyć. Pod koniec mieszania przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 2. Każdą krewetkę namoczyć w cieście (najlepiej, aby nie była to zbyt gruba warstwa + w cieście nie zamaczać ogonków !) i wrzucić na głęboki tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż krewetki zmienią kolor na delikatny złoty. Usmażone
Ugotowaćzjadłabym serduszek z kurczaka. Jednak z czasem gusta kulinarne się zmieniają ;) Składniki na 2 porcje: 400 g serc drobiowych 1/2 sztuki cebuli 50 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka olej 2-3 łyżki mąki Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero gdy wszystkie serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). Pod sam koniec
Ugotowaćmięsa w aromatycznym sosie. Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Składniki na 4 porcje: 6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra mąka do zagęszczenia sosu olej Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie
Ugotowaćkonserwowego 200 g pieczarek 1 czerwona cebula posiekany koperek olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania 1 łyżka ketchupu 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki śmietany 18% papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni
Ugotowaćnajlepsze skrzydełka z grilla - zawijane, przypieczone i lekko pikantne. Idealne na grilla, jak i do piekarnika. Składniki: skrzydełka (ilość dowolna) sól, pieprz przyprawa do kurczaka bądź grilla papryka ostra (+ewentualnie słodka) oliwa z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami (solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a także przyprawą do kurczaka lub grilla) i skropić oliwą z oliwek. Następnie
Ugotowaćosób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki mąki pszennej 250 ml mleka starty żółty ser olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie(...)długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przygotowane warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka
Ugotować