pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę 20 g rukoli Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Na środek mąki wlać(...)przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą
naRuszcieskojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem przepis własny Składniki (na 4 porcje(...)nieduży kalafior 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pestki z 1 granatu 100 g płatków migdałowych na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy płatki chilli do smaku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj oliwę
Chilli Czosnek i Oliwawędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic_name = "Spaghetti z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku(...)słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu pomidory. Doprawiamy. Podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym. Można posypać serem
CoolinarniePLsiły na początek dnia:) Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami Drukuj przepis Składniki 5 liści jarmużu 5 średnich pomidorków koktajlowych 2 średnie jajka przyprawy ulubione zioła, ostra papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu(...)średnich pomidorków koktajlowych 2 średnie jajka przyprawy ulubione zioła, ostra papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Liście jarmużu myjemy i odcinamy grube łodygi. Kroimy w mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy liście jarmużu skrapiamy je cytryną, dusimy około 3 minut
CoolinarniePLjest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję w kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę(...)cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 100 g wędzonego łososia 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 1 puszka kukurydzy 100 g czarnych oliwek 100 g papryki konserwowej 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Seler, kukurydzę,ananasa odsączyć z zalewy. Oliwki , paprykę oraz łososia pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz. Sałatka gotowa. Prawda, że szybko i smacznie
O kuchni z uczuciemtruskawki kilka borówek amerykańskich 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek pieprz czarny cząber papryka wędzona Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną
Parowar FacetaSkładniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe 1,5 stronka papryki (czerwone lub 1 czerwona i pół żółtej) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Odcedzić, przelać(...)odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić chilli i przyprawą do kurczaka. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Kukurydzę odcedzić. Przełożyć do dużej miski. 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw. 7. Do warzyw dodać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: -2 duże słoiki papryki marynowanej -1 mała cebula -1 puszka kukurydzy -6 jajek -150 g sera żółtego -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy aż zmięknie. Paprykę odsączamy z zalewy, odcinamy skórkę, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku (można odcisnąć). Ugotowane jajka
KasiekGotujePrzepis znalazłam na stronie Shabby Eat i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 8 nóżek (bez udek) z kurczaka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Sos: szklanka coca-coli 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: sezam szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Nóżki myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem. 2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy kilka minut do rozpuszczenia cukru. Polewamy kurczaka i wkładamy do piekarnika na 40 minut rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza; w między czasie
My Culinary Artosób żeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy: Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, kolendra ziarno, pieprz kolorowy ziarno, cebula suszona, czosnek granulowany Grill: Tymianek, jałowiec, czosnek granulowany, papryka słodka suszona, chilli, rozmaryn Ziołowo: Liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, cząber, pietruszka suszona
Kuchnia PROzdrowotnaogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy(...)spinamy wykałaczkami. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały
Moje Kuchenne Rewelacjenaczyniach krwionośnych, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła(...)archew oraz batata obieram, kroje w słupki (podobnie jak na frytki), posypuję świeżym tymiankiem, słodką papryką i wkładam na 15 minut do parowaru. Po tym czasie batat będzie miękki, maślany a do tego słodziutki, a marchew lekko chrupiąca. Biorę się za dip. Twaróg, jogurt, listki bazylii i ząbek czosnku miksuję, a na koniec przyprawiam
Życie na widelcuktóre wykonuję. Ale jest równie pyszny i sycący. Składniki: 4 jajka 1 duża pieczarka (lub 2 małe) 1/4 średniej cebuli sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki około 1 łyżeczka posiekanego pora 1 1/2 łyżki mleka 3/4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W misce mieszamy ubijaczką jajka z mlekiem. Rozgrzewamy patelnię dodając 3/4 łyżki oliwy z oliwek(...)podważamy boki omleta, "podlewając" (ruszamy patelnią) płynną część. W ten sposób omlet szybko i ładnie się zetnie, nie przypalając się. Do omleta można dodać inne ulubione dodatki, np. świeżą paprykę. Smacznego
Słodkie okruszkigryki i orkiszu na wodzie źródlanej.Te makarony są inne w smaku niż te tradycyjne , które do tej pory wykorzystywałam w swojej kuchni. makaron Fabijańscy pierś kurczaka kapusta pekińska papryka konserwowa ogórki korniszony cebula lub por przyprawa do gyrosa sól, pieprz majonez Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś z k urczaka opłukać, oczyścić(...)błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Makaron w sypać do miski, dodać pokrojoną paprykę, pora, ogórki i kapustę oraz wystudzoną pierś z kurczaka.Dodać sól i pieprz do smaku.Dodać majonez i w ymieszać
Moje domowe kucharzenie