smakiem tego indyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru – 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu) – 10 tłuczonych goździków – sól morska, olej rzepakowy Sposób przygotowania Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego(...)garnka. Dodajemy 2 duże łyżeczki soli, kurkumę, paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody
dom-agi.plMoje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki(...)dodać sól, pieprz, czosnek, zioła i papryki. Dodać mięso z kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem
Czerwień i błękitpiwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki 300 ml ciemnego piwa 2 cebule mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek olej do smażenia wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, osuszamy i doprawiamy papryką i solą z każdej strony. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie karkówkę obsmażamy
Przysmaki Karolkimixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:) Placuszki z kurczaka z ciecierzycą duża pierś z kurczaka puszka cieciorki ( 400 g) 2 jajka papryka czerwona dobra cena KLIK 15 dag tartej mozzarelli lub innego sera dobra cena KLIK łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki sól pieprz czosnkowy suszone pomidory(...)czosnkiem i bazylią Pierś z kurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę . Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość. Na patelni rozgrzewam olej, wykładam łyżką masę mięsną i formuje placuszki. Smażę
Takie tam pichcenieSkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości do miski paprykę czerwoną, ogórki konserwowe, cebulę czerwoną pokroić w kostkę i wsypać do makreli dodać pieprz mielony, majonez i wszystko wymieszać schować do lodówki minimum
W Mojej Kuchni Lubięszklanki - cukier brązowy - 1 łyżeczka - oliwa - 2 łyżki - woda - szczypta soli Dodatki: - pierś z kurczaka - oliwki - ser Mozzarella - papryka czerwona - koncentrat pomidorowy - roszponka - oregano, bazylia, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy(...)międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Fit-aminamięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 duża marchew 1 bułka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano szczypta ostrej papryki mąka 1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić
Kto ugości moich gości?moczanowa – osoby chorujące powinny pozwalać sobie na owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego(...)czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w dużej misce, polewamy sosem przed samym podaniem
Powiedz dietom nieSkładniki (2 porcje) 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g) 200 g pieczarek ½ cebuli ½ kuli mozzarelli (60g) Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia Olej rzepakowy nierafinowany - ok. 1 łyżki Sałatka: Mieszanka sałat ½ puszki pieczonej ciecierzycy* Kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie sos winegret *Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano
Powiedz dietom nieporcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka 200 g pieczarek łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone(...)wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera: 203 kcal, 30,7 g białka, 7,7 g tłuszcze, 4,1 g węglowodany, 2 g błonnik
Powiedz dietom niegazowanej Pasta z kurczaka: 2 piersi z kurczaka 10 pieczarek 1 opakowanie serka naturalnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Nadzienie: suszone pomidory czerwona papryka ser żółty rukola Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić(...)kurczaka Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifeSkładniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2 łyżeczek cynamon ok. 2 łyżeczek oraz: 4-6 ziemniaków lub gotowe frytki do przyrządzenia w piekarniku. przydatna może okazać się także włoska sałata, pomidor i oliwa. Przygotowanie: mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć(...)usunąć "niedoskonałości", które mogą zaważyć na smaku dania oprószyć sola i pieprzem. przygotować marynatę: Do miodu dosypać cynamon i paprykę. mięso posmarować miodową masą i odstawić na około 2 godziny. Frytki przygotować wg. uznania lub przepisu na opakowaniu. rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, położyć mięso, smażyć aż się delikatnie zarumieni. jeśli nie dysponujemy patelnią grillową
Luźna Kuchniaporcje: 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki 2 średnie piersi z kurczaka 1 op. kuleczek mozarelli GMO free oliwa z oliwek sól pieprz papryka słodka i ostra czosnek granulowany staropolski lub klasyczny bazylia i oregano Przygotowanie: kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki wstawiamy wodę, gdy się zagotuje solimy
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor mozarella lub feta przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta wkładamy do lodówki na ok. pół godziny w międzyczasie kroimy pomidora
Luźna Kuchniakubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy udka nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika(...)rozgrzanego do 180'C na ok 30 min cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki. papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy
Luźna Kuchnia