makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plasterki, mięso pokroić(...)kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę
Gosia gotujenatki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy(...)położyć plaster cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut. W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać kaparami . Smacznego
Gosia gotujepołówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim(...)ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie. Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Spróbować i ewentualnie dosolić. Zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
Gosia gotujechrupiące chipsy. Chipsy z jarmużu: 200 g jarmużu (1 pęczek / 1 opakowanie) 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli morskiej pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g jarmużu (1 pęczek / 1 opakowanie) 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli morskiej pół łyżeczki(...)czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki chili'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na małe części, usuwając grube łodygi (można także kupić już umyty jarmuż – pakowany próżniowo). Do oliwy dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy jarmuż. Dokładnie mieszamy rękoma, aby każdy listek był w oliwie. Rozkładamy płasko na największej blasze
Poezja smakuBardzo polecam, znikają z miski jeszcze ciepłe, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 6 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 240 ml wody Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie
Chocolate Muffin BlogHummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Spożywamy go na zimno, polany oliwą, posypany słodką papryką i pietruszką, nabieramy chlebkiem pita lub po prostu świeżym pieczywem. Orientalne odkrycie z poprzedniego tygodnia, zainspirowane wizytą w Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku(...)zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą lub świeżym pieczywem :) Smacznego! *możemy użyć gotowej pasty lub przygotować ją w domu. W tym celu na suchej patelni prażymy 1 szklankę sezamu. Ma się zarumienić i zacząć
Chocolate Muffin Blogśniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej sól pieprz papryka słodka Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjest lekkostrawna. Pamiętajmy, aby włączać ryby do naszego jadłospisu. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i B12 oraz kwasu tłuszczowego omega-3. Składniki : pół puszki tuńczyka czerwona papryka konserwowa plaster sera feta oregano lub ulubiona przyprawa 1 łyżka oliwy Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski, dodać ser pokrojony w kostkę i rozdrobnioną paprykę. Polać oliwą i doprawić, Smacznego
Chocolate Muffin Blogzmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku(...)cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek, 1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki
Moniki SmakołykiCoś ambitniejszego od jajecznicy, ale nadal prosta rzecz z którą każdy sobie poradzi. Składniki: -4 jajka -100 g sera żółtego -sól -ostra papryka w proszku -łyżka oleju Przygotowanie: Jajka wbijamy do miseczki dodajemy sól i paprykę która spowoduje że omlet nie będzie mdły. Urabiamy widelcem na jednolitą masę, starając się ją jak najbardziej napowietrzyć. Rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni
Tanie przepisy studenckieinne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów. Składniki: - udko z kurczaka (lub dwa podudzia) - ostra papryka - sól - 4-5 łyżek oleju - pół cebuli Przygotowanie: Udko myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie na deseczce do krojenia lub talerzu mieszamy ze sobą sól z papryką i obtaczamy
Tanie przepisy studenckiespokojnie powrócić do gotowania i blogowania, tanie przepisy potrzebują nieco ożywienia. Prezentuje przepis na bardzo prostą w wykonaniu i uniwersalnie smaczną sałatkę. Składniki: -0,5 kg makaronu -1 duża papryka czerwona -1 duża papryka żółta -0,4 kg żółtego sera -3 duże kiszone ogórki -jedna średnia czerwona cebula - 3-4 łyżki majonezu -puszka kukurydzy -sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie
Tanie przepisy studenckie