dość prosta w wykonaniu . Doskonała do obiadu. Można ją przyrządzać z rożnymi składnikami. Moja propozycja jest taka -zajrzyjcie. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 papryka 1 jabłko 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru WYKONANIE Kapustę kroimy w paski. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę
W kuchennym oknie EwyKawa mrożona ze szczyptą chili Na 2 duże szklanki potrzebujemy: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej śmietana 30 % łyżka cukru pudru 2 łyżki miodu 1/2 litra zimnego mleka kostki lodu cynamon papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE: Do szklanek wsypujemy po 1,5 łyżeczki kawy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy po łyżce miodu i mieszamy. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru(...)pudru. Do szklanek z kawą wlewamy mleko i mieszamy. Do napoju dodajemy kostki lodu. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Posypujemy cynamonem i papryką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki sól pieprz kolorowy mielony 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Listki rukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy na ćwiartki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu 100 g serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 12 sztuk owocu suszonej żurawiny zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy i odkładamy(...)dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi. Ściągamy patelnie z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie dodajemy do farszu jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka sztuk suszonej żurawiny.Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm i wycinamy z niego koła. Wykładamy je do foremek na muffinki i wylepiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad wyda się odświętnym, jeśli zamiast zwykłych ziemniaków podamy róże z ziemniaków. Róża z ziemniaków SKŁADNIKI: 2 średnie ziemniaki na jedną różę sól morska prowansalska w młynku pieprz papryka ostra olej PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć a następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Można użyć tarki. Plasterki ziemniaków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą prowansalską i ostrą papryką w proszku. Kokilki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze(...)grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu. Frytki marchewkowe SKŁADNIKI: 2 duże marchewki (ok 300 g) 1 łyżka oliwy z oliwek papryka słodka w proszku sól Marchewki obieramy i kroimy na słupki jak frytki tylko troszkę cieńsze. Przekładamy do miski i posypujemy słodką papryką i odrobiną soli. Całość polewamy oliwą z oliwek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPieczeń rzymska z pieczarkami SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką(...)papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na masełku z odrobiną soli, na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem. W keksówce wykładamy warstwę mięsa, tworzymy wgłębienie w które wkładamy pieczarkowy farsz, na wierzch nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej do smażenia bułka tarta 2 jajka papryka słodka szczypta chili natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieramy ze skórki i kroimy na ok 1 -2 cm plastry. Usuwamy środek z pestkami tworząc obręcze. Obręcze z cukinii lub kabaczka solimy, posypujemy(...)ziołami i paprykami. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko, i bułkę tartą, aby zagęścić masę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszoną zieloną pietruszką. Obręcze z cukinii napełniamy mięsem, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki kukurydzy masło 8 mini mozzarelli light sól PRZYGOTOWANIE: Conchiglione obgotowujemy(...)przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską. Chrupiące kuleczki ziemniaczane SKŁADNIKI: 0,5 kg ziemniaków sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka mąki 1 jajko olej do smażenia papryka słodka Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka - pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli(...)ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem. Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut. Możemy podawać z kawałkami grillowanego kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFilet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli 2 szklanki płatków kukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g ryżu 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło(...)odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody). Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy, przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną. Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPóźniej to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty(...)dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą(...)bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się zarumieni. Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze nakładamy szpinak i układamy na nim ziemniaczki, podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki