papryka - 32566 przepisów (strona:1088/2172)

Podróże kulinarne - Tunezja 185

Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo(...)świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy

Zawsze głodna!
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 224

Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka  do obtoczenia mięsa masło do podsmażania 125 ml śmietany 18% 500 ml bulionu(...)siekana natka pietruszki Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Piersi kurczaka obieramy z błonek, kroimy w paski lub w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące. W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy na nim pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy pierś do innego

Zawsze głodna!
Łosoś Teriyaki 177

łyżki miodu (ja daję 3 do marynowania ryby i 1 podczas redukowania sosu) Duży ząbek czosnku Tarty świezy imbir (ok 1 czubatej łyżeczki) 2 łyżeczki oleju sezamowego Papryka ostra do smaku 4 łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla

Zawsze głodna!
Frytki z pietruszki 177

generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało się od razu zabrać do jedzenia. Jakoś tak przypadkowo na mój(...)menu, najczęściej w postaci frytek, które są lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny

Zawsze głodna!
Sajgonki domowe 194

łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki     2 łyżki kiełek fasoli mung     sól     pieprz     pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku     2 łyżki majonezu     1 łyżka keczupu Przygotowanie:     Pierś z kurczaka kroimy  w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy(...)słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce

Amatorka kuchenna
Sałatka z kurczakiem i anansem 182

innych warzyw i dużo prażonych pestek słonecznika. Skusiłam Was na sałatkę? Koniecznie spróbujecie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * przyprawa do kurczaka * puszka ananasa * puszka kukurydzy * 6 ogórków konserwowych * czerwona papryka * szklanka pestek słonecznika * sos : łyżka majonezu, mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kostkę i ugotować razem z przyprawami. Wystudzić. Ananasa i kukurydzę odcedzić(...)zalewy. Pół szklanki soku z ananasa zostawić do sosu. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z ananasa - tak żeby był gęsty, niekoniecznie trzeba dodawać sok, odrobina dla smaku. Przyprawić. Sałatkę podawać schłodzoną

Magiczne Życie Marty
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 232

niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka kilka plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek 1 małą cebulę(...)ząbek czosnku 200 ml śmietany 30 proc. pieprz i sól do smaku ryż Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z miodu, oregano i papryki przygotować gęstą mieszaninę i natrzeć nią mięso. Przyprawić odrobiną pieprzu i soli i  schować do lodówki na ok. 30 minut (w tym czasie przygotowałem sos pieczarkowy i wstawiłem

W SMAK
Pieczona dynia piżmowa 190

Składniki (dla 2 osób):  1 niezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ(...)Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.  Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki

W SMAK
Sos do mięs z soku z granatu 121

szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta kuminu 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Granat umyć i osuszyć. Odciąć górną część owocu (mniej więcej na 1/4 wysokości), tak by po przecięciu było widać(...)rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito, by wydobyć z nich cały sok. W drugim rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, po czym dodać czosnek, słodką paprykę, kurkumę, kumin i mąkę. Przesmażyć, aż całość nabierze brązowej barwy. Powoli wlewać gorący bulion i szybko mieszać trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia i dodać sok z granatu i wino. Ponownie doprowadzić

W SMAK
Boczniaki à la flaki 127

wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka imbiru 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut w minimalnej ilości wody. W drugim garnku zagotować(...)ogonki w całości dodać do bulionu wraz z posiekanym ząbkiem czosnku i gotować ok. 10 minut. Uduszone warzywa przełożyć do gotujących się boczniaków. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i imbir i gotować dalej przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące

W SMAK
Krem z cukinii z serem rokpol 127

cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 200 g rokpola 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mielonej ostrej papryki sól Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu(...)miękka, całość zmiksować na gładką masę, po czym przetrzeć przez sito, by usunąć skórkę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszony rokpol, a gdy się rozpuści, doprawić ostrą papryką. Jeśli potrzeba, dodać sól.  Podawać z uprażonymi migdałami

W SMAK
Zupa pomarańczowa z dynią i marchewką 128

piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki(...)dynia będzie miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem. Podawać ciepłą z wiórkami czekolady lub cienko pokrojoną w paski papryczką chilli

W SMAK
SoczySTY Stek z tuńczyka z PEŁNOziarnistym spaghetti i prażonymi migdałami 268

Składniki: na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów  2 łyżki miodu  sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy

Luźna Kuchnia
Surówka z kukurydzy i czerwonej papryki 216

cieszy podniebienie i oczy. Czyż taka zdrowa, kolorowa suróweczka nie cieszy oczu? U mnie w domu nikt nie może się jej oprzeć. Składniki: 1/2 puszki kukurydzy 1/4 średniej czerwonej papryki 1/3 łyżki oliwy z oliwek kawałek pory sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Umytą paprykę kroimy w kosteczkę. Dosypujemy do niej kukurydzę i drobno pokrojoną porę (około

Słodkie okruszki
KOTLETY Z KARCZKU Z PIEKARNIKA 198

chudego) 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane(...)blasze do pieczenia ( blachy nie smarujemy tłuszczem, gdyż wytopi się z karczku), na każdy płat ułożyć pokrojoną w talarki szalotkę, po plastrze sera i posmarować wszystko majonezem. Wierzch oprószyć papryką.  Karczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut

Kuchnia w opałach