papryka - 32566 przepisów (strona:1085/2172)

Domowy kapuśniak :) 192

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich ziemniaków majeranek, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, kminek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wstawiamy, aby ugotowały się do miękkości. Zawsze gotujemy je osobno i dodajemy do kapuśniaku na samym końcu. Gotując ziemniaki z kapustą kiszoną nigdy się(...)selera kroimy w grubsze zapałki, cebulę w kostkę, a pora i pietruszkę wrzucamy do garnka w całości. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek nieco rozgnieciony, sporo majeranku, tymianek, ostrą paprykę i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Teraz czas na kapustę kiszoną. Jeśli macie kapustę z długimi włóknami to dobrze jest ją nieco przesiekać. Jeśli jest też mocno kwaśna to przepłukajcie

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 120

dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy(...)Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie

vegetanie
Babka marchewkowo-pietruszkowa 164

duże pietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy(...)kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy

vegetanie
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 141

czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie(...)ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym

vegetanie
Chrupiące kalmary 166

osób lub przystawkę dla 4) : 500 g rozmrożonych i osuszonych kalmarów (tusze oraz macki) 1 szklanka mąki ryżowej 2 dobrze roztrzepane białka 2 łyżeczki słodkiej bądź ostrej papryki w proszku odrobina soli olej do smażenia siekana kolendra i limonka do podania sos czosnkowy  aïoli z tego przepisu No to do dzieła! Do rondla wlewamy olej i nastawiamy na mały(...)ogień. W tym czasie kroimy tuszki kalmarów na  pierścionki o szerokości 1 cm . W miseczce łączymy mąkę z papryką i solą. Kalmarowe pierścionki zanurzamy najpierw w jajku, a później w mące. (Podobnie postępujemy z mackami). Na koniec wrzucamy wszystko  partiami  (to bardzo ważne!) na  dobrze rozgrzany olej  i smażymy około  2 minuty .  Usmażone

Food Square
Kotlety schabowe z cebulą 213

Składniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony

Aga w kuchni
Makaron z tuńczykiem. 183

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy(...)małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente.  Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos.  Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 215

oliwkami Składniki:  5 gniazdek makaronu tagliatelle 150 g polędwiczki wieprzowej 3 pieczarki 50 g sera pleśniowego np. rokpol 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy sol, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz(...)czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje.  w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek, doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy

Moja smaczna kuchnia
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 182

pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę 20 g rukoli Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Na środek mąki wlać(...)przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą

naRuszcie
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 205

skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem przepis własny Składniki (na 4 porcje(...)nieduży kalafior 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pestki z 1 granatu 100 g płatków migdałowych na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy płatki chilli do smaku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z makrelą 182

wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic_name = "Spaghetti z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku(...)słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu pomidory. Doprawiamy. Podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym. Można posypać serem

CoolinarniePL
Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami 228

siły na początek dnia:) Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami Drukuj przepis Składniki 5 liści jarmużu 5 średnich pomidorków koktajlowych 2 średnie jajka przyprawy ulubione zioła, ostra papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu(...)średnich pomidorków koktajlowych 2 średnie jajka przyprawy ulubione zioła, ostra papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Liście jarmużu myjemy i odcinamy grube łodygi. Kroimy w mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy liście jarmużu skrapiamy je cytryną, dusimy około 3 minut

CoolinarniePL
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 176

jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję w kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę(...)cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z łososiem i oliwkami 312

Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 1 puszka kukurydzy 100 g czarnych oliwek 100 g papryki konserwowej 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Seler, kukurydzę,ananasa odsączyć z zalewy. Oliwki ,  paprykę oraz łososia pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz. Sałatka gotowa. Prawda, że szybko i smacznie

O kuchni z uczuciem
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 191

truskawki  kilka borówek amerykańskich  3 łyżki kaszy jaglanej  2 łyżki oliwy z oliwek   Przyprawy :  majeranek  tymianek  pieprz czarny  cząber papryka wędzona  Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną

Parowar Faceta