porcje): - pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej, - 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów), - 2 marchewki, - pół jabłka, - mała cebula, - olej, - przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek. Przygotowanie: 1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy ją ok. 15 min. pod przykryciem, na wolnym ogniu, pilnując(...)całą wodę i być sypka. 2. Pierś z indyka i cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie ze sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisylnianego Zielony Nurt łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Piątnica pęczek rzodkiewek garśc pestek słonecznika opakowanie miksu sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy
Z Majeczką w kuchni1Łyżeczka lub kilka nasion szafranu sól 1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy 1Litr maggi 2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty 20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło 2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się(...)przyprawiając solą,czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego
pichcisztonafaszerowana różnymi wzmacniaczami, pomaga również odmłodnieć zawierając dużo kolagenu. A o to i przepis: Składniki: - cała kura patroszona (2 kg) - 2 duże ząbki czosnku - jedna cebula czerwona - czerwona papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem(...)cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę do dużej brytfanki i polewamy łyżkę oleju. Wstawiamy do piekarnika na 150 C (piekarnik elektryczny) na 1-1,5 godziny. Jest to tzw. faza gotowania kury. W międzyczasie dobrze jest wyjąć kurę
Smaki Brazyliisię je robi, można dodać ulubione warzywa i za każdym razem tworzyć inne wersje :) Są zdrowe, sycące, smaczne! Składniki (ok. 4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 ogórka długiego 1 papryka słodka, długa 1 cebulka szalotka 2 marchewki 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu winnego przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny(...)Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokroić w kostkę. Paprykę w cienkie paski. Cebulkę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Następnie dodać jogurt, olej, musztardę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać
Zdrowie na języku :Pszarpana wieprzowina: 1 – 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy (np. ostrej dijon lub angielskiej) 2 duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* Sos barbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże(...)addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy (np. ostrej dijon lub angielskiej) 2 duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Poezja smakupolecam SKŁADNIKI 5 kawałków rozbitego cienko schabu 1 łyżeczka ketchupu pół łyżeczki musztardy Sarepskiej 20 dag żółtego sera typu Gouda 1 cebula 1/2 kg. pieczarek sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka oleju folia aluminiowa WYKONANIE Rozbite plastry schabu solimy lekko, pieprzymy , posypujemy papryką. Układamy na dużej płytkiej blaszce z piekarnika. Jak schab będzie mniejszy zmieści się więcej kawałków
W kuchennym oknie Ewywarzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek. Składniki : Czerwona pasta curry : 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki nasion kolendry 2 szalotki posiekany 1 cm korzenia imbiru 2 małe czerwone papryczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżki oleju roślinnego(...)kostke 1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki 1 cukinia pokrojona w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki pokrojone w diamenty 400 ml mleczka kokosowego sok z 1 limonki pieprz czarny i sól do przyprawienia łyżeczka przyprawy curry w celu doprawienia Na samym początku podsmażamy ziarna kolendry
Wspólne smakitostów rozpoczynamy od przygotowania składników. Potrzebujemy: *chleb tostowy *oliwa Peperoncino (ona dodaje charakteru potrawie) *schab dobrze uwędzony *dużo sera żółtego (można delikatnie podkręcić serem pleśniowym i oliwkami) *pomidory *cebule *paprykę słodka mielona Przyprawy Świata *keczup *majonez *sałata roszponka Przygotowanie : Każdy składnik dzielimy na porcje pod swój gust, u nas cebulka i pomidor krojona była na grubo. Najważniejszą czynnością jest(...)posmarowane pajdy kładziemy kolejno schabik (ten z Bielska-Białej idealnie wpłyną na walory smakowe tego dania), dużo sera, pomidor, cebulę. Całość posypujemy papryką słodką mieloną. Pajdy składamy i wrzucamy na rozgrzaną tostownicę. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań. Złocisty kolor świadczy o tym, że tosty są idealne. Tosty wykładamy na talerz, smarujemy keczupem
Wspólne smakiGulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego oliwa peperoncino mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem(...)kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą peperoncino która nada całej potrawie nutkę ostrości. W tym czasie gdy mięso się karmelizuje jest czas na pokrojenie cebuli oraz papryk w dużą kostkę. Gdy mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa , liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach
Wspólne smakinich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania (dla 2 osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa 3. Mizeria 1 ogórek(...)oliwy (może być masło) i dodałem jogury naturalny , wszystko wymieszałem i gotowe. Czas na przygotowanie schaboszczaka , rozbijamy go na grubość 1 cm przez jednorazówkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką a następnie obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku (które także przyprawiłem) a na samym końcu w bułce tartej. smażymy na złoty kolor na dużym gazie. Gotowe. Mizeria czyli coś
Wspólne smakimasy możemy pozostawić białą i dopiero po wyschnięciu pomalować jajka, część możemy pokolorować od razu, używając do tego barwników w proszku. Takie barwniki każdy ma w domu - kurkuma, papryka, kakao, cynamon :) Można użyć też syntetycznych barwników do jajek, które są do kupienia w sklepach. Ugniatamy masę z kolorowym proszkiem i... bawimy się! :)) Dziecięca inwencja twórcza bardzo wskazana, podobnie(...)akcesoria do ozdabiania: koraliki, patyczki do robienia dziurek, sznurki do odciskania wzorków, itd. Na zdjęciu - zielony, fioletowy, niebieski, różowy i pomarańczowy - syntetyczne barwniki do jajek. Żółty - kurkuma. Ceglasty - słodka papryka w proszku. Osobiście stwierdzam, że "paprykowe" jajka są najbardziej podobne i w kolorze i w teksturze do prawdziwych, farbowanych łupinkami z cebuli. Ozdabianie możemy wykonać od razu albo dopiero
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpraktycznie robi się sam a my w tym czasie szykujemy: DODATKI DO PIZZY Oczywiście - co kto lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy(...)wykrawamy kółka, nadziewamy je kapustą, zawijamy w rodzaj kopertki/sakiewki i układamy sklejeniem do dołu na natłuszczonej blaszce. Pieczemy "do rumianości" ;) Dla lepszego koloru można dosypać do ciasta sproszkowanej słodkiej papryki. Zamiast bułek można produkować ruloniki (wycina się kwadraty np. pojemniczkiem na żywność;)) a zamiast ruloników z kapustą: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z PIECZARKAMI (nie, to nie będzie przekąska na następny dzień, ponieważ
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmarchewki 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 1 litr bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju lub 2 łyżki masła sól, pieprz, słodka/ostra papryka w proszku Marchewkę pokroić w cienkie plastry /idealnie sprawdza się przy tym obieraczka do warzyw/, cebulę w plasterki i dusić w rondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną(...)podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoje pierwsze danie z jego udziałem. Nie sądziłam nawet, że jest tak pyszny... Składniki: 4 jaja garść jarmużu 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta papryki czerwonej Na oliwie z oliwek smażę posiekany czosnek przez minutę. Następnie dodaję jarmuż (pozbawiamy go twardych łodyg) i smażę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajka. Mieszam. Smażę(...)minuty. Doprawiam czerwoną papryką. Gotowe
Mango Papaja