papryka - 32566 przepisów (strona:1105/2172)

Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami 172

Pyszna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek. Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami SKŁADNIKI: (na 2 duże porcje) ½ kalafiora około 20-30 pomidorów koktajlowych średnia cukinia płatki papryki oliwa z oliwek krem balsamiczny sól, cukier WYKONANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru na półtwardo. Studzimy. Cukinie myjemy i obieraczka do warzyw obieramy(...)cienkie plasterki. Zawijamy w ruloniki. Pomidorki myjemy. Obrywamy szypułki. Na talerzach układamy kalafior. Pomiędzy niego wkładamy ruloniki cukinii. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi i płatkami papryki. Skrapiamy oliwa z oliwek oraz kremem balsamicznym

Pyry na Gaz
Karkówka pod leśnymi grzybami 166

bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.   SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE(...)Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron. Grzyby oczyszczamy

Pyry na Gaz
Tarteletki z leśnymi grzybami 124

łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania   Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita(...)czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Pełnoziarniste kajzerki 145

szklanka maki pszennej tortowej 2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000 18g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka ¾ szklanki letniej wody płatki papryki do posypania Sposób przygotowania W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek(...)Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut

Pyry na Gaz
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 182

koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki i seler obrać(...)ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto

Pyry na Gaz
Makaron z krewetkami na ostro 159

śmietanowym. Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 200g krewetek w pancerzach 200ml śmietanki 12% łyżka mąki 2 ząbki czosnku sól biały pieprz pieprz cayenne płatki ostrej papryki natka pietruszki 300g makaronu barwionego sepią WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerzy i myjemy. Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody. Przecedzamy. Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną(...)przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki i gotujemy około 3 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Makaron polewamy sosem z krewetkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami papryki

Pyry na Gaz
Francuskie świderki z kabanosem 168

Polecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna! Składniki opakowanie ciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto tworząc świderki i układamy

Pyry na Gaz
Lasagne bolognese 254

średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy(...)niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym

Pyry na Gaz
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 158

wody sól nadzienie: 2-3 białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita(...)czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Zapiekanka gyros 2394

Ulubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki keczupu 2-3 łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować.  2. Mięso pokroić w kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros(...)Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25 min w 180 °C. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem

Kto ugości moich gości?
Pasta z tuńczyka i jajek 310

szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę(...)jeśli nie mamy malaksera wystarczy wszystkie składniki drobno pokroić). Dodajemy odciśnięte ogórki, majonez lub serek (my po prostu kochamy majonez, ale może być też jogurt grecki doprawiony czosnkiem), musztardę, paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się w pastę. Próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy ponownie solą/pieprzem. Podajemy od razu lub chowamy do lodówki

Poezja smaku
Zupa krem z soczewicy 130

postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych listków bazylii 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 kostki rosołowe 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, słodka papryka do smaku 6 ziemniaków Sposób wykonania

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 2555

pieczarki, szynka,cebula i ser.  składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa do pizzy olej do smażenia słodka papryka masło do posmarowania bułek Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć(...)Wszystko wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy. Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz. Na wierzchu posypać startym serem i posypać słodką papryką. Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekac ok 10-15 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawac z keczupem

Monia miesza i gotuje
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 301

tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia)  z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie:  Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie

Walijskie Pichcenie
WARKOCZ FRANCUSKI 151

płat gotowego ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka  1/2 cebuli 10-12 średniej wielkości pieczarek  ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy) 1/2 czerwonej papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka oliwy 1 żółtko do posmarowania warkoczy A jak to zrobić: Płat ciasta francuskiego dzielimy(...)dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej płatów ciasta (jak na powyższym zdjęciu). Dodajemy szpinak, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posypujemy żółtym serem. Teraz już można zacząć zaplatanie, na przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz. Wygląda to dość skomplikowanie, ale zaręczam jest

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania