papryka - 32566 przepisów (strona:1109/2172)

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią 271

łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól i czarny pieprz Sos: 3 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki(...)smaku solą i pieprzem. Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier.  Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną

Czerwień i błękit
Purée z cieciorki i potrawką 156

Składniki: 1 szklanka cieciorki 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta oregano szczypta gałki muszkatołowej  sól, świeżo zmielony pieprz Potrawka z kurczaka 1 filet z kurczaka 3 łyżki śmietany 30% 1 serek topiony śmietankowy 1 mrożonkę warzywną 8 składów 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie: Cieciorkę moczymy na noc na drugi dzień gotujemy 1,5 godz(...)minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę. Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując papryką, potrawkę polewamy jogurtem. Smacznego

kgwjanczewo
Faszerowane bakłażany 163

ząbki czosnku  1 puszka pomidorów 4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz  3/4 łyżeczki kminu rzymskiego Pół łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii PRZYGOTOWANIE: Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Bakłażany i miąższ solimy i odstawiamy.  Na tłuszczu podsmażamy cebulę

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny 293

godnego polecenia. Dlatego postanowiłam wypróbować jeden z wielu przepisów znaleziony na innym blogu kulinarnym - www.olgasmile.com. Efekt...? ...ale zacznijmy od początku... Składniki do przygotowania sosu słodko kwaśnego: pół marchewki pół papryki czerwonej, pół szklanki kukurydzy, 4 plastry ananasa z puszki, pół cebuli, 200 ml sosu pomidorowego, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pierś z kurczaka, cukier, sól, pieprz. Przygotowanie(...)patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy. 2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu. 4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do sosu. 5. Wszystko solimy

Mój Smak na Życie
Kuskus z warzywami 156

Kolorowo :) Korzystam z warzyw różnego koloru, ponieważ każda grupa kolorystyczna zawiera niezbędne, unikatowe składniki odżywcze dla naszego organizmu. Długopis w rączkę i zapisujemy potrzebne składniki: 2 pomidory pół żółtej papryki 1 mała cukinia kukurydza - pół szklanki 1ząbek czosnku pól cebuli przyprawy sól, pieprz cayenne oregano A jak przygotować danie? 1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się(...)zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Następnie drobno posiekany czosnek. Solimy. 2. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pomidorów, dusimy 10 minut. 3. Cukinię kroimy w półplasterki i dodajemy do sosu.  4. Na koniec dodajemy kukurydzę i smakujemy. W razie potrzeby dosalamy. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne oraz oregano. 5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną

Mój Smak na Życie
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 234

przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony(...)stopni. Przygotowanie Jarmużu. Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut, pod przykryciem na parze. Odstawiamy, by chwilę odpoczął. Ścinamy twarde łodygi. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy jarmuż i posiekane papryki. Solimy, pieprzymy i podsmażamy kilka minut. zasypujemy kuskusem i mieszamy delikatnie. Gotowe

BaRepas
GĘSTA POMIDORÓWKA Z KASZĄ JAGLANĄ 271

tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 1l soku pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka kaszy jaglanej sól pieprz słodka papryka ziele angielski liść laurowy oregano Wykonanie:  Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść

Walijskie Pichcenie
5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue 185

możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis nr 1 składniki: ½ szklanki brązowego cukru 1 szklanka ketchupu(...)barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około

naRuszcie
Chipsy Paprykowe Domowej roboty 350

Produkty potrzebne; ziemniaki 1Kilogram olej 1Litr sól łyżeczka pieprz łyżeczka papryka ostra mielona 2 łyżeczki Sposób przygotowania; 1.Obieramy ziemniaki i trzemy na bocznej tarce na takie strasznie chude talarki. 2.Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone chipsy. 3.Jak się unoszą i zmienia kolor odstawiamy na papier, aby odsączyć z tłuszczu, dodajemy kolejna partie i tak w kółko. 4.Wrzucamy wszystkie do miski(...)solimy,pieprzymy i dodajemy paprykę ostra i to wszystko mieszamy tak delikatnie, aby nabrały smaku

pichciszto
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku 1307

wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno. ziemniaki przyprawa barbecue od Przyprawy Świata papryka wędzona od Przyprawy Świata sól (jeśli

Szefowa kuchni
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 177

Składniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) 1 łodyga selera naciowego Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru  szczypta tymianku  sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makrelę oczyścić z ości pokroić(...)grubą kostkę kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, seler kroimy w kostkę. Porę w pół księżyce mieszankę warzywną odcedzamy z wody.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą polewamy przygotowanym sosem delikatnie mieszamy, dekorujemy czarną oliwką i suszoną morelą. Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekanka po królewsku 8428

Produkty potrzebne: ziemniaki 8Sztuk (ugotowane) ogórek 1/2Sztuki (połowa świeżego) sól 2 szypty oregano do posypania pieprz czarny do posypania papryka mielona do posypania ser żółty 6Plastrów czosnek 5 Ząbków  jogurt naturalny 400Mililitrów śmietana 12%  200Mililitrów olej do zalania ziemniaków mięso mielone wołowe 500Gramów kukurydza z puszki 1/2Puszki cebula1 Sztuka Sposób przygotowania; 1.  Zaczynamy od sosu, ponieważ(...)przesady . 3.  Kroimy w talarki nasze ziemniaczki i układamy pięknie w naczynie 4.  Smażymy na patelni do uzyskania koloru mięso przyprawiając odrobinką soli, do smaku papryki i pieprzu, gdy to zrobimy wrzucamy na nasze ziemniaczki. 5.  Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz

pichciszto
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i orzeszkami ziemnymi 239

ziemnych solonych 1 łyżka majonezu  1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki i majonez. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

Kto ugości moich gości?
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free) 352

kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe(...)miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli.  3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie

My Culinary Art
Marynowany schab 498

piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka delikatu czerwonego(...)mięs - szczypta papryki ostrej -  szczypta pieprzu białego - szczypta curry - szczypta majeranku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na conajmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy w 180 C na złoty kolor przez około

Zainspirowana w kuchni