Składniki: papiery ryżowy 2 duże marchewki 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryczki chili sól, pieprz, słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: 1. Marchew obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Chili pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie te składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać 1/3 szklanki(...)wody, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 2.Ogórki pokroić w słupki. 3. Pojedyncze arkusze papieru zamoczyć na chwilkę w wodzie. Nałożyć farsz i zawinąć sajgonki. 4. Sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu. ( Sajgonki można podać z sosem chili, czosnkowym lub innym ulubionym
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka sól, pieprz, czerwona papryka (słodka) 5 jajek 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 300g makaronu (np. świderki) 1 brokuł 1 ogórek szklarniowy 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 200g szynki (np. pomorska, gotowana) sól, pieprz 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i wystudzić. 2. Brokuł podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. 3. Paprykę i ogórka pokroić. 4. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1kg młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku sól 0,8 kg surowego boczku słodka czerwona papryka w proszku chili w proszku sól, pieprz tymianek suszony lub 2 gałązki świeżego Sposób przygotowania: 1. Młode ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i posypać pokrojonym koperkiem. 2. Boczek pokroić w plastry, doprawić papryką słodką i chili, solą pieprzem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki 4 czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3. Z papryki wyciąć gniazda nasienne
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku 1 cebula mielona słodka papryka pieprz cayenne 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pokrojony w paski boczek i pokrojoną w pióra cebulę. 3. Doprawić słodką papryką i niewielką ilością pieprzu cayenne. 4. Całość
A Ty Smakuj Mniełyżki oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu(...)wyrośnięciu zagniatamy szybko jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę
Moja smaczna kuchniakurczak. Polecam! składniki 8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi) 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 / 2 szklanki + 3 łyżki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 250 ml białego(...)posiekane liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji oliwa z oliwek ciepła woda, w razie potrzeby przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać 1/2 szklanki musztardy Dijon z papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć musztardową mieszanką, nieco musztardy wsunąć również pod skórę kurczaka.Odłożyć na bok. Rozgrzać duża patelnię lub garnek z grubym dnem
Stare Garypodaję w wersji z moimi zmianami. SKŁADNIKI 1 opakowanie małych marchewek (baby carrots) 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3/4 łyżeczki harissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)wystudzić. Sałatka ma być podawana na zimno, więc najlepiej ugotować marchewki ok. 2 godzin przed podaniem. W małym rondelku rozgrzać oliwę i zagotować w niej czosnek, kminek, kumin, paprykę, harissę i cukier. Gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki i szczyptę soli. Zalać wystudzoną marchewkę i odstawić przynajmniej na pół godziny, by smaki
KUCHARNIAodstawić na 2 godziny. NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno(...)cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy
KUCHARNIAminut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Na patelni(...)rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić
KUCHARNIAkawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych i wrzuciłam do blendera. Czosnek obrałam i dorzuciłam do papryczek, wsypałam imbir(...)wszystko razem zmiksowałam. Powstała fajna pasta z maleńkimi kawałeczkami papryczek. W między czasie w rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około 5 minut. Do małej miseczki wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam kilka łyżek wody, wymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu
Blondynka Gotujesztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe(...)obrać z pancerzyka pomiędzy główką, a ogonkiem. Obraną część nacinamy i wyciągamy przewód, który znajduje się od końcówki głowy. Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem, rozgniecioną, suszoną chili i papryką mieloną. Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnię z wątróbką i grzybami. Mieszamy wszytko podrzucając na patelni. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i układamy
BaRepaszalewy 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona sól i pieprz Przygotowanie: Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce
karmelowy