godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao(...)czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ (uwaga, Babcia Tosia od której pochodzi ten przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog
Patchworkprzygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru(...)espresso 20 g likieru kawowego różyczki Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać
Gosia gotujesprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie(...)połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy
Gosia gotujeduże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy(...)misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
KUCHARNIAwytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć(...)Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć
Pyry na Gazsię do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser gorgonzola lub lazurgarść orzechów włoskich lub pestek słoneczniki (opcjonalnie)polędwiczka wieprzowagarść nasion kminu rzymskiegosól i pieprzoliwaocet balsamicznymiódSposób przygotowania:Polędwiczkę kroimy na pół.W moździerzu ucieramy kmin, sól i pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy(...)piekarnika na 12 min. na 200 stopni.Kroimy truskawki na ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne
W kuchni wieczoremmąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem(...)małymi partiami dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić
Chocolate Muffin Blogszklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 szklanka rodzynek 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 500 g marchewki (surowej, startej na grubych oczkach tarki) ½ szklanki ananasa Masa: 250 g twarogu lub śmietankowego serka typu philadelphia 100 g masła kilka kropel soku z cytryny mała łyżeczka cukru(...)jajka miksujemy, aż uzyskamy kolor jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę
NA MOIM TALERZUNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki
Bon Appetit Małgorzatytortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu(...)wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła 150 g śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę o średnicy 29 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, białka ubić
Passions hobbies life31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit Małgorzatyśredniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki sposób aby plastry(...)cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu. Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami
Atlas Smakówłyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła(...)oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA
The Sweet Damselpodsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania(...)tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego
Wanilia i Kardamonsumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka(...)własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy
BaRepasryżowego a w środku smak szarlotki z cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody. 1 opakowanie papieru ryżowego (czyli 12 sztuk) 3 jabłka 1/2 szklanki ryżu 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła szczypta soli cukier do smaku. olej do smażenia cukier puder do posypania W garnku gotujemy 2 szklanki(...)czasie gdy gotujemy ryż, obieramy jabłka ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy jabłka smażymy około 5 minut, następnie dodajemy rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku, na samym końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać masę jabłkową
Jadło i czytadło