orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:111/257)

Ciasto czekoladowo-marchewkowe 405

szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pudru (można dodać mniej) 50 g czekolady 100 g miękkiego masła 1/5 szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Przygotowanie: W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy

Mania Gotowania
Liebster Blog i kasza jaglana z kaki:) 195

deseru albo, jak dzisiaj, do śniadania. Składniki na 2 porcje: *  ok. 100 g kaszy jaglanej (u mnie wersja słodka) *  owoc kaki *  kilka daktyli *  łyżka orzechów włoskich *  łyżeczka karobu *  kilka plasterków imbiru, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli Śniadanie oczywiście przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam uprzednio przelaną również wrzątkiem(...)szczypta soli (sn)  5. sok z cytryny (k) Gotowałam ok. 15-20 min., po czym połowę kaszy zostawiłam na następny dzień, a do pozostałej dorzuciłam posiekane orzechy (g), karob i pokrojone 1/2  kaki (sł) Było d obre:)      "Bogaty jest ten, kto dużo posiada; bogatszy kt o mało potrzebuje ; najbogatszy kt o wiele daje" Gerhard Tersteegen

Zdrowa Kuchnia Sowy
Przetwory sliwkowe 161

sliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie: Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy do nich orzechy wloskie w lupinie i cytryne pokrojona na cwiartki oraz gozdziki. Mozna dodac gozdziki w calosci, ja zmiazdzylam je w mozdzierzu. Wszystko razem mieszamy i smazymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej wlozyc(...)piekarniku. W ten sposob sliwki pieczemy w temperaturze okolo 200°C, mieszamy od czasu do czasu. Dzieki temu kuchenka nie bedzie brudna ;) Przed wlozeniem powidel do sloikow wyciagamy orzechy i cytryne. Gdy powidla sa gorace wystarczy tylko zakrecic sloiki i odstwaic je do wystygniecia do gory dnem. smacznego! Przepis dodaje do akcji Spizarnia organizowanej przez Pele

Przysmaki Karolki
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 213

rozpuszczalnej - 120 g masła o temperaturze pokojowej - 170 g cukru kryształu - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 290 g obranej cukini - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Do posypania: - cukier kryształ - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem(...)dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche składniki. Na koniec dodajemy cukinię i czekoladę,mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do tortownicy, posypujemy cukrem pomieszanym z pokrojonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem 223

zapominajmy też o orzechach i kukurydzy) bulgur doskonale się komponuje. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1,5 szklanki kaszy bulgur 1 puszka ananasów krojonych w kostkę 1 garść orzechów włoskich posiekanych 1 puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki curry sól i pieprz olej do smażenia Kaszę bulgur ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić(...)plastry. Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać ze sobą. W kubku majonez zmieszać z podobną ilością soku z ananasa, doprawić pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sałatkę najlepiej podać schłodzoną w lodówce, choć

Trzeci talerz
Pasztet z fasoli i gruszki. 145

tych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni  czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem(...)suszonego lub gałązką świeżego Dodać do tego pokrojoną drobno gruszkę, smażyć do miękkości gruszki, przestudzić, wyjąć listek i gałązkę rozmarynu Włożyć do blendera masę z gruszką i cebulą, dołożyć orzechy, dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam

Proste Potrawy
Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami. 198

Składniki: 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego 2 łyżeczki miodu kawałek masła czosnkowego garstka orzechów włoskich świeży tymianek Przygotowanie (15 minut): - rozkrawamy bułkę i rozprowadzamy po niej masło czosnkowe. Jeśli masło jest zbyt twarde spokojnie może okroić cieniutki plasterki i po prostu(...)koziego sera - wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni - miód podgrzewamy do płynnej konsystencji -  każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Śniadaniowy kop energetyczny  <klik> Zobacz też przepis na  Bakłażana zapiekanego ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta  <klik

Pora na pora i pomidora
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 324

jajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję(...)Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję

W kuchni Karmel-itki
Baklava 358

zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam.  Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich , pecan , migdałów ,   (całkowita dowolność)   opakowanie ciasta filo 1 kostka 200g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki(...)cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy przy użyciu pędzelka roztopionym masłem i układamy pierwszy płat ciasta filo, smarujemy

Malinowe Pocałunki
Crumble z rabarbarem 142

Składniki na 3 porcje: * 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki * 50 g fruktozy + 1 łyżeczka * 50 g zimnego masła + 1 łyżeczka * 100 g mąki pszennej typ 1850 * trochę orzechów włoskich * trochę żurawiny suszonej Nastawiam piekarnik na 180*C. Pocięty rabarbar wrzucam do rondelka, dodaję łyżeczkę masła, odrobinę wody, łyżeczkę fruktozy i chwilę podgrzewam aby zmiękł. Do miski wkładam mąkę(...)wszystko tak, aby zrobiły się grudki. Po wymieszaniu wkładam na chwilę do lodówki. Jak się nagrzeje piekarnik, rabarbar układam na dnie naczynia żaroodpornego, posypuję równomiernie kruszonką, na wierzch dodaję orzechy i żurawinę. Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:) Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 262

TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki(...)przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze

Zgrabne Gotowanie
Sernik z bezą orzechową 660

szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy(...)składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik

Zainspirowana w kuchni
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 240

najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich 132

papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy(...)trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy z pokrojonymi orzechami. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pieczony banan na śniadanie 216

Składniki: 1 banan,  4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków mięty. Przygotowanie: B anana obrać ze skórki i dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej  przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik do 180stopni(...)piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha i po listku mięty. Smacznego

W kuchni u Moniki