orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:105/257)

Manna z syropem mniszkowym, cynamonem, morelami i orzechami włoskimi na gęsto. 104

pomysł na śniadanie, deser, czy inną przekąskę. Pychota :) Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka syropu mniszkowego lub miodu kilka orzechów włoskich i suszonych moreli Do wody wsypujemy kaszę manną. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do niego kaszę manną, słodzimy i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, stale

Smakowy Raj
Śledzik 188

łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem(...)cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy

mojewypiekiinietylko
MAKOWIEC 141

cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka

w mojej kuchni
czarno-białe ciasto 156

cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka

w mojej kuchni
Snikers 313

Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek  *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka

Piekę, bo lubię
Babka bananowa z jabłkiem 212

mąki  3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko  2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania: Banany i pokrojone w kostkę jabłko rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną  i cynamonem. Do miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione owoce, cukier

Wypieki Uli
Owsiana szarlotka 306

się na ciekawy przepis, a mianowicie owsianą szarlotkę. W sam raz dla osób dbających o linię. Inspiracja , którą trochę zmodyfikowałam. Składniki: 4 średnie jabłka 1 białko 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu  cynamon Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy

Truskawkowa Fiesta
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 195

znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej) Składniki: - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)* - 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)* - 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g) - 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże jajka , lekko roztrzepane - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki soli(...)kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 110g stopionego masła (wystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch  mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol. W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 239

Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami   Składniki na dwie porcje:  - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego  Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy

Sajkofanka smaku
Cukinia z mocarella 139

Zielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje. skladniki: mloda cukinia twarda mocarella oregano, tymianek lub rozmaryn orzechy wloskie sol, pieprz oliwa z oliwek okolo 3 lyzki 2 zabki czosnku wykonanie: Cukinie myjemy, a nastepnie kroimy w zdluz na plasterki. Najlepiej uzyc do tego celu specjalnego noza

Przysmaki Karolki
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 188

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel

Anioszek w kuchni
Babka jabłkowo - orzechowa 110

cukru 4 jajka 30 dag mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia  skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka 1/3 aromatu waniliowego 10 dag siekanych orzechów włoskich 3 duże jabłka Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać

My simple kitchen
Chlebek bananowy 103

żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 2 jajka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki miodu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Jajka wymieszać z oliwą, jogurtem, miodem oraz ekstraktem

Bullio
Moja wielka, grecka jesień 140

próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników   (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę

les mirabelles