orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:113/257)

Torcik orzechowo pomarańczowy. 159

Składniki: 3 średnie pomarańcze   6 jajek 250g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować. Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z(...)zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache. Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie ) 1713

konkurować. A pojedynek w dziecinie "ZDROWE" - wygra miażdżąca przewagą. Składniki : ( na małą blachę ) * 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych * 1/2 szklanki masła orzechowego * 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej ) * 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro ) * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1 łyżka mąki kukurydzianej * 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki. Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około

kolorowotorcikowo
Piernik marchewkowy 197

kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy   + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy(...)cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie

Kolizje Smaków
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 160

mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej(...)garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 198

Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny

My simple kitchen
Kruche babeczki orzechowe 235

szklanka mąki pszennej • 100 g masła • 100 g kremowego serka naturalnego (np. Bieluch) Masa: • 2 jajka (w temperaturze pokojowej) • ¾ szklanki brązowego cukru • 1 łyżka miękkiego masła • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople olejku waniliowego) Mąkę przesiać, dodać zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko(...)powinno być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt). Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 2 mm grubości) na obsypanym mąką blacie. Wyciąć foremką lub literatką kółka większe od średnicy gniazda formy do mini muffinków i wyłożyć

Trzeci talerz
Sernik kapitański z bakaliami 251

dlatego w przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki: 1 kg tłustego białego sera, 7 jajek, 300g cukru pudru, 100g masła, 100g orzechów włoskich, 100g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack), kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka(...)się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Domowe bajaderki 404

jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś(...)Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik ) i posyp wiórkami

Słodkości i nie tylko
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 160

oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw(...)zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut.  Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.  Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu

AZgotuj!
Wigilijna masa makowa 181

dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować(...)maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem

Pyry na Gaz
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 119

mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa: 30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie) 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła masa budyniowa: 10 dkg cukru 1/2 litra mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka(...)mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden

Kuchnia w opałach
Sałatka Waldorf w galaretce. 293

podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu(...)wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 197

francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć  na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak . Dodać(...)kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika  180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki  napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem  i zapiekać 30 minut w temp. 180oC

Kulinarny karnet Christophera
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 549

Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć(...)dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około

Ala piecze i gotuje
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 180

kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie!  Coś wspaniałego!  Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym   Składniki na ciasto: 500 g dyni 200 g orzechów włoskich 200 g mąki kukurydzianej 150 g cukru 3 jajka 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu Składniki suche - przesianą mąkę, proszek(...)cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo gęste, równamy. Pieczemy w temp

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!