Składniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem
W kuchni u Monikicukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie
Tradycyjna Kuchniaherbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice. Składniki: Spód 100 g kakaowych herbatników typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa 800 g twarożku z wiaderka 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj 400 ml kremówki 30% (zimna) 70 ml gorącej
Ala piecze i gotujedrugie śniadanie do szkoły i pracy ;) Składniki (na około 9 dużych ciach): 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% masy kakaowej) porcja = jedne duże ciacho Sposób przygotowania: Banany obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę 0,5 szklanki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka
Mama GotujeSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić
Proste Potrawyskladniki -3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 140 g masła lub margaryny kasi 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła(...)masy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć
w mojej kuchniSpód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 60 g czekolady gorzkiej 115 g masła 200 g cukru (dałam trochę mniej) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 30 g mąki pszennej 16 połówek orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę
Sto kolorów kuchnikardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali
Sajkofanka smakupieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette 150 g masła 1/2 szkl cukru pudru
Słodkości i nie tylkoGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Tradycyjna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód(...)oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać polewą
Kuchenne aromatyczystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości
bistro mamaaromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki na 12 muffinek: 235 g mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 125 g brązowego cukru 100 g orzechów włoskich 250 ml jogurtu lub kefiru( u mnie 170 ml jogurtu greckiego + 80 ml kefiru) 100 ml oleju 1 duże jajko 3 dojrzałe banany szczypta soli W jednym naczyniu mieszamy
Mia Cucina Sofieta