orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:115/257)

Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza 311

W ubiegły weekend były chrzciny mojej bratanicy. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 160

Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki miodu  lub cukru brązowego  łyżka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C Ciasto rozwijamy z papieru i układamy(...)będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).  Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu)  i cynamonem.  Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 225

szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego 100 ml oleju rzepakowego pół tabliczki mlecznej czekolady 2 garści orzechów włoskich 3 kłącza rabarbaru+ 2,5 szkl. wody 2 galaretki ja użyłam  Winiary Pink Margarita 1/2 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny Kasze jaglaną płuczemy pod zimna woda następnie przesypujemy do garnka(...)ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą

NaKońcuJęzyka
Kutia 229

gustu, że w tym roku też ją przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli 250 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć pszenicę a następnie ugotować ją do miękkości kilka razy zmieniając wodę(...)dnie, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Ja gotuję mak przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż mleko odparuje. Mak odcedzić i zmielić go 3 - 4 razy. Orzechy, migdały, figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą pszenicę, mak cukier puder, miód, orzechy, migdały, rodzynki figi i daktyle, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Kutię przechowywać

Mama Gotuje
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 211

pieczonych buraków wg szefa  Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec(...)Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 231

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować(...)książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 231

szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam(...)ścieram do naczynia na grubych oczkach.  Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek

W kuchni Karmel-itki
Owsiane dzień dobry! 176

pokażę na dzień dobry:) Składniki: 2 łyżki stołowe płatków owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem(...)przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni, żeby owsianka stała się waszą ulubioną owsianką, polecam kleks waszej ulubionej konfitury

Pause Gotowanie!
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 198

jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 450 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały) PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem(...)mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy prażonymi orzechami i migdałami. Smacznego

kulinarnyJa
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 227

Składniki na 2 porcje:Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )Orzechy laskowe - garśćOrzechy arachidowe- garśćOrzechy włoskie - garśćMigdały albo płatki migdałowe - 2 łyżkiPłatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżkiRodzynki - 1 łyżkaMiód - 2 łyżkiSos klonowy- 2 łyżki Masło - 1 łyżka Szczypta cukru brązowego albo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda(...)nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa masa makowa bez cukru, masła i bez użycia maszynki do mielenia 178

Miałam okazję być posiadaczką kupnej masy makowej i powiem szczerze, że tej domowej nie dorasta do pięt. Z racji tego, że nie mam w domu maszynki

Mango Papaja
Sałatka z dyni i... 245

rozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni 1/2 szklanki owoców żurawiny 1/2 szklanki moreli suszonych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę(...)rozpadać! Osączyć i ostudzić. Przygotowanie sosu. Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać. Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocny keks z Hortexu 243

jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą(...)Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut

Mia Cucina Sofieta
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 178

łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni  ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej i na koniec ponownie w zimnej. Wsypałam kaszę(...)kilka minut. Do jeszcze ciepłej kaszy włożyłam masło i wymieszałam. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach. Zimną kaszę i pozostałe składniki oprócz pestek, orzechów i suszonych owoców przełożyłam do dzbanka miksera i wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam

Blondynka Gotuje
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 191

maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia(...)mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem

Bullio