orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:109/257)

Rogale marcińskie 144

więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru  100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 114

jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Brownie kawowe 134

kawowo-czekoladowe brownie Składniki : 3 jajka 200 g masła 150 g cukru pudru 100 g czekolady 200 g mąki 1/3 szklanki espresso łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki połamanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozpuszczone espresso,  cukier puder , czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy masa będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Jajka miksujemy

Słodkie Przyjemności
Moje rogale marcińskie 253

wanilii 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki masła 200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu) Nadzienie: 350 g białego maku 150 g orzechów włoskich 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka

Pasja Smaku
Czekoladowa panna cotta 159

porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5  łyżeczki żelatyny * 100 g gorzkiej czekolady * 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich * 40 g fruktozy * 2 łyżki amaretto Żelatynę zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlałam do rondelka i postawiłam na małym ogniu pilnując żeby się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 232

chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy

Mieszam w Garnku
Babka jogurtowa z bakaliami 165

jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania formy(...)cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej

Passions hobbies life
Placuszki bananowe z chrupiącą orzechową posypką. 131

Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki pszennej 2- 3  łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko

Radość kipiąca uśmiechem.
Deser z kaszy jaglanej 113

oleju i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie letnią kaszę przełożyć do salaterek, wymieszać z musli, lnem i polać miodem. Możemy użyć również mieszanki studenckiej i mieszonych włoskich orzechów

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciasto meksykańskie 92

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 120 g masła 3 jajka 2 banany 50 g kakao 50 ml wody 50 g orzechów włoskich 100 gram czekolady gorzkiej Sposób przygotowania Wodę zagrzać w garnuszku, dodać masło, cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić

pink envelope
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 138

szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy

Mango Papaja
Babka pomarańczowo orzechowa 281

formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. Składniki: 7 jaj 3 pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka

Apetyczna babeczka
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 131

Spróbujecie? Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * łyżka oliwy z oliwek * pół brokuła * pół szklanki jogurtu naturalnego * pół szklanki jogurtu greckiego * zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk * duża garść orzechów włoskich  * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać

Magiczne Życie Marty
Kochasz Raffaello? Zrób lekką, bezglutenową i bezcukrową wersję tych pralinek 675

Odcedź ją od razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego i zmielony len. Wszystko wymieszaj. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego z jednym orzeszkiem laskowym w środku : ) Połowę z kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz

Eat me! Fit me!
Tapas Party. Menu na imprezę. 137

pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz

Chilli Czosnek i Oliwa