orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:102/257)

"Wiśniaczek" 128

wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka (L) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ciemnego kakao 10dkg zmielonych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści.  Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem

Maślane ciasteczko
Domowa masa makowa 124

Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej   Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 110

Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 124

świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy

Marder&Marder Manufacture
Wspólne śniadanie i jesienne, baaaardzo orzechowe pancakes z gruszkami :) 112

cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pumpkin spice ( klik ) 1 małe jajko 90 ml mleka 1 gruszka pół łyżeczki oleju siekane orzechy włoskie + rozmącone jajko W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche a w drugiej wszystkie mokre. Na koniec dodać olej i gruszkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na patelni bez tłuszczu

My simple kitchen
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 151

bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smalec z fasoli 279

szklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka kropel maggi ewentualnie mała garść pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie : Cebulę pokroić dość drobno, obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Odsączoną fasolę zmiksować na pastę, w trakcie dodać około 2 łyżek wody Cebulę, zmiażdżony czosnek

Proste Potrawy
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 212

płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich 150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki) Wykonanie: Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej

IMPRESJA SMAKU
Piernik z jabłkami i orzechami 543

szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia

Animelka Blog
Świąteczny krem z suszonych śliwek. 157

Krem z suszonych śliwek. Składniki. 20 dag śliwek suszonych 2 łyżki miodu 1 łyżka śliwowicy 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietany kremowej 100 g orzechów włoskich uprażonych Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki cynamonowe na Święta 174

łyżeczka proszku do pieczenia  125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu  1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy(...)papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić

Proste Potrawy
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 148

nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał pomarańczą... Składniki: 250 g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, jajko, 125ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 35g cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. Przygotowanie Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć

Z miłości do słodkości
Muffinki bananowe z granolą 177

pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g oleju 100 ml mleka 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duży banan pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich 70 g granoli + kilka łyżek na posypkę 40 g wiórków kokosowych + na posypkę Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka pomarańczowo-orzechowo-miętowe 133

ostanio pomarańcza z przepisu dotyczącego mufinek więc postanowiłam ją jakoś pozytywnie wykorzystać :) Składniki: - 250 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki soku pomarańczowego - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 łyżeczki świeżej mięty - 3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do obtaczania ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto "Zośka" 640

ucierane : 30 dkg margaryny Palma 25 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych 1 łyżka kakao Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz

Kuchnia u Bietki
bezcukrowa, bezglutenowa i wegańska granola z kaszy jaglanej i canihua'y 167

KASZY JAGLANEJ I CANIHUA'Y przepis autorski // średni słoik granoli ~100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu z agawy Naturalna Spiżarnia ~łyżeczka proszku maca BIO FRESANO Kaszę jaglaną i canihua'ę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą

chili & sugar
Chleb serowy z jabłkami i orzechami 117

Pyszny chlebek z dodatkiem sera, jabłek i orzechów.  Składniki: 2 szklanki startego sera cheddar 1 ½ szklanki startych jabłek 1 szklanka orzechów włoskich 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu ¼ szklanki oleju 2 jajka ¼ szklanki mleka papier do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia . Dodać cynamon, jajka, wlać mleko

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka pieguski 123

Składniki: -1 margaryna w temp. pokojowej -1 jajko -1 szklanka cukru -2,5 szklanki mąki -0,5 łyżeczki sody -0,5 łyżeczki soli -1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów -1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę -garść rodzynków lub żurawiny suszonej -0,5 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę

KasiekGotuje
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 156

powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2562

Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Pesto 173

przeciwdziała szkorbutowi ? :) Zrobienie pesto zajmuje 5 min- a jest niesamowitym dodatkiem do potraw. Zaczynamy Składniki: Listki bazyli- "jedna doniczka" 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2 łyżki orzechów włoskich 1 łodyżka celera 150-200 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na pół płynną masę. I gotowe

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania