orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:102/257)

Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 248

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel

Anioszek w kuchni
Babka jabłkowo - orzechowa 142

cukru 4 jajka 30 dag mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia  skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka 1/3 aromatu waniliowego 10 dag siekanych orzechów włoskich 3 duże jabłka Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać

My simple kitchen
Chlebek bananowy 131

żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 2 jajka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki miodu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Jajka wymieszać z oliwą, jogurtem, miodem oraz ekstraktem

Bullio
Moja wielka, grecka jesień 163

próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników   (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę

les mirabelles
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 182

deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło i drobno pokrojoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto Orzechowe 266

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 261

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości

Gotuj Z Muzyką
Pischinger 2648

świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić . Składniki: opakowanie okrągłych wafli 1 tabliczka czekolady deserowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szkl. śmietanki 30 % 2 łyżki masła ok. 50 g Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki  1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę połamać

Słodkości i nie tylko
Kasza pęczak z warzywami, fetą, ciecierzycą i grillowanym bakłażanem oraz orzechami włoskimi- czyli Lunch Box numer 2 432

według przepisu na opakowaniu 1/2 szklanki ciecierzycy, ugotowanej do miękkości bądź z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka natki pietruszki 1/2 bakłażana garść orzechów włoskich 25 gram sera feta 1/3 ogórka sól pieprz Zaczynamy od ugotowania kaszy. Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na patelni grillowej

Mango Papaja
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 163

Roll out puff pastry with chard.   Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę

Kulinarny karnet Christophera
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 168

pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Mania Gotowania
Seromak na kruchym cieście 459

25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny,  50g orzechów włoskich (użyłam Kresto),  70g mąki ziemniaczanej,  60g masła,  łyżka cynamonu.  Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut

Z miłości do słodkości
Tarta orzechowa 191

ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem

Przysmaki Karolki
Birthday cake today 183

ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą

Lajtkraft food intolerance
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 208

mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.  Mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki w liściach botwinki 133

młodych buraczków. 8 młodych buraczków, sok z 1 cytryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sól, oliwa, 3 łyżki zmiksowanej czekolady deserowej z orzechami włoskimi, Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę wymieszać z octem, miodem, roztartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i cukrem. Do marynaty włożyć plasterki buraków na 1,5 godziny

królestwo garów
Snikers 186

dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka

Blondynka Gotuje
Korzenny placek 194

jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą

Zainspirowana w kuchni
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 216

małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę

FitKot
Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 176

Składniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i  dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając.  Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem

W kuchni u Moniki
Ciasteczka kocie języczki 143

cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie

Tradycyjna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 296

herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice. Składniki: Spód 100 g kakaowych herbatników typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa 800 g twarożku z wiaderka 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj 400 ml kremówki 30% (zimna) 70 ml gorącej

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli 174

drugie śniadanie do szkoły i pracy ;) Składniki (na około 9 dużych ciach): 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% masy kakaowej) porcja = jedne duże ciacho Sposób przygotowania: Banany obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę 0,5 szklanki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 210

się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka

Mama Gotuje
Sałatka Waldorf 302

Składniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić

Proste Potrawy
Do trzech razy 414

skladniki -3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 140 g masła lub margaryny kasi 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu  Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła(...)masy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć

w mojej kuchni
Karmelowa tarta ze śliwkami 145

Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy  Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć

Słodkości i nie tylko
Staropolski piernik 324

kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali

Sajkofanka smaku
Torcik marchewkowy 469

pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette   150 g masła 1/2 szkl cukru pudru

Słodkości i nie tylko