orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:98/257)

Pieczone jabłka z miodem i orzechami 112

piątkową rocznicę moich rodziców. No dobra z dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie! Koniecznie wypróbujcie w chłodniejszy wieczór."Składniki:4 jabłkacynamonmiód gryczanycukier brązowyorzechy włoskie 30 gkruszonka : masło 50 gcukier 60 gmąka 110 gmigdały 30 gSposób przygotowania:Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie przecinamy w pół(...)Połówki polewamy miodem i posypujemy cynamonem oraz szczyptą brązowego cukru. W środek wrzucamy drobno posiekane orzechy. Obie połówki układamy na siebie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe zwarte kuleczki. Wierzch

Słodkie Przyjemności
Świąteczny piernik 2 175

łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, polewa czekoladowa, orzechy włoskie. Przygotowanie:   Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy sypkie produkty(...)wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami

Aga w kuchni
Sernik Karmelowo – Orzechowy 117

Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do wykonania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 60 g masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka

Made By Mom And Son
Pyszne ciasto marchewkowe 259

łyżeczki cynamonu i mielonych goździków - 1 i 1/2 szklanki cukru - szklanka oleju - 4 jajka  - 4 szklanki drobno utartej marchwi - łyżka cukru waniliowego  - ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich lub posiekanych bakalii Wykonanie : Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Oddzielnie ubij cukier z olejem. Wbij do tego, cały czas miksując, po 1 jajku, i dalej mieszając, wsypuj

Słodkości i nie tylko
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 155

jeszcze lniany olej i jego dobroczynne Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Nie ma się co zastanawiać, szykujcie: - upieczone buraczki zbliżonej wielkości - kilka łyżek oleju lnianego - miód naturalny płynny - ocet balsamiczny - orzechy włoskie - sól, pieprz Ilości poszczególnych składników sosiku zależy od tego, ile jest naraz przygotowanych buraczków. Na taki duży około 35 centymetrowy półmisek biorę 2 dosyć duże buraki, wówczas

I tu będę miała takie te
Daktylowe kulki mocy 301

już dawno temu Inkowie i Majowie, nazywając kakao "pokarmem bogów". Składniki (na około 20 sztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą i odstaw na około

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zdrowy sernik z malinami 181

zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej Masa serowa: 3/4 szklanki cukru brązowego 4 jajka 1 kg sera twarogowego- mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru

Słodkie Przyjemności
Kasza orkiszowa z bananem i bakaliami 274

odrobina soli himalajskiej - łyżka jagód goji - 2 orzechy włoskie Wykonanie: - Kaszę wrzucić na wrzątek, dodać szczyptę soli, gotować przez 30 minut - Pod koniec gotowania dodać rodzynki, żurawinę i jagody goji - Następnie kaszę przełożyć do miski i lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za oknem - Banana obrać i rozgnieść widelcem na talerzyku - Orzechy połamać na drobne kawałki - Do kaszy dodać syrop

Wegańska kuchnia orientalna
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 151

pełnoziarniste – 2 kromki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * ser gorgonzola – ok. 50 g * twarożek śmietankowy – 1 łyżka * mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki

Ostra na Słodko
Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 129

Podczas jej przygotowania nie żałujcie soku z cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie

Ugotować
Pyszny Wafel 133

przyjęcie, na wynos. Polecam. Składniki: 6 sztuk + 2 sztuki wafla 250 ml mleka 2 kostki margaryny 375 g cukru kryształu 500 g mleka w proszku 150 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao garść rodzynek Mleko, margaryny i cukier zagotowujemy i ściągamy z palnika. Do ciepłego dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone 2 wafle i ponownie mieszamy. Odstawiamy

Made By Mom And Son
zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką 121

blogu taka mała inspiracja, zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką.  składniki na 3 porcje : 2 śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

noteskulinarnyfiga
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 207

gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 200 g cukru  Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy

KUCHARNIA
Makowiec babuni 218

dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru, 5 dkg kwaśnej śmietany, 4 dkg drożdży, 14 kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Mi

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą 182

chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz? Składniki : 5 jajek 150 g cukru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady garść orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dolewamy mleko i olej

Słodkie Przyjemności