Smaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem
Tradycyjna Kuchniaszkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 6 gruszek 10 dag. orzechów włoskich WYKONANIE: gruszki obieramy i kroimy w ósemki, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy
Kuchnia Beatygotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą
W kuchni u MonikiDzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów Składniki: - 270 g mąki - 160 g cukru trzcinowego - 1/2 szklanki oleju - 4 jajka - 270 g startej marchewki - 100 g orzechów włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao
Kuchenne Wariacjesię monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być
My simple kitchenżurawina, jagody goi, morwa biała) i / lub ok 100 g świeżych owoców (latem owoce sezonowe - truskawki, maliny, jagody, zimą - jabłka i owoce egzotyczna jak kiwi, mango, banan) 30 g orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca) szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe płaska łyżka karobu cynamon imbir świeży lub przyprawa w proszku Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki, otręby i karob
Taste Of My Dayidealny na śniadanie Składniki (porcja)/całość około 466 kcal/: 40g płatków owsianych 12g chipsów kokosowych eko FRESANO lub wiórków kokosowych 10g orzechów ziemnych lub 9g masła orzechowego 7g orzechów włoskich 30g chudego twarożku 50 g dojrzałego banana 5g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano 0,25-0,5 łyżeczki cynamonu pół szklanki gorącego mleka Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 2 dojrzałe banany 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego
Chocolate Muffin Blogwierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz(...)smarujemy boki. Posypujemy po wierzchu orzechami. Piernik długo utrzymuje świeżość, przechowywany w chłodnym miejscu nawet dwa tygodnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmiejsce na takie moje "wywody" ale tak jak mówiłam jak ktoś lubi taką literaturę to polecam. Składniki: 250 g masła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasteczka powstały z okazji odwiedzin znajomych, a dokładnie koleżanki mojego syna. Musiało być pysznie, słodko, kolorowo, ciasteczkowo.Zdecydowaliśmy się na duże ciasteczka, iście w stylu amerykańskim
Made By Mom And Soncoś jeszcze zostało. Składniki na krem : 125 g masła 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki garść orzechów włoskich (pokrojonych drobno) Przygotowanie : Masło i margarynę podgrzać lekko w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakao Zestawić z ognia i rozetrzeć tak by nie powstały grudki, ewentualnie przetrzeć przez sito Zagotować
Proste Potrawynaprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/3 laski wanilii, 60-70 g suszonej żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 200 g masła, 3 łyżki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy
Aga w kuchniszklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka 2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy
Moje Kuchenne Rewelacjezapiec i gotowe! Proste prawda? A jakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką. Składniki: 500g filetu z kurczaka, pęczek natki pietruszki, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar), 300g sera mozarella
Z miłości do słodkościpłatków owsianych · 100g czekolady (użyłam Milki z Daim) · 50g orzechów włoskich · 50g suszonych wiśni Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i płatkami owsianymi. Suche składniki dodać do masy, zmiksować wszystko dokładnie. Czekoladę
Mania Gotowaniasię wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Olikowa kuchniaużyłam ani grama cukru czy słodzików. Daktyle załatwiają sprawę. REWELACJA! ****************************************************************************** Składniki (w zależności od grubości kawałków, mi wyszło 15 sztuk) 325 g daktyli suszonych (2,5 szklanki) 200 g orzechów włoskich bez łupinek (2 szklanki) 100 g niskotłuszczowego kakao bez cukru (1 szklanka) szczypta soli 20 g nasion chia (2 łyżki) 1. Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, zblenduj na gładką
Powiedz dietom niesłodyczy w postaci białej czekolady jest zdrową przekąska, która sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy
VioletoweKucharzeniemasła 190 g cukru brązowego 150 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g puree z dyni * 150 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich lub pekan Masło ucieramy z cukrem brązowym i z cukrem kryształem do gładkości. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki
Made By Mom And Sonkawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 150g cukru trzcinowego 150g mąki 150g masła 100g orzechów włoskich grubo zmielonych Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i równomiernie rozłożyć na dnie połówki śliwek, po czym posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem
Przepysznik - BLW i nie tylkomrożonych wiśni oraz jagód wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz
Słodka Kraina Wypiekówszukających zdrowej przekąski dla tych, którzy lubią własnoręcznie wykonywać produkty możliwe do zakupienia w sklepie Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) pół szklanki orzechów włoskich lub pekan pół szklanki rodzynek kilka suszonych moreli pół szklanki żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki miodu płaska
Mania Wypiekaniablenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie
Domowa Cookierenka Agikoniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder i kawę. Następnie dodajemy posiekane suszone śliwki i mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (nie można polać ciasta gorącą polewą bo rozpuści się śmietanka!!!) co kilka minut
chili & sugarszklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 1 papryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku 2 łyżki sezamu 2 łyżki słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oleju Sos sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać
Smakowy Rajświętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki
Chocolate Muffin Blogdostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam zwłaszcza gdy trzeba wyjść na kilka godzin i nie będzie możliwości na przekąskę. Składniki: -płatki owsiane (około 2/3 szklanki) -garść rodzynek -garść orzechów włoskich -łyżeczka miodu lub cukru -szklanka mleka Przygotowanie: Płatki i rodzynki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Można je zalać już następnego dnia wieczorem dzięki czemu rano
Tanie przepisy studenckiekocykiem z książką czy dobrym filmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"Składniki:kostka margaryny5 łyżek cukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3,5 szklanki mąkizmielone orzechy włoskie - duża garśćsuszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki rodzynek, Wykonanie; Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem
Anioły w kuchniszklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki rodzynek, Wykonanie; Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesieuj mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem
Anioły w kuchniSkładniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko Cynamon, kurkuma, imbir Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną
Czarnawisienka