orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:84/257)

Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 275

Azji Środkowej. Historycy niektórzy sugerują, że korzenie w Mezopotamii, ale ale większość dowodów wskazuje , że z środkowej Azji. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 200 gr. masła 200 gr. orzechów włoskich lub migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Syrop: 150 ml. wody 100 ml. płynnego miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do orzechów dodaj cukier

Smaczne Potrawy
Orzechowe ciasteczka digestive 148

się zrobić zdjęcia, bo tak szybko znikały z talerza :) Składniki na około 25 ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić

My simple kitchen
zapiekane śliwki z boczkiem 115

składniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy z wody i do każdej wciskamy orzecha. Następnie każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 115

oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 g obranej cukinii 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę mieszamy razem. Oliwę, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Orzechy drobno siekamy

Made By Mom And Son
Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 164

kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :) Składniki : Przepis na 12 szt. 30 g orzechów laskowych 20 g orzechów włoskich 120 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 50 g cukru Kruche ciasto: 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka 20 g orzechów laskowych – do dekoracji

Słodkie Przyjemności
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 132

masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem

Mango Papaja
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 148

ząbki czosnku (u mnie było to pieczony, który został z poprzednik obiadów) 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia opakowanie ciasta francuskiego około 30 g orzechów (włoskie, pekan, laskowe) Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem

greenscarf
Zdrowe śniadanko na start :) 93

pewnie jutrzejsze i pojutrzejsze i.... :) Składniki (porcja/całość około 400kcal-bez uwzględnienia słodzidła): 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę  100g chudego twarogu 10g uprażonych wiórek kokosowych 10g orzechów włoskich 3/4 szklanki ciepłego mleka 0,5% łyżeczka kakao cynamon jakieś słodzidło wg. smaku kawałki kokosa i jagody goji firmy Skworcu do posypania Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy orzechy i wiórki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka orzechowe 113

mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 153

jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych

Marder&Marder Manufacture
Owsiane kule mocy ;) 158

niż batoniki ;) Można dodawać dowolnych bakalii. Ja użyłam tego, co akurat miałam w szafkach.  Składniki: 3 banany (ważące razem około 650 g) 70 g suszonych moreli 30 g orzechów włoskich 250 g płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych  opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku Do obtoczenia: gorzka czekolada wiórki kokosowe Przygotowanie: Banany zmiksować na gładka masę orzechy

pyszne zdrowości
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 220

Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek

Cynamonowe szczęście
Ciastka owsiane z żurawiną 213

walczą ze sobą, polecam dodać posiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo sycące!:) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie:  Płatki miksuje na mąkę. Orzechy

Pause Gotowanie!
Ciasto gruszkowo-imbirowe 111

Pamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie brudziły ręce, a nauczyciele w szkole nie patrzyli na to z sympatią. Dla dzieci jednak ten czas dobierania się do środka orzecha i wyłuskiwanie mlecznego młodego miąższu było bezcenne. Czytaj więcej

bistro mama
Wykwintna szarlotka . 346

szkl.cukru pudru 200 g masła   4 żółtka piana 4 białka 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 słoik jabłek lub 2 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę. Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną. Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów. Wyłożyć jabłka , posypać

Kulinarny karnet Christophera