Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 2/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, orzechy, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej mieszamy mokre składniki jajka, olej, maślankę. Łączymy składniki mokre z suchymi
Moja Galeria Smakusize:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj drugi przepis na pyszną roladę z karpia w wykonaniu mojej siostry. Polecam :-) Składniki: 1 karp 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 3 łyżki śmietany Sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć. Delikatnie oddzielić mięso ryby od skóry, usunąć ości. Mięso z karpia, namoczone rodzynki, śmietanę, orzechy
Na słodko lub wytrawnieciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Orzechy: 5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy
Made By Mom And Sonprzystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (p rosciutto di parma, speck, pancetta ), serów ( grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala ), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności od rejonu Włoszech antipasto może różnić się nieco swoim składem, lecz zapewne wszędzie(...)wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść orzechów włoskich mała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek
W kuchni Katieorzechy są podstawą tego przepisu.Krajanka orzechowaskładniki:200 g masła100 g brązowego cukru100 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki3 łyżki mleka1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mieszanki różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały, pistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI:30 dag mąki pszennej20 dag kostka masła10 dag orzechów włoskich10 dag cukru pudru2 żółtka1 cukier wanilinowykokosmasło (do posmarowania formy)+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło
Serce zamknięte w formie pysznościpuszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach 1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka drobno pokroić. Kukurydze i seler odcedzić. Jeśli dodajemy orzechy
Apetyczna babeczkamąki 15 dag masła lub margaryny 12 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Nadzienie: 15 dag masła 15 dag cukru pudru 10 dag orzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków
Moje domowe kucharzenieBanał? Być może, ale za to jaki pyszny! Idealny na nabranie sił do nauki ;) Składniki: 1 szt. jabłka 1 szt. marchewki 1 łyżeczka rodzynek 5 szt. orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu lipowego płynnego Szczypta cynamonu Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Jabłko również trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy miodu, rodzynek i cynamonu. Orzechy obieramy
Emcia Pichcigorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy
Aga w kuchniszklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia
Tradycyjna Kuchniaodmiana Gold z Nowej Zelandii, kupione w angielskim Tesco ;) Muesli świetnie smakuje z niewielką ilością jogurtu naturalnego :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych/orkiszowych lub granoli 1 jabłko cynamon jogurt naturalny orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z granola lub płatkami (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut lub namaczamy w niewielkiej ilości mleka dzień wcześniej). Posypać cynamonem, dodać
Chocolate Muffin BlogMamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko w proszku, serek waniliowy i zmielone
paapilotkaanagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy
Made By Mom And Sonefektowną przystawkę .Przepis z tej stronyskładniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe gruszki2 łyżki miękkiego masła1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki)3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)1 1/2 łyżki roztopionego masła1/3 szklanki sera gorgonzola podzielonego na kawałkiprzygotowanieOrzechy podsmażyć(...)momentu, kiedy będą już miękkie i lekko rumiane.Orzechy, brązowy cukier i stopione masło , dobrze wymieszać w małej misce. Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco orzechy. Naczynie z gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić połówki gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki ser się nie roztopi. Smacznego
Stare Gary