miodu gryczanego z orzechami. Składniki: 2 jajka niepełna szklanka oleju roślinnego 4 łyżki miodu gryczanego 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne (możecie kupić mieszankę) Wykonanie: Jajka, olej i miód mieszacie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto(...)Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKOrzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Makaron podgotować i przygotować formę, wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi. Żółtka utrzeć z cukrami i aromatem, następnie dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę
Tradycyjna Kuchniakarmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, podwiewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Dosładzamy do smaku miodem, dodajemy podprażone wcześniej
Ostra na SłodkoDziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy – sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki1 jajko4 kromki chleba tostowego3 łyżki mleka1 łyżka masła (do smażenia)szczypta soliszczypta cynamonuszczypta cukruDodatkowopestki granatu1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich2 łyżki jogurtu naturalnego
Pink Envelopesorbetem truskawkowym ...mmm.... pyszności 100 g makaronu typu drobne kwiatki lub gwiazdki 3 jajka 1/2 szk lanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie. Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy
Jadło i czytadłobardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszny pomysł na ciepły, niskokaloryczny deser :) Składniki: (dla 2 osób) -4 jabłka -dowolna konfitura -kilka orzechów włoskich -kilka rodzynków Wykonanie: Jabłka myjemy i ścinamy ich górne części. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym. Do każdego jabłka nakładamy łyżeczką konfiturę, dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy. Pieczemy w 175 stopni 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być
KasiekGotujerozprowadzić na jednej połowie schłodzonego ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka orzechów włoskich Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części
Na słodko lub wytrawnieciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy
Gotuj Z Muzykąlodów) 450 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g chałki lub biszkoptu 25 g orzechów włoskich 75 g cukru 1 łyżki wody Chałkę (lub biszkopt) pokruszyć, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4. Przygotowanie masy ; 5. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym
Sama słodycz i szczypta chilipłatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna… Składniki: 400 g płatków owsianych 1 szklankę orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki suszonych moreli łyżkę suszonej żurawiny kilka suszonych daktyli 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżkę masła 1 łyżeczkę cukru waniliowego Przygotowanie: Morele
Oryginalny smakmasła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę
Walijskie Pichceniebrązowego, 3 jajka, 1 łyżeczka sody, 1 i 1/2 łyżki gorącej wody, 3 i 1/2 szklanki mąki przesianej przez sito, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka posiekanych rodzynek, Wykonanie: Utrzyj masło,stopniowo dodając cukier, a potem roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Potem
Anioły w kuchniszklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy płatki kukurydziane
Zainspirowana w kuchni