zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka
Kuchnia Pani WiosnySmaczna i szybka potrawka dyniowa. Składniki: 70 dag dyni 1 cebula ¾ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki masła ¾ szklanki suszonej żurawiny 4 goździki sól do smaku świeża mięta Wykonanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i rozgotować. Cebulę drobno posiekać, udusić na maśle, wrzucić żurawinę i posiekane orzechy. Następnie lekko posolić, podlać odrobiną wody i poddusić
Tradycyjna Kuchniaśniadanie? Wybór należy do Was :) Mus : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 - 1 szklanka mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu Puree : garść kawałków ananasa Dodatkowo : orzechy włoskie kawałki ananasa Kaszę umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki mus. Kawałki ananasa umieścić w innym naczyniu i zmiksować na puszyste puree. W misce ułożyć
Chocolate Muffin Blogkonsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni, by dać prawdziwą rozkosz naszym podniebieniom. Składniki na małą tortownicę (23 cm) 30 dag marchewek, gorzka czekolada, 10 dag orzechów włoskich, 12 dag masła, 10 dag cukry pudru, szczypta soli, skórka z połowy cytryny, pół cukru waniliowego, 3 jajka, pół szklanki mąki, niecałe pół szklanki bułki tartej, pół proszku
Mój Smak na Życiesztuki - mąka orkiszowa - 220 g - soda - 3/4 łyżeczki - cynamon - 1 łyżeczka - starta skórka z 1/2 pomarańczy - starta skórka z 1/2 cytryny - marchew - 2 sztuki - orzechy włoskie - 100 g - miód - 2 łyżki Polewa: - serek Philadelphia - 125 g - miód 1 łyżka - sok z limonki - 1 łyżka - migdały (do posypania) Sposób(...)przygotowania: Olej, jajka, przesianą mąkę orkiszową, sodę, cynamon, skórki z cytrusów, drobno startą marchew, posiekane orzechy oraz miód dokładnie razem wymieszać. Masę nakładać do papierowych foremek. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach C. Składniki na polewę razem zmiksować, nakładać na wystudzone babeczki, a następnie posypywać płatkami migdałowymi. Smacznego
Fit-aminagotowana, ale w nieco innej wersji. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka mielonego siemię lnianego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion słonecznika 1 suszona morela kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych kilka rodzynek kilka suszonej żurawiny 1 łyżeczka miodu 1 mała gruszka Sposób przygotowania: Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego
Truskawkowa Fiestadzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób): 2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża 4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych na patelni orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 jajko, rozkłócone cząstki limonki do podania i skropienia kurczaka ( lub cytryna) natka pietruszki
Gotowanie to kochanieDo upieczenia tego chlebka zainspirowała mnie Antenka z bloga Smaczny kąsek pozazdrościłam jej wypieków i musiałam też coś podobnego upiec :)Składniki:1.5 szklanki przesianej
Bon Appetit Małgorzatyszybko nas nie opuści i zawita na dobre. Bo taka wiosna jest bardzo wyczekiwana :). A teraz pora na przepis. Składniki: litr mleka szklanka płatków owsianych (górskich) mała paczka orzechów włoskich łuskanych 2 banany ew. miód, lub cukier (co kto lubi) Wykonanie: Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie. Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery
Moje pyszne gotowaniepolecam. Wspaniałe ciasto dla fanów brownie jak również dla tych, którzy jeszcze brownie nie próbowali – pokochacie je. Składniki: 200 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 200 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g mąki 100 g kakao 600 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 lyzeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Made By Mom And SonPRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków
coolinarnastrefa.blogspot.comprzestrzeni;) Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy, mandarynki na cząstki, banan w półksiężyce, gruszkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszkl* mąki ( 170 g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru ( 163 g ) 1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) ( 107 g ) 2 szkl. cukini startej na grubych oczkach
Posadzone i zjedzoneSkładniki 300 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 filet z kurczaka 2 łyżki pesto orzechowego olej z orzechów włoskich 1 papryczka pepperoni 5 dkg pestek słonecznika sól, pieprz słodka i … Czytaj dalej Spaghetti orzechowe
czarrna od kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka
Kulinarne Przebojepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy
psgotujemyProporcje na deser po obiedzie dla rodziny lub dla dwóch jabłkożernych Malwinek ;) Składniki: 4 średnie, twarde jabłka 4 łyżki rodzynek (może być pół na pół z żurawiną) kilka posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu (u mnie malinowy) Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć w środku zostawiając około 1 cm od spodu. Można zrobić poziome nacięcie aby jabłko pękło w kontrolowany sposób
Cakes By Kejtagawy/miodu 2,5 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku) Wierzch: Szklanka borówek
Powiedz dietom niejajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia. Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy, pozbywamy
Made By Mom And Sonzamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki(...)czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie
Anioły w kuchnijedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -szczypta soli Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotowujemy mleko
Maminek kulinarnyrazu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru odrobina cynamonu odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków 50g rodzynków Wykonanie
Walijskie PichcenieKurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli
Kulinarny karnet Christopheracukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek(...)bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu
prawdziwe jedzenieszkl. otrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania
Słodkości i nie tylkonabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody - 200 g margaryny - 3 jajka - 3 łyżki miodu Masa orzechowa: - 300 g orzechów włoskich - 3 łyżki miodu - 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy) - cukier waniliowy - 150 g margaryny Krem : - 1/2 l mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szkl. cukru
Słodkości i nie tylkoPropozycja na wyko rzystanie białek, które bardzo często pozostają nam po innych wypiekach. Składniki: - 25 dag łuskanych orzechów włoskich - 4 białka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyzeczki zmielonych goździków - skórka otarta z pomarańczy - 25 dag cukru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy
Zainspirowana w kuchni