orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:101/257)

Makaroniki czekoladowo-orzechowe 142

Dzisiaj kolejna wersja naszych ulubionych ciasteczek czyli makaroników Do tej pory próbowaliśmy je wykonać w sposób tradycyjny czyli z migdałów. Później była wersja z orzechów włoskich a ta jest z wykorzystaniem orzeszków ziemnych Dodatkowo w tej wersji użyliśmy dwóch rodzajów bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka

Kuchenne Wariacje
Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka 106

płatków owsianych ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych ¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki) ½ kubka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego Łyżeczka soli 2 rozbełtane jajka   Wykonanie: Płatki zalać mlekiem, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę

Sto kolorów kuchni
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 129

najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki miodu, 25 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie wafli. Wykonanie: Ubić pianę z białek w głębokim naczyniu i dosypywać stopniowo cukier. Następnie pianę postawić na garnku z gotująca się woda i ucierać na parze , dodając

Tradycyjna Kuchnia
Ryż ze smażona sałatą rzymską 105

Składniki: 2 sałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego  Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem

Wielki apetyt
Cynamonowe płatki orkiszowe z gruszką i orzechami 197

słodkie :) Ostatnio pokochałam owoce na ciepło - mam nadzieję, że Wam również posmakują :) Składniki : 4 łyżki płatków orkiszowych 200 ml mleka 1 gruszka, pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki cynamonu  orzechy włoskie Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojoną gruszkę i cynamon. Gotować kolejne 5 minut do odparowania

Chocolate Muffin Blog
Ciasto marchewkowe z orzechami i cynamonem 207

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 paski gorzkiej czekolady 3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na większych oczkach tarki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cynamon wymieszać razem. Jajka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną

pink envelope
Staropolski piernik z orzechami, Tam gdzie rosną grzyby 148

szklanka miodu 1 szklanka cukru 50g masła 4 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1,5 opakowania przyprawy do pierników 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej otarta skórka z jednej cytryny Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciastka owsiane z bakaliami 172

górskich 1 łyżeczka proszki do pieczenia 5 łyżek (60 g) mąki (tu: szymanowska) dodatki: (ja przygotowałam tak, ale można dodać co się lubi :) możliwości są nieograniczone ;) ) 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g łuskanego słonecznika 25 g (4 sztuki) pokrojonych drobno suszonych daktyli 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałów 25 g (2 spore) suszone śliwki Przygotowanie

Malowane smakiem
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 238

musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej

Bon Appetit Małgorzaty
Pralinki marcepanowe 134

Składniki na około 25 pralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe

Świat Ciasta
1467. Czerwony Leszek 165

nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie  lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku(...)Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 343

tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi) - 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej - 180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec orzechowy 669

mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 199

podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminu przygotowanie W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około

Stare Gary
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 148

ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść  wyłuskanych  orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.  Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Wiśniaczek" 128

wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka (L) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ciemnego kakao 10dkg zmielonych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści.  Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem

Maślane ciasteczko
Domowa masa makowa 124

Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej   Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 110

Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 124

świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy

Marder&Marder Manufacture
Wspólne śniadanie i jesienne, baaaardzo orzechowe pancakes z gruszkami :) 112

cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pumpkin spice ( klik ) 1 małe jajko 90 ml mleka 1 gruszka pół łyżeczki oleju siekane orzechy włoskie + rozmącone jajko W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche a w drugiej wszystkie mokre. Na koniec dodać olej i gruszkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na patelni bez tłuszczu

My simple kitchen
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 151

bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smalec z fasoli 279

szklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka kropel maggi ewentualnie mała garść pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie : Cebulę pokroić dość drobno, obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Odsączoną fasolę zmiksować na pastę, w trakcie dodać około 2 łyżek wody Cebulę, zmiażdżony czosnek

Proste Potrawy
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 212

płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich 150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki) Wykonanie: Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej

IMPRESJA SMAKU
Piernik z jabłkami i orzechami 543

szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia

Animelka Blog
Świąteczny krem z suszonych śliwek. 157

Krem z suszonych śliwek. Składniki. 20 dag śliwek suszonych 2 łyżki miodu 1 łyżka śliwowicy 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietany kremowej 100 g orzechów włoskich uprażonych Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki cynamonowe na Święta 174

łyżeczka proszku do pieczenia  125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu  1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy(...)papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić

Proste Potrawy
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 148

nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał pomarańczą... Składniki: 250 g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, jajko, 125ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 35g cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. Przygotowanie Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć

Z miłości do słodkości
Muffinki bananowe z granolą 177

pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g oleju 100 ml mleka 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duży banan pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich 70 g granoli + kilka łyżek na posypkę 40 g wiórków kokosowych + na posypkę Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania