orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:101/257)

Ciasto marchewkowe z orzechami i cynamonem 204

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 paski gorzkiej czekolady 3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na większych oczkach tarki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cynamon wymieszać razem. Jajka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną

pink envelope
Staropolski piernik z orzechami, Tam gdzie rosną grzyby 134

szklanka miodu 1 szklanka cukru 50g masła 4 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1,5 opakowania przyprawy do pierników 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej otarta skórka z jednej cytryny Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciastka owsiane z bakaliami 168

górskich 1 łyżeczka proszki do pieczenia 5 łyżek (60 g) mąki (tu: szymanowska) dodatki: (ja przygotowałam tak, ale można dodać co się lubi :) możliwości są nieograniczone ;) ) 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g łuskanego słonecznika 25 g (4 sztuki) pokrojonych drobno suszonych daktyli 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałów 25 g (2 spore) suszone śliwki Przygotowanie

Malowane smakiem
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 231

musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej

Bon Appetit Małgorzaty
Pralinki marcepanowe 129

Składniki na około 25 pralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe

Świat Ciasta
1467. Czerwony Leszek 163

nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie  lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku(...)Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 339

tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi) - 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej - 180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec orzechowy 664

mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 197

podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminu przygotowanie W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około

Stare Gary
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 143

ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść  wyłuskanych  orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.  Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Wiśniaczek" 123

wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka (L) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ciemnego kakao 10dkg zmielonych orzechów włoskich płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści.  Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem

Maślane ciasteczko
Domowa masa makowa 117

Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej   Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 106

Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 117

świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy

Marder&Marder Manufacture