orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:108/257)

Dyniowy czas. Tiramisu 170

puree z dyni 75 g podłużnych biszkoptów 100 g mocnej kawy 50 ml amaretto dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 25 g orzechów włoskich Mascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę. Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie(...)dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego, potem warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch. Oprószyć cynamonem, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego! Jeśli ktoś nie lubi dyni (osobiście wątpię, żeby to w ogóle było możliwe), to w najbliższym czasie będzie miał sporo okazji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo cytrynowym 205

środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie. składniki: 400 g dyni 250 g cukru 300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa 2 garście orzechów włoskich 175 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 1 laska wanilii 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)łyżek gęstej kwaśnej smietany 18% Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Orzechowiec z kremem czekoladowym 471

Składniki na ciasto: - 500 g mąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 250 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy(...)kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów    Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy na puch około 5- 6 minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 637

miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać(...)rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka ( najlepiej winne

Smaczne Zdrowe
Ciasto bananowe do góry nogami 313

pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie(...)łyżki 3 łyżki kakao 2 jajka 1 dl mleka 120 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 łyżki cukru muscovado 6 bananów Masa orzechowa 2 jajka 80 g zmielonych włoskich orzechów 80 g cukru 1 łyżka tartej bułki ½ łyżki pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki

codojedzenia
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 232

cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj(...)biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy

VioletoweKucharzenie
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 260

biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy(...)podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami

BaRepas
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 204

cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy(...)umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż

Mango Papaja
Miodownik 441

domowego cukru waniliowego masa o rzech owa : 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana ma są grysikową : 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka 8 łyżek cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła(...)łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort orzechowy. 414

Przepis oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.: 1 szkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki(...)mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka

Miksturownik
Kluski śląskie idealne 223

ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty zaraz po tym jak wylądowały w garnku z wrzątkiem, porozpadały się i zostały(...)Zróbcie to w miarę szybko. Wyciągamy po porcji ziemniaczano-skrobiowo-jajecznej mieszanki i na podsypanej mąką ziemniaczaną stolnicy toczymy obiema dłońmi dość grube wałki, wałki tniemy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy w dłoniach zgrabne kulki, układamy na desce podsypanej mąką i palcem zanurzonym w mące robimy wgłębienia. Wrzucamy partiami po 15 klusek na wrzącą osoloną wodę i gotujemy

Karo in the Kitchen
Tort Chałwowy 164

torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję(...)odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję. Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu. Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu. Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową

Kuchnia co dnia
Ciasto marchewkowe 213

szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę(...)wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić

Atlas Smaków
Batoniki owsiane bez cukru i mąki 157

zdrowa pożywna przekąska i cukier na prawdę jest w niej zupełnie zbędny.  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina,rodzynki, morele, śliwki 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały 4 dojrzałe banany średnie 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 1czubata łyżka cynamonu szczypta soli(...)stopni. Termoobieg. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie możemy zmielić na pył, ale tylko delikatnie rozdrobnić. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, rozdrabiamy również na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika

Apetyt na Zielone
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 188

się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu(...)tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało. Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać. Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami. Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania