kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie! Coś wspaniałego! Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym Składniki na ciasto: 500 g dyni 200 g orzechów włoskich 200 g mąki kukurydzianej 150 g cukru 3 jajka 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu Składniki suche - przesianą mąkę, proszek(...)cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo gęste, równamy. Pieczemy w temp
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka(...)jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden
VioletoweKucharzeniedyniowa owsianka z figami (jedna w środku) i jogurtem orzechowym* ; zielona herbata jaśminowa ~ *jogurt naturalny + domowe masło z orzechów włoskich Tak jak rok temu (klik) jem(y) wspólne Halloween'owe śniadanie z dynią w roli głównej. Tym razem dyniowo zaczynam dzień wraz z Darią , Keralą , Olalą i Magdą :) W środę otrzymałam paczkę z hurtowni Fresano . Fresano nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży(...)jest to hurtownia, ale wszystkie produkty znajdujące się na stronie producenta możecie kupić np. w sklepie Akademia Witalności *klik* . Na fresano.pl można znaleźć szeroki asortyment produktów BIO. Kasze, mąki, orzechy i suszone owoce, ryże, substancje słodzące, ziarna i wiele innych. Ja w swojej paczce znalazłam: karob, mąkę owsianą, mąkę z tapioki, płatki jęczmienne, jagody inkaskie, proszek maca, sezam łuskany
breakfast of dreamseksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę lub szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu(...)większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera) 2. Awokado i mango obierz, pokrój na plasterki. 3. Pokrój truskawki, również na plastry 4. Sezam i pokruszone orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni 5. Owoce wymieszaj, polej sosem, posyp sezamem i orzechami. Najlepiej zjeść od razu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Powiedz dietom niemojej Teściowej :) Składniki: 1 duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce i podsuszyć w piekarniku. Mleko(...)ogniu około 15 minut. Na koniec kosztujemy i można dodać jeszcze cukru lub miodu, jeśli ktoś woli słodszą makówkę. Czerstwą chałkę kroimy w kromki około 1cm grubości. Migdały i orzechy siekamy dość drobno. Rodzynki przebieramy, gdyż czasem znajdują się w nich jakieś łodyżki, a następnie przepłukujemy kilka razy gorącą wodą. Na dnie dużej miseczki układamy kromki z chałki, w taki
Smakowy Rajmelonie zapadł wyrok i z tej połowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa, łyżka -syrop z brzoskwiń, łyżeczka -sól, szczypta Parówkę zawijamy w ser, obtaczamy w jajku, następnie(...)zrumienienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie do jajka w trakcie roztrzepywania dodać paprykę sypką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w naczynku. Na talerz wykładamy szpinak, melon, podlewamy sosem, posypujemy orzechami i parmezanem. Na górze układamy nasze parówkowe krokiety. Smacznego
BaRepasniedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon – 2 łyżeczki * sól , pieprz – do smaku * oliwa(...)mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód i musztardę oraz odrobinę soku cytrynowego. Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie
Ostra na Słodkołyżki kakao niesłodzonego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika) 1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania 3 pokruszone orzechy włoskie do podania szczypta soli 1. Płatki wraz z mlekiem i solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj. 2. Dodaj szpinak(...)łyżki masła orzechowego. 4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty. 5. Zdejmij z ognia, polej resztą masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi orzechami. Energia (1/2 całości) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 397 kcal
Powiedz dietom niediecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Składniki ( 2 porcje ): 250 ml mleka 2% 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1-2 gruszki 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka orzechów włoskich Wykonanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Mleko zagotować, na gotujące sięmleko wsypać kaszę - gotować pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie(...)niedużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać pokrojone gruszki, smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać orzechami i odrobiną cynamonu. Ja jaglanki nie dosładzam, ale jeśli koniecznie musicie, dodajcie trochę miodu
kolorowotorcikowopszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości(...)bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy
Pociąg Do Kuchniokoło 6 kul): babeczki przygotowane wg. tego przepisu (ja piekłam całość w jednej formie i pominęłam mleko w proszku oraz cynamon) 1/3 szklanki mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy(...)rękach lub miksujemy w blenderze mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy nim rodzynki, odstawiamy na kilka minut do pokruszonego ciasta dodajemy mleko, rodzynki, orzechy, otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część we wiórkach kokosowych gotowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnastępną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie(...)kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego chyba nie musimy mówić… W rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła
GRUBY WAŁEKszklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek lukier 1 łyżka wrzątku(...)również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej
Smakowite Daniasezonu. Dzisiaj na blogu sałatka z jego udziałem, choć ten tradycyny też uwielbiam. Składniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron(...)podanych składników w słoiczku przygotować sos. Zamknąć i potrząsając przygotować gładką emulsję. Na półmisku położyć makaron i polać połową sosu, wymieszać. Na wierzchu ułożyć bób i rukolę. Posypać zmielonymi orzechami i polać pozostałym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, bo na zimno nie smakuje już tak dobrze. Smacznego
Gosia gotujeżółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka 20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki(...)kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić
Zapiski Młodej Żonyszklanki mleka 2 jajka 60g roztopionego i ostudzonego masła 4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła A jak to zrobić: Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę(...)ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej. Kroimy na kilka części
Kuchnia w opałach