orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:114/257)

Batoniki Czekoladowe 159

masła 75 g kakao 200 g cukru trzcinowego 1 jajko 75 g mąki pszennej 120 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g pianek marshmallows 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Masło rozpuszczamy razem z kakao. Do przestudzonego dodajemy cukier, roztrzepane jajko, mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Formę kwadratową(...)pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i kroimy

Made By Mom And Son
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 103

łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie(...)zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 161

Pyszne! 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Odrobina sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 50 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 250 g margaryny (u mnie Kasia) 1 łyżeczka(...)suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem

VioletoweKucharzenie
Domowa Masa Makowa 175

maku 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu 4 łyżki ekstraktu pomarańczowego 100 g suszonej żurawiny 50 g rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki oliwy orzechowej 60 g orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze(...)mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około

Słodkie Przyjemności
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 173

składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób: 180 g  farro (płaskurki) ½  pęczka pietruszki 1/3 upieczonej w piekarniku dyni garść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich,  parę czarnych oliwek sól, skórka z cytryny oliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie   gotujemy(...)miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.     Uprzednio upieczoną w piekarniku dynię*   kroimy w małą kosteczkę, oliwki w plasterki, a uprażone na suchej patelni orzechy na drobne cząstki. Natkę pietruszki drobno siekamy.  Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z natką pietruszki oraz z przygotowanymi dodatkami: dynią, oliwkami, orzechami i żurawiną, doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z pieczarkami 186

szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy(...)naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania

Pobite gary Barbary
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 193

cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą(...)Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 181

można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy  :-))  Składniki:  5 marchewek  mała część selera naciowego  1 pietruszka  1 ziemniak  biała część pora 1/2  garść orzechów włoskich  0,5 cm imbiru  1/3 szklanki mleka  bulion z warzyw, woda lub rosół  łyżka masła  sól morska, pieprz,  sok z cytryny(...)dodać masło, dusić ok. 5 min ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej

pieprzny smaczek
Tort o smaku Ferrero Rocher 140

fanów Ferrero Rocher dla lubiących słodkie torty dla kochających Nutellę i orzechy laskowe Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków 150g zmielonych orzechów włoskich 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół łyżki mąki 1 i pół łyżki kakao Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden, który później(...)osobne. Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków

Mania Wypiekania
Katarzynki na Katarzynki 92

jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka zmielonych nasion anyżu, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, 25 g spirytusu, surowe żółtko, 6 ml sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta(...)Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal

królestwo garów
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym. 252

miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania. Składniki. 1 główka sałaty karbowanej 1-2 grapefruity różowe 1-2 marchewki 5 dag orzechów włoskich Sos . 2 łyżki miodu tymiankowego 2 łyżki octu miodowego 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie Marchewki lekko podgotować, nie rozgotować, mają być lekko(...)porwać na kawałki, ułożyć w salaterce. Grapefruity obrać ze skórki i albedo, wyciąć fileciki i ułożyć na sałacie. Marchewki pokroić w talarki i też położyć na sałacie. Całość posypać orzechami, bardziej lub mniej posiekanymi. Składniki sosu ucieramy i polewamy nim sałatkę. Jeżeli nie mamy miodu tymiankowego, użyjmy innego .Zamiast octu miodowego, np rodzynkowy

Kulinarny karnet Christophera
orzechowo-kawowy tort 167

miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek  szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła(...)mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie  powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Snikers 255

Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)jest mniej słodkie od masy. WYKONANIE:  Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 169

Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany)   Farsz: Mak opłukać i wsypać(...)zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami  za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu

MarciochaKucharzy
Orzechowa pierś z kurczaka 357

sosu, ryżem i sałatą ze świeżych warzyw podbił moje serce na nowo :) Składniki - obiad dla 2 osób Kurczak: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka łagoda sól, pieprz orzechy (włoskie, ziemne, pini, tak naprawdę może to być każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy(...)łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych bez dodatki soli i tłuszczu. Następnie obtaczamy kurczaka w orzechach, układamy na blaszce razem z kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut

Mój Smak na Życie