orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:119/257)

Kurczak po czerkiesku 219

pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości(...)bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy

Pociąg Do Kuchni
Dietetyczne bajaderki (kule rumowe) 147

około 6 kul): babeczki przygotowane wg. tego przepisu (ja piekłam całość w jednej formie i pominęłam mleko w proszku oraz cynamon) 1/3 szklanki mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy(...)rękach lub miksujemy w blenderze mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy nim rodzynki, odstawiamy na kilka minut do pokruszonego ciasta dodajemy mleko, rodzynki, orzechy, otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część we wiórkach kokosowych gotowe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 200

następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie(...)kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego chyba nie musimy mówić… W rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła

GRUBY WAŁEK
Keks + film 141

szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek                         lukier 1 łyżka wrzątku(...)również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej

Smakowite Dania
Sałatka makaronowa z bobem i rukolą 182

sezonu. Dzisiaj na blogu sałatka z jego udziałem,  choć ten tradycyny  też uwielbiam. Składniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron(...)podanych składników w słoiczku przygotować sos. Zamknąć i potrząsając przygotować gładką emulsję. Na półmisku położyć makaron i polać połową sosu, wymieszać. Na wierzchu ułożyć bób i rukolę. Posypać zmielonymi orzechami i polać pozostałym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, bo na zimno nie smakuje już tak dobrze. Smacznego

Gosia gotuje
Pani Walewska 361

żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki(...)kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić

Zapiski Młodej Żony
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM 116

szklanki mleka 2 jajka 60g roztopionego i ostudzonego masła 4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich   1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła   A jak to zrobić:      Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę(...)ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt.  Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej.  Kroimy na kilka części

Kuchnia w opałach
Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza 286

W ubiegły weekend były chrzciny mojej bratanicy. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 141

Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki miodu  lub cukru brązowego  łyżka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C Ciasto rozwijamy z papieru i układamy(...)będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).  Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu)  i cynamonem.  Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 190

szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego 100 ml oleju rzepakowego pół tabliczki mlecznej czekolady 2 garści orzechów włoskich 3 kłącza rabarbaru+ 2,5 szkl. wody 2 galaretki ja użyłam  Winiary Pink Margarita 1/2 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny Kasze jaglaną płuczemy pod zimna woda następnie przesypujemy do garnka(...)ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą

NaKońcuJęzyka
Kutia 204

gustu, że w tym roku też ją przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli 250 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć pszenicę a następnie ugotować ją do miękkości kilka razy zmieniając wodę(...)dnie, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Ja gotuję mak przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż mleko odparuje. Mak odcedzić i zmielić go 3 - 4 razy. Orzechy, migdały, figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą pszenicę, mak cukier puder, miód, orzechy, migdały, rodzynki figi i daktyle, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Kutię przechowywać

Mama Gotuje
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 188

pieczonych buraków wg szefa  Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec(...)Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 205

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować(...)książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 205

szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam(...)ścieram do naczynia na grubych oczkach.  Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek

W kuchni Karmel-itki
Owsiane dzień dobry! 144

pokażę na dzień dobry:) Składniki: 2 łyżki stołowe płatków owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem(...)przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni, żeby owsianka stała się waszą ulubioną owsianką, polecam kleks waszej ulubionej konfitury

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania