Zainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I
bistro mamaproszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli 2,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach puszka ananasa, odsączona szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Jak upiec piernik marchewkowy? Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser, ale używam go codziennie od dawna i kilka razy już(...)kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy mokre ze stopniowo dodawanymi suchymi. Na koniec dodajemy orzechy, marchewkę i ananasa pokrojonego na kawałki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra i dół bez termoobiegu) i odstawiamy do ostudzenia, aby się nie kruszył. Artykuł Piernik marchewkowy pochodzi
Ugotowane pozamiatanemąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: zmielone orzechy włoskie Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę(...)ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć w mielonych orzechach
Ala piecze i gotujeszklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni(...)samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłospróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki(...)kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy : x 2 Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto
Słodkości i nie tylkocukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka(...)Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane
Słodkości i nie tylkonajmniej godzinę przed pieczeniem10 jajek (3 całe + 7 żółtek)1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody200 g skórek kandyzowanych z owoców150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy(...)się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28
Poezja smakujabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce(...)piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość(...)upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaselery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperku - 0,5 łyżeczki lubczyku - 0,5 łyżeczki kolendry - szczypta gałki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy
Be Fit Be Strongkrajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :)))* dynia- 250 g * mleko- 350 ml* kasza manna- 1/2 szklanki* cukier(...)miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą
Kraina Miodem Płynącamargaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy(...)tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy
Zainspirowana w kuchnicukru do ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać(...)powidłami, a na nie wyłożyć połowę piany z białek. Na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z białek, posypać orzechami i rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta. Ciasto piec w 175-180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące. Kruszonka lasowiacka została wpisana
Trzeci talerzróżne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki budyniu śmietankowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka naparu z herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka rumu Masa śliwkowa: 1 słoik śliwek(...)łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu
Wanilia i Kardamonsałatka będzie Wszystkim smakowała. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 mała pierś z kurczaka szczypta mieszanki ulubionych ziół szczypta soli 1/2 dojrzałej gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 20 g orzechów włoskich 50 g pokruszonego sera pleśniowego z niebieską nitką 1 garść młodego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz(...)Pokroić ostudzonego kurczaka na plasterki o grubości 1 cm. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i obtoczyć w soku z cytryny. W salaterce wymieszać kurczaka z serem, gruszką, szpinakiem i orzechami. Przygotować dressing: zmieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz, polać dressingiem i podawać
Kuchnia w opałach