orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:135/257)

Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 379

Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej(...)czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać

Trzeci talerz
Orzeszki z kremem "Bueno" 526

Orzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek(...)mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto

Maślane ciasteczko
Sałatka z sosem farmerskim 147

kojarzona tylko z fast foodem. Kurczak marynowany w sosie maślankowo- majonezowym z dodatkiem wielu przypraw... polecamy.   Składniki 750 g piersi kurczaka 450 g mieszanej sałaty pół szklanki uprażonych orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek Przyprawa : 2 łyżeczki soli pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku pół łyżeczki suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki mielonego czarnego(...)cały czas było pokryte zalewą. Po tym czasie wyjąłem kurczaka, upiekłem na patelni gilowej , po 5 minut z każdej strony, a potem pokroiłem na kawałki. Wymieszałem sałatę z orzechami i rodzynkami. Polałem sosem, przyprawiłem solą i pieprzem. Na wierzchu rozłożyłem pokrojonego kurczaka

R'n'G Kitchen
Czekoladowo-orzechowa "baba" 141

jajek * 220 g cukru * 150 g mąki pszennej * 50 g kakao * 55 g stopionego masła lub margaryny masa orzechowa  * 200 ml mleka * 200 g cukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną(...)przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz. masa orzechowa  Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć

Mix smaku
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 172

łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu   naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego  Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka(...)uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na drobne kawałeczki lub rozdrabniamy w blenderze. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej

Mania Gotowania
Strucla makowa 286

cukru ·          100 g rodzynków ·          50 g orzechów włoskich, posiekanych ·          olejek migdałowy do smaku ·          1 łyżka miękkiej margaryny ·          kandyzowana skórka pomarańczowa(...)puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki

Mia Cucina Sofieta
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 146

przygotowanie dobrej kolacji dla rodziny lub przyjaciół nie zajmie nam całego dnia. Zgadzam się z nim w zupełności. Efekt tkwi w dobrej jakości produktów, a jak wiemy kuchnia włoska jest popularna w Polsce, więc nie ma większego problemu jeśli chodzi o zakup potrzebnych nam składników. Otwierając książkę już na pierwszej stronie czujemy jakbyśmy oglądali stary album ze zdjęciami, a każda(...)wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie

noteskulinarnyfiga
Strucla orzechowa 154

lodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj : Składniki na ciasto :     3 szklanki mąki     40g drożdży     nie pełna szklanka ciepłego mleka     szczypta soli(...)godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki bułki tartej        1 łyżka masła czekoladowego        1/4 szklanki

Amatorka kuchenna
Makowiec drożdżowy 168

osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam(...)łyżki oleju - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże

mojewypiekiinietylko
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 387

Cud, miód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć

Bon Appetit Małgorzaty
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 223

skórki Rolnik ząbek czosnku suszona papryczka chilli (opcjonalnie przyprawa) 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe oliwy z suszonych pomidorów 3-4 suszone pomidory z oliwy garść orzechów włoskich Przyprawy: sól, bazylia, cząber, oregano, lubczyk, słodka papryka, tymianek, cukier brązowy Przygotowanie: Kroję pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, czosnek siekam w cieniutkie plasterki. Blachę wykładam papierem do pieczenia(...)smaku, komu mało radzę dosolić;) aby pozbyć się kwaskowatości, w jednej łyżce wody rozpuszczam 1/2 łyżeczki brązowego cukru i dodaję do kremu. Rada: Do podania polecam posypać gotowy krem orzechami, smakuje niesamowicie. Można też użyć jogurtu, śmietanki lub parmezanu. Smacznego

Pause Gotowanie!
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1817

suchego maku (po ugotowaniu i zmieleniu około 550-600g) 100g miodu 100g masła 80g cukru (lub do smaku) 2 małe jajka (M) 120-150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i morele suszone) aromat lub ekstrakt migdałowy do smaku (lub inny ulubiony) LUKIER 150-200g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy(...)oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy

Smakołyki Bereniki
Tort Bakaliowa straciatella 165

kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka(...)biszkopt dzielimy na dwie części. 2. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 141

przechadzkę i zapoznanie się z foodtrackową ofertą, by móc ułożyć plan niedzielnego obżarstwa. Znanych mi dotąd stoisk nie brakowało: Bratwursty , serwujący słynne kiełbaski, Happy Little Truck ze swoją genialną włoską pizzą, Bud-K , w której można było dostać najlepsze naleśniki pod słońcem, czy Taho Cafe ze swoją świetną kawą i niemniej dobrą lemoniadą. Już na wstępie czułem się komfortowo(...)wersji dość mocno okrojonej, ale niepozbawionej ulubionych stoisk. Przechodząc obok Ottomańskiej Pokusy , nie mogłem oczywiście się oprzeć i nie zakupić kilku kawałków mojej ukochanej baklavy, Obok tradycyjnej z orzechami włoskimi i pistacjami, gorąco polecam kokosową w formie bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity

Food Square
Faszerowana dynia 228

farsz na pewno będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna !składniki1 piżmowa dynia 2 ząbki czosnku , drobno posiekane2 łyżki masła olej rzepakowego lub oliwa z oliwekorzechy włoskie 50  - 60g , lekko uprażone  i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania)100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią ) podzielonego się na małe kawałki(...)miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem  i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę  ok 1 cm grubości.  Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść dynię widelcem, dodać ser, orzechy, tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać

Stare Gary
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 202

kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy(...)mieszamy.  Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzch wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami.  Wstawiamy ciasto do lodówki na około 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania