orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:142/257)

Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli

Wędrówki po kuchni
Mini ptysie z truskawkami 242

wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 118

Europy w każdym jej zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą

Moja smaczna kuchnia
Oleje i ich rola w zdrowej diecie 151

chwili, gdy pojawi się w niej olej lniany. I on jest cennym źródłem kwasów omega-3. W walce ze złym cholesterolem może się z kolei doskonale sprawdzić olej z orzechów włoskich, podczas gdy cennym źródłem przeciwutleniaczy będzie olej z pestek z winogron. A jakie oleje można wykorzystać do smażenia? Tu najlepszym rozwiązaniem będzie olej sezamowy, który również powinien zagościć

Codogara
Sałatka ze szparagami i kwiatami bzu. 125

jakie aktualnie posiadacie w domu. Szalejcie! Moja sałatka ze szparagami to tylko propozycja w sumie teraz spoglądając na nią dorzuciłbym jeszcze np. kiełki i roszponkę, posypał bym też prażonymi włoskimi orzechami. Jak ktoś toleruje i je na diecie paleo to trochę koziego sera też było by super. Składniki: szparagi zielone ogórek brokuł rukola bazylia sałata szpinak Dressing: ⅓ szklanki octu balsamicznego

PaleoLife
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 137

jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 2 orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania na talerzu słomka ptysiową fitness BRZEŚĆ

Grunt to przepis!
Pychotka lub Pani Walewska 479

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś

Blondynka Gotuje
Bajaderki 126

łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy

Malinowo w kuchni
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 166

pojedynczo kluski i gotować je ok. 2-3 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię. PROPOZYCJA PODANIA NA SŁODKO: OPCJA 1:Roztopione masło, cukier brązowy/ miód, cynamon i posiekane orzechy włoskie. OPCJA 2:Domowy mus owocowy, np. z malin, bądź konfitura. PROPOZYCJA PODANIA NA SŁONO: OPCJA 1: Przysmażona na maśle cebulka z boczkiem, oraz posiekana dymka, bądź szczypiorem. Całość oprószyć

Calzonella.com
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 192

wbić jajko i wsypać resztę składników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić. Ja tak robię. W wersji

Di gotuje
Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki 134

podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Kora orzechowa 191

galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody

Cukiernia Pychotki
CIASTECZKA CZEKOLADOWO - MIĘTOWE 124

lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy, uformować wałek i pokroić go na 25 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i piec około 12-15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 134

zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji lub innymi bakaliami) 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g nasion amarantusa bio 50 g posiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich 50 g posiekanych 3 białka jaja 1 całe jajo 5 łyżek syropu z agawy lub miodu 4 duże łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce

Smiling Shrimp
Wielkanocne Cake Pops 185

następnie zagnieść w kulę. Jeśli ciasto będzie się kruszyć- dodać jedną lub dwie łyżki serka.   Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich jajeczka wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut.       Końce patyczków zanurzyć w pozostawionej wcześniej łyżce roztopionej czekolady. Od razu wcisnąć

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania