zrumienione migdały posiekaj grubo nożem i zmiel. Dodaj do farszu wraz z jajkami, przyprawami i solą. Wymieszaj. Farsz nie jest zbyt gęsty ale z powodzeniem można uformować klopsiki wielkości włoskiego orzecha ubierając farsz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej w małym rondelku i wrzucaj uformowane klopsiki. Smaż klopsiki po obu stronach, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło. U mnie klopsiki podałam
codojedzeniatortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone
Mała Cukierenkabardzo drobno pokrojoną cebulę, cukier oraz ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy, aż masa będzie dość zwarta. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego
Poezja smakuPrzed Wami wspaniały schab pieczony , ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy
Smaczna Pyzaserkiem, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką
Moja smaczna kuchniaschłodzić w lodówce minimum 30 minut. W między czasie drobno pokruszyć herbatniki (w malakserze lub za pomocą wałka) Dodać je do schłodzonej masy i dobrze wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej umieścić migdał. Obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemieszaninę wlać do wiórków i cukru, dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wstawić na ~30 minut do lodówki. Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, bądź nawet nieco mniejsze, chyba że ktoś lubi wersję batonikową, wtedy można spokojnie uformować wałeczek. Kulając nadzienie należy pamiętać, żeby robić to delikatnie, ponieważ masa jest na tyle sypka
Przepysznik - BLW i nie tylkorozpuszczoną czekoladę z masłem, chwilę miksować, dodać suche składniki i miksować aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną
Przepysznik - BLW i nie tylkopominąć i dodać nieco więcej mąki, otrzymamy wtedy pyszne rożki waniliowe. Oryginalnie jednak są to rożki orzechowe, przepyszne! Orzechowe rożki 280g mąki 80g cukru 200g masła 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder Składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę, po czym wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczek i pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkozrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść ~30 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec w temperaturze
Przepysznik - BLW i nie tylkojajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny mieć nieco wolnej przestrzeni dookoła, ponieważ się lekko rozpłyną. Mnie na jeden raz na blasze zmieściło się 12 kuleczek. Piec w 175 C przez
Przepysznik - BLW i nie tylkopołowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę
Przepysznik - BLW i nie tylkopołowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę
Przepysznik - BLW i nie tylkomiksować. Ciasto przełozyc na folie,zawinac i włozyc do lodówki na około 1 godz. Blache wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto wyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 - 18 min. w 190C. Po upieczeniu można polać lukrem
Radość kipiąca uśmiechem.jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig. Post Rolada z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku