płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj
Roślinna - blog wegańskischłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (ja odrywałam kawałki, formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczałam) Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 15 - 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać
Nastoletnie Wypiekaniezisiaj zrobiłem likier z zielonych orzechów włoskich. Ma on ponoć zbawienne działanie na problemy żołądkowe. Warto więc go mieć w swoim barku lub apteczce. Na filmie poniżej znajdziesz przepis, oraz dowiesz się jak go wykonać. Zapraszam na film. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarneMasa jabłkowa: 2 kg jabłek 1/2 szkl. cukru ( lub więcej) 1 łyżka cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g pestek słonecznika 1/4 szkl. cukru 50 g masła/ margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 czekolada gorzka
Nastoletnie Wypiekanieużyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu Przygotowanie : Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni
zdrowa vege kuchniaproszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany masa makowa: 1 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 2 banany 2 szklanki pokruszonych herbatników 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem na gładka masę. Herbatniki pokruszyć i połączyć z bananem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
magiczna kuchnia Kasinaturalnego 2 łyżki miodu 1 żółtko Nadzienie makowe: 120 g suchego maku 2-3 łyżki miodu 1 łyżka rodzynków, posiekanych 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z kilkoma łyżkami mąki
Nastoletnie Wypiekanieprzepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. 2. Na talerzyk wysypujemy mielone migdały. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w migdałach. Gotowe trufelki przechowujemy w lodówce. Smacznego
My Culinary Artmały jogurt 150 g Przygotowanie Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu
R'n'G Kitchenjest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. SMACZNEGO
Apetyt na Zielonemnie pszenna pełnoziarnista) 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo
Cynamonowe szczęściemąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. Dodajemy piąnę z białek i ostrożnie łączymy z masą. Na koniec wsypujemy bakalie (u mnie najczęściej są to rodzynki i orzechy włoskie) i skórkę pomarańczową. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z tej porcji robię zawsze 2 keksy, są odrobinę niższe, ale za to lepiej wypieczone). Pieczemy
Cynamonowe szczęścienabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną
Cynamonowe szczęścieoraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 13 - 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych