orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:160/257)

dyniowa krajanka z rodzynkami, pod kołderką z cukru pudru 131

zmielonego kardamonu ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~450g puree z dyni ~4 jajka ~3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ~szklanka rodzynek ~1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie, ja pominęłam) Pierwsze dziewięć składników (od mąki pszennej do szczypty soli włącznie) przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, jedynie do momentu połączenia się składników

chili & sugar
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 133

cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 170*C. Studzić

chili & sugar
domowa masa makowa 106

niebawem, może nawet uda mi się go opublikować przed Świętami... DOMOWA MASA MAKOWA przepis autorski // ponad 800g masy makowej ~ 200g mielonego maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli ~30g suszonych śliwek ~100g miodu (w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu klonowego/z agawy) ~60g cukru ~300ml wody ~1/2 buteleczki olejku

chili & sugar
kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego 195

mieszamy, masa powinna być na tyle gęsta, żeby bez problemu móc uformować kuleczki w dłoniach, w razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki kokosowej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce przez min. 3 godziny, przechowujemy również w lodówce, do 5 dni. Smacznego! :) Uwagi: - Mąka kokosowa to nie to samo

chili & sugar
truskawki z rabarbarem na ciepło 113

posypka: 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych (nie błyskawicznych), 1/4 szklanki brązowego cukru, 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 6 łyżek masła chłodnego, ale nie twardego pokrojone owoce włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x20 cm. posypać z wierzchu cukrem i wstawić

Eksperyment sobotni
Sałatka środziemnomorska 329

serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i pietruszką  Apetina 80 g zielonych oliwek z pastą paprykową 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego pieprz czarny grubo mielony do smaku sól morska do smaku Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Owocowo-bakaliowe risotto 124

ryżu z suszonymi jabłkami i rodzynkami  SYS 400 ml wody szczypta soli szczypta kurkumy 1 łyżeczka masła 50 ml białego wina wytrawnego 100 g bakaliowej mieszanki-orzechy włoskie,laskowe,arachidowe,migdały,żurawina 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 świeże jabłko 1 banan 2 mandarynki 150 g serka homogenizowanego waniliowego szczypta cynamonu melisa cytrynowa do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Dwukolorowa strucla świąteczna 153

maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe

Wanilia i Kardamon
Pychotka ananasowa 603

żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek

Wanilia i Kardamon
Najprostsze ciasto z jabłkami 137

Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły sok (na około godzinę). Po godzinie przesiewamy doń mąkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 197

średnio mi pasowały. ;) Cytryny wyjmujemy po około 5 minutach gotowania, zaś całość do miękkości warzyw, to jest około kwadransa. Po tym czasie z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze około dziesięciu minut. Zupę podajemy w głębokich talerzach, posypaną natką pietruszki. Pysznie i wiosennie

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 114

cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące

My simple kitchen
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 122

łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści:  rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser

My simple kitchen
Kokosowe rogaliki 149

wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych

My simple kitchen
Piernik staropolski cz.II 129

placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać

My simple kitchen