orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:160/257)

Owocowo-bakaliowe risotto 128

ryżu z suszonymi jabłkami i rodzynkami  SYS 400 ml wody szczypta soli szczypta kurkumy 1 łyżeczka masła 50 ml białego wina wytrawnego 100 g bakaliowej mieszanki-orzechy włoskie,laskowe,arachidowe,migdały,żurawina 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 świeże jabłko 1 banan 2 mandarynki 150 g serka homogenizowanego waniliowego szczypta cynamonu melisa cytrynowa do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Dwukolorowa strucla świąteczna 159

maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe

Wanilia i Kardamon
Pychotka ananasowa 611

żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek

Wanilia i Kardamon
Najprostsze ciasto z jabłkami 146

Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły sok (na około godzinę). Po godzinie przesiewamy doń mąkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 207

średnio mi pasowały. ;) Cytryny wyjmujemy po około 5 minutach gotowania, zaś całość do miękkości warzyw, to jest około kwadransa. Po tym czasie z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze około dziesięciu minut. Zupę podajemy w głębokich talerzach, posypaną natką pietruszki. Pysznie i wiosennie

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 121

cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące

My simple kitchen
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 135

łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści:  rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser

My simple kitchen
Kokosowe rogaliki 159

wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych

My simple kitchen
Piernik staropolski cz.II 138

placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać

My simple kitchen
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 130

przyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :)   Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła

My simple kitchen
Domowe płatki zbożowe ( musli ) 178

płatków jęczmiennych, 50 g. płatków orkiszowych, 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu oraz po 25 g. posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Wszystkie suche składniki umieściłam w dużej misce. Następnie do rondelka wlałam 200 ml miodu postawiłam na małym ogniu. Dodałam łyżeczkę kakaa. Mieszałam aż kakao się połączy z miodem

apetytnapieczenie
Klopsiki a'la gołąbki 196

drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut

Pyry na Gaz
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 179

ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z kaszki ryżowej 158

roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik czekoladowy najlepszy 906

Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy

Chocolate Muffin Blog