orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:160/257)

Sałatka z botwinką i awokado. 148

warzywka...aż nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty na naszym bazarze. Czego użyłem? -sałata strzępiasta -liście młodej botwinki -żurawina posiekana -ogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki

BaRepas
Grzybki 260

ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek i tniemy

kgwjanczewo
Sernik o smaku coli. Deser dla łakomczuchow i fanów kultowego napoju 177

przepisu . Chodzi o ten drobny szczegół - galaretkę, która nadała nowy wymiar smaku tradycyjnemu sernikowi na zimno. Wybór okazał się wyjątkowo trafiony. Dodatkowo można pokusić się o rodzynki i siekane orzechy włoskie, jeśli tylko lubicie. Mniam. Wszyscy wielbiciele coli będą ochłodzeni i zachwyceni. Mam nadzieję, że Bartkowi jego sernik smakował

Kuchnia po mojemu
Surowe buraki w towarzystwie. Obiadowa surówka zdrowia. Domowa i witaminowa. 171

sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam

Kuchnia po mojemu
Pulpeciki mięsno - brokułowe 185

odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 155

miski i przesypać do utartej masy. Zmiksować i wmieszać na koniec na małych obrotach drobinki czekolady.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w odstępach kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczać je dłonią. Piec przez 13 minut w temperaturze 180 st.C. Ostudzić na kratce

Pasja Smaku
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2530

przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasteczka z kaszy manny. 202

palcami wszystko rozetrzeć . Powstanie grudkowata masa . Dodać żółtka , wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i połączyć z mannową masą. Dłonie zwilżyć wodą i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Te następnie spłaszczyć i w każdym ciastku zrobic dziurkę , podobnie jak się to robi w kluskach śląskich .   Do każdego zagłębienia włożyć odrobinę powideł lub gęstej marmolady (nie dżem

Malinowa Kawiarenka
Jeżyki z marcepanu 158

mała przekąska np. na przyjęciu dla dzieci :) Składniki: 50 g marcepanu, kilka kostek gorzkiej czekolady, posypka czekoladowa. Przygotowanie:    Z marcepanu lepimy kuleczki, mniejsze o połowę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie, trzymając kulkę między dłońmi lekko pocieramy wydłużając jedną stronę kulki. W rondelku roztapiamy czekoladę, maczamy w niej okrągłą część marcepanu i obtaczamy w posypce. Wykałaczką robimy czekoladowe kropki

Aga w kuchni
Kluski śląskie 205

przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą

Mama Gotuje
Muffinki szpinakowe 248

własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony

Ciastkozercy
Bajaderki (Ziemniaczki) 453

Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy

Słodka Strona
Razowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem 135

Wsypać mąkę, mleko i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i spłaszczyć ręką, Ułożyć na blaszce do pieczenia. Można wykonać stempel np. dnem kieliszka. W tym celu maczać dno w mące i odciskać wzorki na ciasteczkach. Piec

Chocolate Muffin Blog
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 173

miękkości . (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały). Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku . Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego , a następnie smaż je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto . Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana

Food Square
Szparagi, feta i suszone pomidory 221

Rozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym   Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy

Polska Zupa

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję