dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy
CoolinarniePLpuszce 100g liściasta – PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i olejami o pojemności 100ml każdy – olej z pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego) – Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice – firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber
Parowar FacetaSUPERFOODS . Tak, tak, moja kulinarna mapa świata zostaje rozszerzona o kolejną pozycję :) SKŁADNIKI 200 gram płatków owsianych, 50 gram masła, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżka mąki, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest
Mój Smak na Życieproszku i miksujemy. Herbatniki kruszymy np. przy pomocy wałka lub w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy ręką lub szpatułką do połączenia. Z powstałej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej kuleczki umieszczamy obranego migdała. Wiórka podprażamy na patelni i obtaczamy w nich każdą kuleczkę. Gotowe kuleczki schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaaromatem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, proszek i sól i wyrobić. Można mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i rozdrobnione orzeszki, Wymieszać. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na blaszce w 3 cm odstępach. Piec 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogżurawiną i słonecznikiem Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną Składniki (na 6 dużych ciastek): - 1 banan - 3/4 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, pekan itp) - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka płatków migdałowych - 1 łyżeczka syropu z agawy lub drobnego cukru* - 0,5 łyżeczki cynamonu
CookYourselfmających czasu” można zastosować opcję „turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym do 170º piekarniku. PORCJE
zabawa smakiemsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do mięsa z jajkiem i przyprawami. Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować
Jadło i czytadłojuż w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym
Zofiananiedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym Do serów podane zostały
królestwo garówząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem. Mięso doprawić do smaku. Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach. Upiec na grillu, lub na patelni grillowej. Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną marchew i selera naciowego pokroić
królestwo garówgruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku
królestwo garówkonkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto spróbować. Poza serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami: orzechami włoskimi, figami. Mocnym punktem oferty jest Jambon de Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko
królestwo garówsurówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchew 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyzki oleju rzepakowego cukier do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy
Moja smaczna kuchniapodgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście godzin wcześniej wyjmujemy z lodówki). 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu. 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchni