orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:161/257)

Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 118

przyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :)   Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła

My simple kitchen
Domowe płatki zbożowe ( musli ) 154

płatków jęczmiennych, 50 g. płatków orkiszowych, 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu oraz po 25 g. posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Wszystkie suche składniki umieściłam w dużej misce. Następnie do rondelka wlałam 200 ml miodu postawiłam na małym ogniu. Dodałam łyżeczkę kakaa. Mieszałam aż kakao się połączy z miodem

apetytnapieczenie
Klopsiki a'la gołąbki 187

drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut

Pyry na Gaz
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 171

ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z kaszki ryżowej 150

roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik czekoladowy najlepszy 895

Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy

Chocolate Muffin Blog
Ciastka z korzenną nutą 119

stopniowo dodawać wymieszane razem suche składniki. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika lub na 1-2 godziny do lodówki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gotowe ostudzić na kratce.  Szczelnie zamknięte można przechowywać nawet

W poszukiwaniu inspiracji
Rabarbarowy śmieciowiec 123

się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie :  W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie

Magiczne Życie Marty
Kulki szpinakowe 154

ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać

My Chcemy Jeść
Klopsiki w zalewie octowo -ketchupowej 143

łyżeczki soli cebulowej Kociołek Smaków Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, cebulę i czosnek  oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem i zagotować

Moje domowe kucharzenie
Mini serniczek kokosowy z truskawkami i migdałami 112

kokosowa i słodycz świeżych truskawek. Ważne, aby były bardzo dojrzałe, ponieważ deser nie jest dodatkowo dosładzany. Kokos można zastąpić ulubionym aromatem, np. waniliowym. Jeśli nie lubicie migdałów, polecam wykorzystać orzechy włoskie lub pełnoziarniste ciasteczka zbożowe :)   Składniki : 90 g twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych 10 świeżych truskawek migdały Na dnie szklanki ułożyć migdały. Twarożek zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 186

następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw.  Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić na nieduże kawałki, a marchewkę w pół talarki.  Cebulę

Plate of Joy
Proste ciasto orzechowo- jabłkowe 108

jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i po kolei wszystkie składniki. Wymieszać dokładnie i na koniec wrzucić pokrojone jabłka. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowy deser wigilijny z chałką i makiem 101

Świąteczny deser z tradycyjną bułką chałką (kiedyś wypominałam o tym, że w naszych stronach jest podstawą na świątecznym stole) Składniki: 1 chałka 20 dag maku suchego 10 dag orzechów włoskich 5 dag rodzynków 5 dag kandyzowanej skórki 1 litr mleka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mielonych migdałów Wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, rodzynki i miód. Mieszamy, wsypujemy

Tradycyjna Kuchnia
Podkówki orzechowe- świąteczne wspomnienia 155

rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski i formować paluszki. Następnie kształtować podkówki, włożyć

Tradycyjna Kuchnia