orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:161/257)

Pancakes z kaszą manną i orzechami 82

nadzieję, że nie macie dość tych placuszków, bo mam kolejną porcję – tym razem z dodatkiem kaszy manny i orzechów włoskich. Na przywołanie tej ciepłej wiosny i obym wreszcie wrzuciła swoją kurtkę zimową do szafy! Zajadamy je z cukrem pudrem i przegryzamy jakimś cytrusem, bo wiadomo witamina C potrzebna :) Składniki 200 g mąki

Pink Envelope
Kasza bulgur z pieczoną marchewką 192

odstaw na kilka minut aż spęcznieje.   Ewentualny nadmiar wody możesz odlać. 6. Ugotowaną kaszę zalej mlekiem (możesz je wcześniej podgrzać), dodaj upieczoną marchew, posyp ulubionymi dodatkami (ja użyłam orzechów włoskich) i ewentualnie cynamonem. 1 porcja zawiera: 453 kcal; 9,7 g białka; 12,7 g tłuszczów; 74 g węglowodanów; 7,4 g błonnika /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Powiedz dietom nie
Kruche ciasteczka z m&m'sami 131

konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami i ułożyć na nich po 3-4 sztuki

CookYourself
Bakaliowy mazurek 183

konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby Piekarnik nastawić na 200 stopni. Bakalie i płatki zmiksować

Kraina Miodem Płynąca
ciasteczka czekoladowe 192

suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec 10 minut. Ciastka

zabawa smakiem
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 279

zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę. Następnie kulki rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny

Smaczne Zdrowe
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 214

Działa przeciwzapalnie, ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, zalecana jest podczas przeziębienia. Ponadto wzmacnia serce i obniżają ciśnienie krwi . Dzięki błonnikowi spowalnia także wchłanianie cukru we krwi .  10. Orzechy włoskie  Na tle pokarmów roślinnych wyróżniają się bardzo wysoką zawartością kwasów omega-3. Zawierają także kilkanaście procent wysokowartościowego białka, dzięki czemu stanowią pożądany składnik diety wegetariańskiej. Długo by wymieniać

Powiedz dietom nie
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 211

FORMOWANIE CIASTEK (5 min) Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (jak nie macie, to wysmarujcie blachę tłuszczem i posypcie lekko mąką). Ze schłodzonej masy formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozkładamy je w równych odstępach na blaszce, rozpłaszczając je środkiem dłoni w kształt okrągłych ciastek (niestety zapomnieliśmy zrobić zdjęcie tego kroku, wybaczcie). Masa ciasteczkowa jest zwarta, więc

Nerds Kitchen
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 208

pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy.  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.  Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C.  Powinno być go tyle aby kulki były całe w nim zanurzone.  Kulki smażymy w rozgrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 162

masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki. Piec przez 8-10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciastka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 219

papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać 250ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć

Moja Delicja
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 184

używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu

Moja Delicja
Dietetyczne raffaello z kaszą manną - pyszne! 1003

minuty od momentu zagotowania. 2. Do gorącej kaszy dodajemy 1/2 szklanki wiórków kokosowych, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Z ciepłej (ale nie gorącej) kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej umieszczamy migdał. Obtaczamy w wysypanych na talerzyku wiórkach kokosowych. 4. Chłodzimy w lodówce minimum kilka godzin (najlepiej całą noc). Pralinki zostały zaprezentowane na etażerce od Rossi

Szefowa kuchni
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE Z POLEWĄ 289

Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że

Przepisy Aleksandry
Słonecznikowe ciasteczka- 3 składnikowe 207

zmielić na mąkę (niekoniecznie dokładnie- ja wolę delikatne drobinki słonecznika) i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem (nie wyrzucać białka). Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem, posypać ziarnami słonecznika. Piec przez 12-15 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca