posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut
Piąty grzech głównyktóry skutecznie obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej mówić... Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni! Składniki: 200 g sezamu 3-4 łyżki miodu Dowolne dodatki: rodzynki pistacje orzechy włoskie słonecznik kakao itp. Przygotowanie: Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć
Piąty grzech głównyjedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigram) szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło
apetytnapieczeniemoim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru 75 g posiekanych bakalii - suszonych fig, orzechów włoskich i migdałów ( u mnie w równych proporcjach po 25g ) 1/2 szklanki maślanki nieco ponad 1/2 szklanki ciepłej wody 2 czubate łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego (dokarmionego
apetytnapieczenieczas nachodzi mnie na nie ochota. Przeważnie jest to w okolicy Świąt - gdy mam już dość wszelkich słodkości :) Poniżej przepis na pyszną przekąskę z filetów śledziowych, pora, jabłek i orzechów włoskich
Milion SmakówOwocowe śniadanie? Idzie wiosna więc coraz bardziej tęsknimy do jej powiewu również na talerzu. Solidna porcja owoców z jogurtem i orzechami włoskimi doprawiona odrobiną cynamonu na pewno umili Wam niejeden poranek. Do tego kawa - nic dodać nic ująć
Milion Smakówzaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie
Milion Smakówciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja
Milion Smakówniego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Kuchenne aromatyDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd
zabawa smakiemcukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać
In my kitchenproszek do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy płatki owsiane, całość mieszamy łyżką, gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę smarujemy margaryną, ze schłodzonej masy formujemy równe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze delikatnie rozpłaszczając ręką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni
Kuchenne aromatyFarfalle z kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi
KreatywnePinyżeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku
Kulinarne Inspiracje