orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:150/257)

Rolada z jabłkami 92

jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig. Post Rolada z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasteczka imbirowe 106

przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.  Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku.  Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Pulpety w sosie pomidorowym 94

czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez

Smaczne Potrawy
Ciasteczka brownie grahamkowe 143

akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach ponieważ ciastka rozpływają się. Nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobiegu i piecz ciastka przez 10 minut. Ciastka

codojedzenia
MAKARON Z JARMUŻEM PIECZONĄ PAPRYKĄ I ORZECHAMI 209

Jarmuż na dobre zagościł u mnie w kuchni. Pieczoną paprykę z czosnkiem i cebulkami w zalewie z oliwy i octu jabłkowego zrobiłem kilka dni temu. Orzechy włoskie mam jeszcze z tamtego roku, ale… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Krakersy z ziaren. 246

krakersy z ziaren (na standardową blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków)      Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka pieczarki 149

składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Ciasto marchewkowe z bakaliami 115

truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier puder Sposób przygotowania: 1.  Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie

Kuchnia w czekoladzie
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami 150

połączenia? Składniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera  Sposób przygotowania: 1. Ser dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Seromakowiec 266

maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się

Cynamonowe szczęście
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 110

Śliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej

Kuchnia co dnia
domowa granola 140

składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 – 2 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 60 – 100 g miodu 20 g masła wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Morelowe kokosanki 233

wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podłączyłam piekarnik ustawiając na 180 stopni. Na blachę do pieczenia położyłam małe papilotki. Łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładałam je do foremek. Piekłam 30 minut aż się zrumieniły - u mnie piekarnik gazowy, więc pieczenie trwa zwykle dłużej niż w elektrycznym. W tym ostatnim wystarczy

apetytnapieczenie
Chrupiące ciastka czekoladowe 145

kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około

Mała Cukierenka