orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:148/257)

Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki - przepis 192

pół łyżeczki kurkumy i papryki. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy ok 35 kulek. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Kulki smażymy na rozgrzanym oleju, kilka razy przekręcamy delikatnie aby nie straciły kształtu. Kulki mięsne

Pyza i Surówka
Sałata z gruszką i serem pleśniowym 158

sałatka zawsze kojarzy mi się z okresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka pieczarki 310

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem,  dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
CZEKOLADOWE CO-NIECO 149

utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu.  Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy

Smaczne Zdrowe
ciasto bananowe 160

składniki: 240 g mąki 120 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 20 g orzechów włoskich 190 g bananów, obranych 110 g masła 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy i przesiewamy do miseczki. Banany rozgniatamy przy pomocy widelca na puree

Domowy Smak Jedzenia
Mleczna kanapka 263

zdjęciu poniżej. Wiórki kokosowe, pokruszone rurki waflowe i migdały w płatkach, albowiem innych orzechów nie miała na składzie. Mimo, to gdzieś się one schowały. : ) Znakomicie sprawdzają się orzechy włoskie, które zawierają znaczne ilości witamin (wit. E oraz z grupy B) i stanowią dobre źródło węglowodanów. Nie zapominajmy również o solach mineralnych (potas, fosfor i magnez). Teraz przekładamy pierwszy blat

Karczma Honorietty
Wegańskie razowe ciastka wegańskie 135

banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników oraz posiekaną czekoladą. Ręcznie formować kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią. Piec w temp. 180 C około 20 minut. Smacznego

greenscarf
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 150

tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone

Mała Cukierenka
Ciastka pieczarki 16595

sody oczyszczonej Dodatkowo: kakao Przygotowanie: 1. Ciasto: Miękkie masło krótko utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie. 2.   Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie razowe „Pieguski” 112

oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blalszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temp. 190-200 około 20 minut. Smacznego

greenscarf
Ptysie śnieżynki z kremem 89

czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.  MASA: W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem

Camilla w kuchni
Klopsiki z cukinii i soczewicy 161

zrumienione migdały posiekaj grubo nożem i zmiel. Dodaj do farszu wraz z jajkami, przyprawami i solą. Wymieszaj. Farsz nie jest zbyt gęsty ale z powodzeniem można uformować klopsiki wielkości włoskiego orzecha ubierając farsz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej w małym rondelku i wrzucaj uformowane klopsiki. Smaż klopsiki po obu stronach, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło. U mnie klopsiki podałam

codojedzenia
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 167

tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone

Mała Cukierenka
Szwedzkie klopsiki w sosie 232

bardzo drobno pokrojoną cebulę, cukier oraz ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy, aż masa będzie dość zwarta. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego

Poezja smaku
Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami 611

Przed Wami wspaniały schab pieczony , ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy

Smaczna Pyza