orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:140/257)

Makowiec japoński 687

każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek 100g migdałów 100g orzechów włoskich kilka kropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka

Smakołyki Asi
Makowiec zwijany 1173

połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna) ·          100 g rodzynków  ·          50 g orzechów włoskich, posiekanych ·          3 łyżki miodu ·          2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

Proste Potrawy
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 199

następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle.   Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka ♥ Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową

Eat me! Fit me!
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 133

wielu witamin i minerałów,   miód natomiast ma działanie min. bakteriobójcze i prozdrowotne.   Na 250 ml napoju potrzebujemy: 1 duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu

Jadło i czytadło
ŚWIĄTECZNY PIERNIK 172

szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1/2 op. przyprawy do piernika kilka śliwek suszonych (drobno pokroić) rodzynki orzechy włoskie Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa odrobina lukru + zielony barwnik WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Mieszamy dokładnie, wylewamy na formę

słodki bratek
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 225

bardzo aktywnego zakwasu 450 g letniej wody 1,5  łyżeczki soli morskiej 2 łyżki słonecznika 2 łyżki dyni 2 łyżki żurawiny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów owsianych Wszystkie sypkie składniki wymieszać w mice dodać dodać zakwas i wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą

Delicious Titbits
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 145

środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 145

środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
Owsiano-amarantusowy koktajl z bananami 124

orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz, aby był bezglutenowy, wybierz bezglutenowe płatki owsiane. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusu ekspandowanego 30g uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki syropu klonowego 1 ½ łyżeczki kakao 2 szklanki (400ml) mleka migdałowego lub owsianego 2 mrożone banany Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładki koktajl. Przelej

Roślinna - blog wegański
Wegańskie korzenne ciasteczka 251

sztuk: 400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej) 100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego

greenscarf
Migdałowy wieniec z makiem 124

świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę

Kucharzyca
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 168

chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 146

amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek. Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja. Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 903

cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub cukier, ksylitol do smaku Rozdzielić 4 jajka w osobnych miskach na białka i żółtka

Ola la LCHF
Pierniczki brukowce 163

średnicy ok. 2,5 cm. Odkrawać 3 cm kawałki, spłaszczać na dłoni wkładać na środek 1/2 łyżeczki nadzienia (jeżeli macie wprawę może być więcej). Zlepić dokładnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, nie zachowując równych rzędów. Piec w 180C przez ok. 20 minut. Gdy przestygną polukrować. Gdy lukier zastygnie brukowce podzielić

Pełny talerz