orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:131/257)

Jaglane "pralinki" 176

najlepiej niesiarkowane * 2-3 morele suszone - najlepiej niesiarkowane * łyżka ziaren słonecznika * łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego * przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól * łyżeczka miodu * do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc: 1. na wrzątek ok. 1/2 litra szczypta kurkumy i płatki żytnie (g) 2. kasza jaglana (wcześniej przelana na sitku wrzątkiem), pokrojone bakalie(...)Połowę zjadłam na śniadanie zaraz po ugotowaniu, a resztę zostawiłam do ostudzenia. Gdy masa dobrze wystygła dodałam łyżeczkę miodu, wymieszałam i lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych) obtaczając je w orzechach i kokosie. A potem wyniosłam talerzyk na taras i zrobiłam zdjęcia w pięknej i  prawdziwie zimowej scenerii:) Idę o zakład, że ktoś nie znający składu nie domyśli się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 132

mleka 50 ml oleju szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 100 g kandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich  PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy(...)wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu.  Tak naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku aloesu i jakbym nie wiedziała

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 190

llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku

My simple kitchen
Strudel z jabłkami i orzechami 210

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody(...)cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wylewamy z jabłek sok. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt najcieniej jak się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej

W kuchni wieczorem
Świąteczny piernik po świętach 237

piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Białka ubijamy(...)części. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugim blatem piernika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią wierzch piernika. Na jeszcze świeżą czekoladę posypujemy resztę posiekanych bakalii (orzechy i migdały

Przysmaki Karolki
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 103

ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła Polewa waniliowa: 750 ml mleka (2,8 %) 1laska wanili 6 żółtek 50 gr. cukru 40 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka(...)grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie wszystko

Smaczne Potrawy
Tarta z botwinką 134

masła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli  Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce(...)botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik

Atlas Smaków
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 135

białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych) 120 g  fig (grubo posiekanych) 150 g rodzynek sułtanek (u mnie 50 g) do posypania: 2 łyżki płatków migdałowych (u mnie(...)Dodajemy żółtka i mleko. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 646

ciasto kakaowe : 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru Składniki na ciasto orzechowe : 250 g zmielonych orzechów włoskich   +  1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek(...)suchego patyczka . Po upieczeni i przestygnięciu przeciąć ciasto kakaowe na pół. Ciasto orzechowe : Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . W miseczce wymieszać 250g    zmielonych orzechów , mąkę ziemniaczaną i zwykłą z proszkiem. Do białek stopniowo dodawać mieszankę orzechową z mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu

Sama słodycz i szczypta chili
Porzeczkowa Marysieńka 153

Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy(...)kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem:  Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Jadło i czytadło
Marysieńka 136

naturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag orzechów włoskich 1,5 łyżki miodu   Krem: 1/2 l mleka 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt(...)przekroić na 2 blaty. 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte

Na Ciasteczkowych Papierach
Placek z rabarbarem Babci Julii 194

pieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru  1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną(...)upieczone ciasto. Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową.  Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą

Lawendowe Niebo
Sałatka z pomarańczą, granatem i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, pomegranate and chicken in sauce a 164

sałat / mix lettucessos winegret miodowy  / honey vinaigretteprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2Najpierw musimy dobrze umyć(...)stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną porcję), pokrojone w kostkę grzanki, pestki granatu, garść orzechów i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe! *****First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed

Projekty ze smakiem
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 173

coli ·          75 ml mleka ·          2 jajka Beza: 5 białek 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich ½   szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ·          Powidła śliwkowe lub dżem(...)sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę. Zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut aż beza stwardnieje. Pozostawić

Mania Gotowania