kandyzowanego 100g białej czekolady 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki Dodatkowo: 100g białej czekolady 100g orzechów włoskich, laskowych, mieszanych lub migdałów Margarynę rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy do niej cukier i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by cukier się lekko rozpuścił. Cukier kandyzowany nie musi się(...)pieczenia i sodę, razem mieszamy, robimy dołek, do którego wlewamy płynną mieszaninę, wbijamy jajka i całość razem mieszamy przy pomocy łyżki lub widelca. Na koniec dodajemy lekko rozdrobnione orzechy i pokrojoną kosteczkę białą czekoladę (ok. 5x5mm). Całość jeszcze raz mieszamy, po czym gęstą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminem i lekko równamy. Blondies pieczemy w temperaturze 180⁰C około
Smakowy Rajciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru cukier wanilinowy 200 g miękkiego masła 2 żółtka dodatkowo(...)Uprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto
w mojej kuchnikurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki:5 dużych ziemniaków4 małe pieczarki1 cebula4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku1 duży ząbek czosnku1 łyżka jogurtu1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewkaPrzygotowanie:Pokrojone w ćwiartki ziemniaki(...)gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski
Kitchens Alphabetmigdałowego · 2 lub 3 łyżki śmietany · szklanka cukru pudru Orzechy: · paczka orzechów włoskich (300 g) · 2 łyżki masła · 2 łyżki miodu · 2 łyżki cukru(...)dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Ja używam blachy 32x24 cm. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Uwaga: Jeśli nie mamy
Mania GotowaniaIdealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny(...)Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe : Margarynę utrzec
Słodkości i nie tylko150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm(...)stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać
I tu będę miała takie temąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 Ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich Chleb żytni z kaszą gryczaną – jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać(...)zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, miód, sól oraz ugotowaną kaszę gryczaną oraz orzechy (ja je pominęłam). Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy, odstawić
Moje QulinariaHELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki:5 średnich jabłek (u mnie antonówki)5 dag rodzynek np. Helio5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio 2 łyżki mielonego cynamonu3/4 szklanki cukru szklanki przesianej mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2-3 łyżki kakao3 jajka1/2 szklanki mleka1/2 szklanki olejuDodatkowo:odrobina margaryny(...)drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Bon Appetit MałgorzatyChyba wszyscy lubią czekoladki? Ja na pewno! Ale zdecydowanie bardziej smakują mi te przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki: 50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady(...)parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić
Z miłości do słodkościczasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam! Składniki: -> Pół szklanki kaszy kuskus -> Pietruszka -> Bazylia -> Mięta -> Pół garści orzechów włoskich -> 1 filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie: Kurczaka(...)niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie(...)wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy
Aga w kuchnikieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości(...)razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam delikatnie, aż risotto stało się aksamitne, doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem z młynka. Przed podaniem posypałam natką i jeszcze raz delikatnie wymieszałam
Kuchnia Prezydentowejmasła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop(...)godzinę do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej
karmelowySmacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy(...)solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane
psgotujemysałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość(...)takiego składnika do sałatki do pracy Przygotowanie sałatki: Na spód słoika wlewamy sos, około 2-3 łyżek stołowych, potem układamy warstwami warzywa: marchewka, ogórek, kapusta, papryka, szpinak, jarmuż i orzechy na samą górę. Wszystko gotowe w kilka minut Artykuł Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLife