Składniki: soja (2 szklanki) orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek) pieczarki (40 dag) łuskany słonecznik (1 szklanka) sól pieprz papryka Przygotowanie: Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy(...)otrzymali 2 szklanki zmielonej soi. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Dusimy na patelni, aż staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę
Weganka gotujetłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a witamina E jest silnym antyoksydantem, tak więc ma działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Magnez, tak obficie zawarty w orzechach włoskich, stymuluje pracę mózgu, jest też niezbędny do utrzymania wielu procesów zachodzących w organizmie. Warto wspomnieć, że chociaż bakalie są dużo lepszą i zdrowszą przekąską, niż słodycze(...)który nie sprzyja odchudzaniu i który bardzo szybko podnosi glikemię - uwaga ta dotyczy też więc cukrzyków. No i cukier "bywa" dodawany już w procesie przetwórczym... Ale o tym poniżej. Orzechy mogą też wywoływać uczulenia u małych dzieci oraz obciążać układ trawienny, zatem niewskazane są u osób chorych na zespół jelita drażliwego czy chorobę wrzodową. NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ I CZEGO
Katsuumimąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Pianka: 2 białka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli Karmel: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto(...)foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;) Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe ! Pianka : Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder
Lawendowe Niebokostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej] 10 dag migdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże(...)ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić
Moje domowe kucharzenieOrzeszki SKŁADNIKI: cukier puder -0,5 szkl soda -0,5 łyżeczki jajka -2 szt margaryna palma -1 kost cukier waniliowy -1 opak mąka -3 szkl masło -1 kost orzechy włoskie drobno siekane spirytus -1 łyżka żółtka -2 szt cukier puder -0,5 szkl kakao -2,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny(...)foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusimąki 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 3 łyżki miodu 150 g masła ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Orzechy: 300 g orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego Krem: 2,5 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 150 g masła(...)zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Blaty piec 15 minut
Mania Gotowaniatruskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 450 ml śmietanki 30% ponadto: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Winiary(...)dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści. Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut
kolorowotorcikowoproszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą(...)sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować
Ala piecze i gotujeżurawiny. Prosty w wykonaniu i bez dodatku cukru oraz innych substancji słodzących. Składniki: 1 torebka herbaty zielonej (lub 1 łyżeczka suszu) + 100 ml wrzątku 50 gram daktyli 50 gram orzechów włoskich 50 gram żurawiny suszonej 150 gram mąki orkiszowej 50 gram mąki żytniej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany dojrzałe 2 duże jajka 4 łyżki oliwy(...)niej posiekane daktyle. Odstawiam na 5-10 minut. Następnie w malakserze miksuję daktyle z herbatą, jajka, banany i oliwę z oliwek. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę. Dodaję mokre składniki i całość krótko i dokładnie mieszam. Chlebek przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tzw. forma keksowa o długości 20 cm x 10 cm) i umieszczam
Mango Papajapure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić(...)Można jedynie lekko poruszać rondlem, dzięki czemu cukier równo się rozprowadzi. Gdy uzyskamy ciemno-złoty karmel, garnek zdjąć z ognia i dodać do niego pure z dyni, masło, rum, orzechy oraz przyprawy. Natychmiast zamieszać i wstawić na ogień, cały czas mieszając. Jeśli podczas dodawania tych składników karmel stwardniał, nic się nie stało. Podczas podgrzewania i mieszania ponownie się rozpuści
KUCHARNIApapai kandyzowanej ) 1 szkl. mąki migdałowej ( starte migdały ) 0,5 szkl. mąki kokosowej ( użyłam zmielone wiórki kokosowe na pył) 0,5 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki serwatki w proszku ( pominęłam ) 2 łyżki kakao 0,5 szkl. cukru lub jego zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii ( użyłam cukier trzcinowy z syropem z agawy(...)pokojowej ( użyłam masła orzechowego ) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy. Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik. Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać. Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec
coolinarnastrefa.blogspot.comKarmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki. Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier(...)mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem. Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao(...)czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ (uwaga, Babcia Tosia od której pochodzi ten przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog
Patchworkprzygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru(...)espresso 20 g likieru kawowego różyczki Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać
Gosia gotujesprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie(...)połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy
Gosia gotujeduże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy(...)misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
KUCHARNIAwytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć(...)Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć
Pyry na Gazsię do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser gorgonzola lub lazurgarść orzechów włoskich lub pestek słoneczniki (opcjonalnie)polędwiczka wieprzowagarść nasion kminu rzymskiegosól i pieprzoliwaocet balsamicznymiódSposób przygotowania:Polędwiczkę kroimy na pół.W moździerzu ucieramy kmin, sól i pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy(...)piekarnika na 12 min. na 200 stopni.Kroimy truskawki na ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne
W kuchni wieczoremmąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem(...)małymi partiami dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić
Chocolate Muffin Blogszklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 szklanka rodzynek 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 500 g marchewki (surowej, startej na grubych oczkach tarki) ½ szklanki ananasa Masa: 250 g twarogu lub śmietankowego serka typu philadelphia 100 g masła kilka kropel soku z cytryny mała łyżeczka cukru(...)jajka miksujemy, aż uzyskamy kolor jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę
NA MOIM TALERZUNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki
Bon Appetit Małgorzaty