łyżeczki cayenne - 2 orzechy włoskie - ¼ łyżeczki asafetydy(...)wrzątek - Dodać pietruszkę i przyprawy, zagotować i dusić przez ok. 15 minut - Sprawdzić, czy soczewica jest wystarczająco miękka - Soczewicę schłodzić - Następnie przesypać ją do pojemniczka i posypać pokruszonymi orzechami - Obok przełożyć batata. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnamąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru(...)partiami cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać masło/margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić
My simple kitchenPyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli(...)wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte
Jadło i czytadłoCiasto filo: 700 g mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli mączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki(...)ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut, następnie pozostawiamy do schłodzenia. Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część
Jadło i czytadłociepłej wody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną) 4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany(...)mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się
KUCHARNIAłyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać wody. Dodać mąkę(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą
pyszne zdrowościmasła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie(...)jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki"Jak w każdy wolny poniedziałek, tak i w ten, przedpołudnie spędziłam w kuchni. Mimo małej ilości wolnych godzin, postanowiłam zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę
Słodkie Przyjemnościorzechów. Składniki: 1,5 l mleka (świeżego, nie UHT) 6 jajek 2 laski wanilii 100 g cukru pudru 300 g śmietany 200 g masła 60 g mielonych orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii. Jajka wymieszać w misce ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie(...)Odstawić na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas ucierając. Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki. Wymieszać. Dużą miskę wyłożyć gazą. Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć. Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim. Odstawić
Sto kolorów kuchnidzisiaj sałatkę, która jest sycąca i super zdrowa. Możecie ją dowolnie modyfikować – zamiast orzechów laskowy dodać orzechy włoskie, albo brazylijskie. Zamiast wegańskiego parmezanu, możecie dodać suszone pomidory, a miks sałat możecie całkowicie pominąć. Osobiście lubię miks sałat za to, że wspaniale chrupie i jest niskokalorycznym wypełnieniem miski. Sałatki dzięki temu jest więcej i starcza na dłużej! Sałatka wydaje się skomplikowana(...)pozostały parmezan możecie wykorzystać w innych daniach. Sałatka ta może być dodatkiem do lekkiego obiadu, jednak ja polecam ją solo – jest wystarczająco sycąca, a kompozycja gruszki, awokado i orzechów wspaniale się ze sobą komponuje. To moja ulubiona sałatka na samotne wieczory. Schowana pod kocem, mogę ją chrupać w nieskończoność. Do tego kubek gorącej herbaty i jest wspaniale! Składniki sałatka
Fill The Bowlbazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego(...)passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy do lodówki. Cebulę i czosnek drobno kroimy, po czym szklimy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy łyżeczkę oregano. Dodajemy passatę pomidorową i około
Smakowity Blog Kulinarnyproszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka zmielonego kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 100 g płatków owsianych (użyłam otrębów) 100 g orzechów włoskich łuskanych Marchew i selera zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić). Na patelni rozgrzać olej(...)pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego
Czerwień i błękitgłodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)4 pomidory obrane ze skórkisery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200 ml śmietanki kremówki2 jajkaolej do smażenia2 ząbki(...)pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatywaniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie mieszamy(...)razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce. 3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa
My Culinary Artprzede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski(...)ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy żeby buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchenskładniki: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki(...)łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka
Monia miesza i gotujedużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 5 g drożdży kieliszek rumu Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać(...)nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku(...)ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć
Tradycyjna Kuchniaszczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szklanka coca-coli 3 łyżki mleka Masa : 150 g herbatników 150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały ) szklanka coca-coli 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu(...)mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy ( u mnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać
Malinowa Kawiarenkaśmietanki) 1 łyżka roztopionego masła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora (można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy(...)mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera. wykładamy dno naczynia chlebemchleb zalewamy masą jajecznąchlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem
Bon Appetit Małgorzatymakiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto(...)migdały, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku - orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprażyć przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach), laskowe jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki - migdały sparzyć
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 szklanka musu z pieczonej dyni 80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego 80 gram mąki z migdałów 1 jajko 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki sody 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów 2 łyżki mleka kokosowego szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu(...)miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe
Mango Papajagotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn(...)czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca
Emcia Pichci