orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:116/257)

Crumble z rabarbarem 107

Składniki na 3 porcje: * 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki * 50 g fruktozy + 1 łyżeczka * 50 g zimnego masła + 1 łyżeczka * 100 g mąki pszennej typ 1850 * trochę orzechów włoskich * trochę żurawiny suszonej Nastawiam piekarnik na 180*C. Pocięty rabarbar wrzucam do rondelka, dodaję łyżeczkę masła, odrobinę wody, łyżeczkę fruktozy i chwilę podgrzewam aby zmiękł. Do miski wkładam mąkę(...)wszystko tak, aby zrobiły się grudki. Po wymieszaniu wkładam na chwilę do lodówki. Jak się nagrzeje piekarnik, rabarbar układam na dnie naczynia żaroodpornego, posypuję równomiernie kruszonką, na wierzch dodaję orzechy i żurawinę. Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:) Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 229

TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki(...)przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze

Zgrabne Gotowanie
Sernik z bezą orzechową 624

szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy(...)składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik

Zainspirowana w kuchni
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 212

najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich 82

papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy(...)trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy z pokrojonymi orzechami. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pieczony banan na śniadanie 129

Składniki: 1 banan,  4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków mięty. Przygotowanie: B anana obrać ze skórki i dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej  przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik do 180stopni(...)piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha i po listku mięty. Smacznego

W kuchni u Moniki
Wegańska baba wielkanocna 139

polecam!  Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego  ½ tabliczki gorzkiej czekolady  2/3 szklanki orzechów włoskich  1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym)  1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C° przez(...)sobie formę do pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą.  Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj.  Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki.  Ciasto

Roślinna - blog wegański
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 187

przygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut  możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody(...)wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj .                                                     ŻYCZĘ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 186

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)Składniki na 1-2 porcje:1 młoda cukinia4 orzechy

Bon Appetit Małgorzaty
Apfel-Hafer-Cookies 138

 Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta paprykowo- orzechowa 212

Taka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :) Składniki : 3 czerwone mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, mielona ostra papryka Przygotowanie: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym(...)skórka będzie miejscami czarna i przypalona, przekładamy papryki do torby plastikowej na ok. 10 min Po tym czasie należy zdjąć z nich skórę, wyrzucić gniazda nasienne, przestudzić i zmiksować Orzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać.                            Taką pastę podałam jako przystawkę

Proste Potrawy
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 229

ostygnięcia.       Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić(...)puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić w plasterki

Z miłości do słodkości
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 162

świeżo mielony pieprz - 2 orzechy włoskie                               - ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego(...)wystarczająco miękkie - Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni - Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami - Całość skropić oliwą. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
I zostanie figa z makiem... 126

Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:)  FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu balsamicznego kilka łyżek syropu klonowego 2 łyżki masła gorgonzola - ilość wg uznania:) cynamon, imbir do smaku Figi umyć, ściąć wierzchołek i naciąć(...)nadziać.  W garnuszku zagotować wino z octem balsamicznym. Figi przełożyć do żaroodpornego naczynia. Każdą posypać imbirem i cynamonem. Do środka każdej figi włożyć odrobiną masła oraz troszkę posiekanych orzechów. Polać syropem klonowym i sosem winnym zmieszanym z pozostałymi orzechami.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec figi przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kłaść

KUCHARNIA
Ciasto marchewkowe 334

cytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać(...)Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu

O kuchni z uczuciem