papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy(...)trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy z pokrojonymi orzechami. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki: 1 banan, 4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków mięty. Przygotowanie: B anana obrać ze skórki i dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik do 180stopni(...)piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha i po listku mięty. Smacznego
W kuchni u Monikipolecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym) 1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C° przez(...)sobie formę do pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto
Roślinna - blog wegańskiprzygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody(...)wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj . ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)Składniki na 1-2 porcje:1 młoda cukinia4 orzechy
Bon Appetit MałgorzatyOwocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :) Składniki : 3 czerwone mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, mielona ostra papryka Przygotowanie: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym(...)skórka będzie miejscami czarna i przypalona, przekładamy papryki do torby plastikowej na ok. 10 min Po tym czasie należy zdjąć z nich skórę, wyrzucić gniazda nasienne, przestudzić i zmiksować Orzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać. Taką pastę podałam jako przystawkę
Proste Potrawyostygnięcia. Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić(...)puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić w plasterki
Z miłości do słodkościświeżo mielony pieprz - 2 orzechy włoskie - ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego(...)wystarczająco miękkie - Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni - Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami - Całość skropić oliwą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaDajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:) FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu balsamicznego kilka łyżek syropu klonowego 2 łyżki masła gorgonzola - ilość wg uznania:) cynamon, imbir do smaku Figi umyć, ściąć wierzchołek i naciąć(...)nadziać. W garnuszku zagotować wino z octem balsamicznym. Figi przełożyć do żaroodpornego naczynia. Każdą posypać imbirem i cynamonem. Do środka każdej figi włożyć odrobiną masła oraz troszkę posiekanych orzechów. Polać syropem klonowym i sosem winnym zmieszanym z pozostałymi orzechami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec figi przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kłaść
KUCHARNIAcytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać(...)Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu
O kuchni z uczuciemDzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra(...)virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć
Apetyczna babeczkamoże być świetnym kremem śniadaniowym na kanapki lub smarowidłem do naleśników! I w dodatku zdrowym! Czekoladowa pasta do chleba z daktyli - przepis: Składniki: 100 g daktyli 1/2 szklanki orzechów włoskich 220-230 ml mleka sojowego 3 łyżeczki kakao 1-2 łyżki miodu szczypta soli Czekoladowa pasta do chleba z daktyli - jak zrobić? Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki, i namoczyłam(...)który poradzi sobie z poszatkowaniem całych daktyli - możesz ten etap pominąć). Namoczone daktyle wraz z mlekiem wrzuciłam do blendera i blendowałam, aż cząstki daktyli były rozdrobnione. Do tego dodałam orzechy - ponownie blendowałam, aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam kakao, szczyptę soli oraz miód do smaku - całość ponownie zblendowałam, by uzyskać gładki krem. Czekoladową pastę z daktyli i orzechów przełożyłam
Moje Qulinariatylko oregano) - łyżka kukurydzy - ½ łyżeczki grysu chili - 2 orzechy włoskie - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić(...)pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt
Wegańska kuchnia orientalnaimbiru i cytryny :) ZAPRASZAM :) Dla 1osoby Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich Pół łyżeczki masła Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do małego garnuszka. Zalewamy wodą by tylko przykryło marchewkę. Gotujemy(...)dodajemy cynamon,sok z cytryny i masło. Podgrzewamy aż połączą się składniki i odstawiamy 2/ Komponujemy sałatkę układając miks sałat, przepołowione czereśnie bez pestki oraz pokrojone brzoskwinie. Posypujemy orzechami a następnie polewamy sosem z marchewki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna