orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:126/257)

Makowiec - strucla makowa 279

Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie(...)wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy

Aga w kuchni
Risotto z gruszką i gorgonzolą 127

kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości(...)razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam delikatnie, aż risotto stało się aksamitne, doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem z młynka. Przed podaniem posypałam natką i jeszcze raz delikatnie wymieszałam

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 177

masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop(...)godzinę do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej

karmelowy
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 134

Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora  2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy(...)solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 169

sałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość(...)takiego składnika do sałatki do pracy Przygotowanie sałatki: Na spód słoika wlewamy sos, około 2-3 łyżek stołowych, potem układamy warstwami warzywa: marchewka, ogórek, kapusta, papryka, szpinak, jarmuż i orzechy na samą górę. Wszystko gotowe w kilka minut Artykuł Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 108

masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 130

pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich(...)Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia babeczek układamy papilotki. Wypełniamy je ciastem do 2/3 objętości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

W kuchni Katie
Pascha w wersji light 154

szklanka mleka 2% 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej podprażyć je wcześniej w piekarniku i pozbawić skórki) pół szklanki orzechów włoskich 2 łyżki wiśni suszonych - jeśli nie pilnujecie kalorii i cukru może być więcej, można je zastąpić żurawiną lub rodzynkami skórka otarta z niedużej pomarańczy   Przygotowanie: Mleko wlać(...)caffe latte) - dzięki temu deser będzie bardziej puszysty. Następnie do mleka dodawać partiami oba rodzaje twarogu mieszając wszystko przy pomocy miksera. Dodać skórkę z pomarańczy.   Suszone wiśnie i orzechy posiekać na drobne kawałki i dodać do masy serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny.    Gotową paschę można pokroić

Kulinarne Inspiracje
Babciny Makowiec 295

Jednak wszystko co zrobi babcia jest najlepsze. Od małego zawsze zostawałam z babcia, gdy mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy

Piekę, bo lubię
Wyniki konkursu! 155

oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę   Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku(...)już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami

Z miłości do słodkości
Miodownik z orzechami 766

Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 3 łyżki miodu prawdziwego Krem śmietankowy: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki(...)ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut. Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać

Wanilia i Kardamon
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 145

łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE:  Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce(...)stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec zawijany 147

pół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić(...)godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć

Na słodko lub wytrawnie
Poranna rozgrzewka 178

zmysłów.  Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada Kasza:  pół szklanki kaszy jaglanej; 375 ml mleka; szczypta cynamonu; centymetrowy pasek świeżego imbiru (starty); 10 g orzechów włoskich;  10 g żurawiny. Mus owocowy: średniej wielkości gruszka; średniej wielkości, słodkie jabłko; 5 g miodu; płaska łyżeczka masła śmietankowego; goździki; odrobina szafranu. Gorąca czekolada:  1/2 opakowania gorzkiej czekolady(...)zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza pochłonie większość mleka. Po tym czasie wyłączam gaz, dodaję żurawinę i orzechy, mieszam, nakrywam pokrywką i odstawiam.      Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić

Życie na widelcu
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 238

Serniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada

Kuchnia domowa Ani