orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:126/257)

Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 113

masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 141

pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich(...)Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia babeczek układamy papilotki. Wypełniamy je ciastem do 2/3 objętości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

W kuchni Katie
Pascha w wersji light 165

szklanka mleka 2% 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej podprażyć je wcześniej w piekarniku i pozbawić skórki) pół szklanki orzechów włoskich 2 łyżki wiśni suszonych - jeśli nie pilnujecie kalorii i cukru może być więcej, można je zastąpić żurawiną lub rodzynkami skórka otarta z niedużej pomarańczy   Przygotowanie: Mleko wlać(...)caffe latte) - dzięki temu deser będzie bardziej puszysty. Następnie do mleka dodawać partiami oba rodzaje twarogu mieszając wszystko przy pomocy miksera. Dodać skórkę z pomarańczy.   Suszone wiśnie i orzechy posiekać na drobne kawałki i dodać do masy serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny.    Gotową paschę można pokroić

Kulinarne Inspiracje
Babciny Makowiec 318

Jednak wszystko co zrobi babcia jest najlepsze. Od małego zawsze zostawałam z babcia, gdy mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy

Piekę, bo lubię
Wyniki konkursu! 162

oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę   Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku(...)już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami

Z miłości do słodkości
Miodownik z orzechami 775

Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 3 łyżki miodu prawdziwego Krem śmietankowy: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki(...)ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut. Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać

Wanilia i Kardamon
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 151

łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE:  Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce(...)stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec zawijany 156

pół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić(...)godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć

Na słodko lub wytrawnie
Poranna rozgrzewka 184

zmysłów.  Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada Kasza:  pół szklanki kaszy jaglanej; 375 ml mleka; szczypta cynamonu; centymetrowy pasek świeżego imbiru (starty); 10 g orzechów włoskich;  10 g żurawiny. Mus owocowy: średniej wielkości gruszka; średniej wielkości, słodkie jabłko; 5 g miodu; płaska łyżeczka masła śmietankowego; goździki; odrobina szafranu. Gorąca czekolada:  1/2 opakowania gorzkiej czekolady(...)zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza pochłonie większość mleka. Po tym czasie wyłączam gaz, dodaję żurawinę i orzechy, mieszam, nakrywam pokrywką i odstawiam.      Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić

Życie na widelcu
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 246

Serniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada

Kuchnia domowa Ani
Orzeszki. 258

żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko(...)mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy wszystko ze sobą na gładką jednolitą masę.  Każdą połówkę naszego orzeszka wypełniamy masą lub nutellą i wkładamy do środka 1 orzech laskowy. Sklejamy ze sobą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Polecam i życzę smacznego! insertCookd("5a865c23e7da4e092ad674b9236e03b0

Malinowe Pocałunki
Gruszki pieczone w kruchym cieście cynamonowym 137

Zainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I

bistro mama
Piernik marchewkowy 156

proszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli 2,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach puszka ananasa, odsączona szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich   Jak upiec piernik marchewkowy? Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser, ale używam go codziennie od dawna i kilka razy już(...)kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy mokre ze stopniowo dodawanymi suchymi. Na koniec dodajemy orzechy, marchewkę i ananasa pokrojonego na kawałki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra i dół bez termoobiegu) i odstawiamy do ostudzenia, aby się nie kruszył.   Artykuł Piernik marchewkowy pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Ciasteczka orzeszki 180

mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody  Dodatkowo: zmielone orzechy włoskie  Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę(...)ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać.   Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć w mielonych orzechach

Ala piecze i gotuje
Salceson z dynią piżmową 137

szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni(...)samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło