orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:136/257)

ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 217

żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder(...)Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy

Ostra na Słodko
Makowiec 661

ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki(...)kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki

Pudełko rozmaitości
Piernik staropolski dojrzewający 256

Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy(...)równe części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej* z masłem lub ze śmietanką - w zależności, czy zdecydowaliście się na polewę twardą, czy miękką. Roztopioną czekoladą polewamy nasze pierniki, posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia. Aby piernik zachował wilgotność, należy go trzymać w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Smacznego! :) *Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury

My Culinary Art
Piernik staropolski 171

cukru ½ l miodu 150 g masła 100 g smalcu 3 jajka ½ szklanki mleka 3 opakowania przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody do przełożenia: 1 ½ - 2 słoiki powideł 500 g orzechów włoskich 350 g cukru 300 g masła 200 g śmietany 36% 3 łyżki spirytusu polewa: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 2 łyżki masła Wykonanie: Przygotować ciasto: Do garnka(...)trochę ostygnie i stwardnieje, a następnie ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia. Tak samo upiec pozostałe 2 placki. Przygotować masę orzechową: Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze. Do garnka o grubym dnie włożyć masło, cukier i śmietanę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować. Garnek zdjąć

Mama Gotuje
Piernik staropolski 196

skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany 120 g masła 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżek kakao Przygotowanie(...)pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa: Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową

Domowa Cookierenka Agi
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 579

mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować(...)będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć

Ola la LCHF
Ciasto z kremem dyniowym 253

łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną(...)galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje. Wierzch: 15. Piekarnik nastawić na 180C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Rogale marcińskie 249

pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć  z cukrem

Ala piecze i gotuje
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 233

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski(...)jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję  - czynność tą kończę na pozycji 4  - na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach  - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej

Basia w kuchni
Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 219

masła lub margaryny 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian(...)samą masą biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą masy z brzoskwiniami i kładziemy drugi krążek bakaliowy. Całość smarujemy kremem pozostawionym bez owoców. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia. Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast. Ja niestety

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 210

szczypta soli 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła** (do wałkowania) Nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem

Aga w kuchni
ROGALE MARCIŃSKIE 381

łyżki ksylitolu - 1 łyżka cukru trzcinowego - szczypta soli - 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne(...)robieniem rogalików. Nadzienie:  Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami śmietany i cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać partiami zmielony  mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe

Smaczne Zdrowe
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 186

łyżeczki (zależnie od tego jak mocno cynamonowy smak chcemy uzyskać), - wanilia, laska - kardamon , łyżeczka WYKONANIE: Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy(...)pierwszej piątce jest na 100%). Zdrowa słodycz o kolorze letniego słońca. Pachnie oczywiście równie wspaniale jak smakuje i nie gorzej prezentuje ;) My jesteśmy... uzależnieni. Można je kupić tutaj: KLIK . ORZECHY MAKADAMIA : " "Szczycą się" największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów - aż 76 procent! Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla naszego zdrowia cholesterolu. To w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób

Wypisz Wymaluj
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 377

masła 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie  Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao(...)skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego! http://piatnica.net

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania