orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:139/257)

Rogale marcińskie 237

pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć  z cukrem

Ala piecze i gotuje
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 217

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski(...)jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję  - czynność tą kończę na pozycji 4  - na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach  - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej

Basia w kuchni
Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 204

masła lub margaryny 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian(...)samą masą biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą masy z brzoskwiniami i kładziemy drugi krążek bakaliowy. Całość smarujemy kremem pozostawionym bez owoców. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia. Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast. Ja niestety

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 197

szczypta soli 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła** (do wałkowania) Nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem

Aga w kuchni
ROGALE MARCIŃSKIE 369

łyżki ksylitolu - 1 łyżka cukru trzcinowego - szczypta soli - 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne(...)robieniem rogalików. Nadzienie:  Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami śmietany i cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać partiami zmielony  mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe

Smaczne Zdrowe
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 175

łyżeczki (zależnie od tego jak mocno cynamonowy smak chcemy uzyskać), - wanilia, laska - kardamon , łyżeczka WYKONANIE: Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy(...)pierwszej piątce jest na 100%). Zdrowa słodycz o kolorze letniego słońca. Pachnie oczywiście równie wspaniale jak smakuje i nie gorzej prezentuje ;) My jesteśmy... uzależnieni. Można je kupić tutaj: KLIK . ORZECHY MAKADAMIA : " "Szczycą się" największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów - aż 76 procent! Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla naszego zdrowia cholesterolu. To w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób

Wypisz Wymaluj
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 366

masła 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie  Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao(...)skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego! http://piatnica.net

Wanilia i Kardamon
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 756

200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 50g zmielonych orzechów włoskich 2-3 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: 800-900g mrożonych wiśni 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru(...)łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać spirytus, wymieszać. 13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części ( patrz FILM ). Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać

Mała Cukierenka
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 260

książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych(...)zgęstnieje.  W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe.  Przełóż usmażone klopiki do naczynia

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 315

nauczyła. Margarynę ucierało się po prostu z cukrem pudrem, a potem można było dodać do niego: 1. Kakao, żeby mieć brązowy krem do jasnych biszkoptów albo 2. Drobno posiekane orzechy włoskie, którymi na koniec obsypywało się jeszcze boki tortu (super opcja! polecam) albo poukładać na nim właśnie tę wspomnianą wyżej, pokrojoną w plasterki kolorową galaretkę w czekoladzie. Mając dostęp(...)mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej, ścięte ciasto kruszymy drobno i mamy super boki tortu, zamiast wiórków kokosowych czy orzechów. Żeby okruszki, orzechy lub wiórki trzymały się tortu, trzeba cały dookoła wysmarować kremem ale niezbyt grubo, taki wyrównujący i zamykający dziury podkład. Na małych zdjęciach pokazałam jak wszystko mniej więcej wygląda

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 167

szklanki maku niebieskiego - rodzynki sułtańskie 200 g - rodzynki korynckie garść - jagody inkaskie garść - żurawina 2 garści - cukier trzcinowy 2-3 łyżki - miód 3-4 łyżki - masło 2-3 łyżki - orzechy włoskie drobno siekane pół szklanki - Ziarenka " Cynamonowy raj ", 2 garści, WYKONANIE: Amarantus zalewamy wodą - 3 szklanki i pozostawiamy na noc do napęcznienia, następnie gotujemy aż woda się wchłonie. Mak zalewamy(...)dość dobrym źródłem błonnika, - Zawierają magnez, potas, cynk, żelazo i witaminy z grupy B, C, E, - pomagają w utrzymaniu koncentracji, - poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność. Orzechy: - zawierają l-argininę - substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. - Mają dużo witaminy E utrudniającej złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń. - zawierają spore ilości białka

Wypisz Wymaluj
68 przepisów na koktajle 294

maślance z miętą Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 249

zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu... :)  zawsze wynajdę sobie ogrom zajęć, a potem narzekam, że dużo roboty :) No, ale moja organizacja(...)Smacznego moi Mili :) P.S wyżej pisałam, że postanowiłam sama zrobić świąteczny stroik na wigilijny stół, jeszcze jest w trakcie produkcji, bo brakuje ogromnej świecy w środek, pomalowanych orzechów na złoto, szyszki trzeba obsypać brokatem hmmm.... no właśnie jak ja to zrobię, ale dobra dam radę... :) moja kreatywność ma pole do popisu, a tak wstępnie zamieszczę wam zdjęcie tego

Zainspiruj się kuchnią
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 201

adore! 665. autorka: klliisiaa | blog: Mon petit-dejeuner, j'adore! Batoniki granola autorka: wiszniówka | blog: Wiszniówka Owsianka z mrożonymi jagodami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Owsianka z karmelizowanymi orzechami włoskimi, bananem i syropem klonowym autorka: mniumniu | blog: MniuMniu CZEKOLADOWA OWSIANKA Z GRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami(...)czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią, cynamonem z bakaliami i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 560. Waniliowa jaglanka z kaki i pomarańczą, włoskimi, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 564. Karobowa owsianka marchewkowa z nerkowcami, wiórkami i gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 537. Cukiniowa owsianka z malinami, płatkami migdałów, gorzką czekoladą

Chocolate Stop Tempting
Pierniczki glazurowane na święta 164

skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze

kgwjanczewo