orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:165/257)

Lekka sałatka z mozzarelli i ziarnami 299

Składniki:  -> ½ kulki serka mozzarella ->  ½ opakowania mix sałat ->  2 średnie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek ->  Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 304

Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone

Kto ugości moich gości?
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 203

mąki szczypta soli cukier wanilinowy 2 łyżki oleju Nadzienie: 30 dkg twarogu 4 łyżki śmietany 18% 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dkg rodzynek, orzechów włoskich, moreli suszonej Wykonanie: Żółtka miksujemy z mlekiem, solą oraz mąką. Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy

kgwjanczewo
Płatki orkiszkowe z czekoladowym musem bananowym i orzechami 145

dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać kakao i wymieszać. Mus można podgrzać w mikrofali, jeśli wolicie spożyć go na ciepło. Ugotowane płatki przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć mus bananowy i orzechy włoskie. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 264

Posypka warzywna”, bulion     WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki wielkości orzecha włoskiego – każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz     PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne

Tradycyjna kuchnia inaczej
Klopsiki z makaronem 132

mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Wrzucamy cebulę i lekko ją solimy, czekamy aż trochę zmięknie, dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka 160

cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wegańskie ciasteczka owsiane 226

dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy

CoolinarniePL
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 212

puszce 100g liściasta – PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i olejami o pojemności 100ml każdy – olej z pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego) – Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice – firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber

Parowar Faceta
Amarantusowe fit kuleczki dla każdej laseczki 159

SUPERFOODS . Tak, tak, moja kulinarna mapa świata zostaje rozszerzona o kolejną pozycję :) SKŁADNIKI 200 gram płatków owsianych, 50 gram masła, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżka mąki, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki.  Jak masa jest

Mój Smak na Życie
proste kokosowe pralinki a la Rafaello 170

proszku i miksujemy. Herbatniki kruszymy np. przy pomocy wałka lub w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy ręką lub szpatułką do połączenia. Z powstałej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej kuleczki umieszczamy obranego migdała. Wiórka podprażamy na patelni i obtaczamy w nich każdą kuleczkę. Gotowe kuleczki schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka z czekoladą i solonymi orzeszkami 108

aromatem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, proszek i sól i wyrobić. Można mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i rozdrobnione orzeszki, Wymieszać.  Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na blaszce w 3 cm odstępach.  Piec 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Owsiane ciastka bez jajek i mąki 158

żurawiną i słonecznikiem Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną Składniki (na 6 dużych ciastek): - 1 banan - 3/4 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, pekan itp) - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka płatków migdałowych - 1 łyżeczka syropu z agawy lub drobnego cukru* - 0,5 łyżeczki cynamonu

CookYourself
popękane ciasteczka czekoladowe 172

mających czasu” można zastosować opcję „turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym do 170º piekarniku. PORCJE

zabawa smakiem
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 118

łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić

Czerwień i błękit