mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą się zarumienic, ale nie przypalić). Studzić
Zawsze głodna!Następnie zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać
dom-agi.plsoli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni. Do serka: -homegonizowany naturalny serek; dwie łyżki -orzechy włoskie, garść zgniecionych w moździerzu -cukier puder, łyżeczka Wszystkie składniki łączymy razem. Do sosu: -łyżka masła -fileciki z jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze
BaRepaspieczarek 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy
Powiedz dietom niepiernika 7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie
Powiedz dietom niearomatu waniliowego Coś dla dodania słodyczy – u mnie łyżka cukru trzcinowego +2 łyżki syropu z agawy Wykonanie banalnie proste – wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej masy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-18 minut w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru
Powiedz dietom niekostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy
Luźna Kuchniawysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna KuchniaSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy
Luźna Kuchniaolejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła. Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka musztardy np. dijon
Kuchnia Beatygrzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka
Moja smaczna kuchniajeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy
noteskulinarnyfigahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebujemy duży kieliszek do wina, garść orzechów włoskich i świeczkę tea-light. Taka dekoracja może być fajną alternatywą dla tradycyjnego świecznika
noteskulinarnyfiga