orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:181/257)

Pierniczki glazurowane 262

piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być

Pasja Smaku
Ciastka owsiane z bakaliami 182

miodu 1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym) 2 duże jajka 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe) 1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło

Szefowa kuchni
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 203

przez praskęłyżeczka przyprawy 5 smaków2  - 3 łyżeczki sosu sojowego przygotowanieW dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 171

gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek.Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 158

muszkatołową włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 206

więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda

Stare Gary
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 287

ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi

Kraina Miodem Płynąca
100% Blok bakaliowy 178

rewelacyjny!* bakalie- 600 g* jajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około

Kraina Miodem Płynąca
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 205

zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem

Kraina Miodem Płynąca
Szyszki z Marsa 176

pokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu.Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony.Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Schłodzić w lodówce.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Najprostsze ciasto jabłkowe 136

znajomym czy rodzinie ;)))* mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki* cukier- 1/2 szklanki* jajka- 2 szt.* jabłka- 350 g (3 średniej wielkości)* bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina)* cynamon- 1 łyżeczka* soda- 1 płaska łyżeczkaPiekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski z mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać.Dodać 2 jajka i łyżką

Kraina Miodem Płynąca
Kruche babeczki z makiem 508

Na świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300

Ala piecze i gotuje
Pierniczki brukowce 230

mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż

Blondynka Gotuje
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 294

suchych składników, dodałam posiekane skórki kandyzowane i wymieszałam mikserem. Ciasto wyszło lepiące, a takie właśnie miało wyjść, odstawiłam je do wystudzenia. Po wystudzeniu z ciasta robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy

Blondynka Gotuje
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 190

drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około

Szefowa kuchni